Nieuwsarchief


Klik hier voor het nieuwsarchief van 2010

Klik hier voor het nieuwsarchief van 2011

Klik hier voor het nieuwsarchief van 2012

Klik hier voor de programmering van concertseries van voorgaande jaren.

 

Nieuwsarchief 2010

18 september 2010
Op zaterdagmiddag 18 september zal de Schola Bavonensis om 14.30u een Gregoriaanse gebedsdienst verzorgen. Inleidend zal basiliekorganist Jan Willems het Ave Maris Stella van Franz Liszt (1859-1886) uitvoeren. Het koororgel zal te horen zijn tijdens Magnificat, dat ad alternatim met de schola zal worden uitgevoerd. Het middaggebed wordt besloten met de Mariahymne Salve Regina. Aansluitend klinkt op het Maarschalkerweerdorgel de Toccata uit de Suite Gothique van Léon Boëllmann (1862-1897). De Schola Bavonensis staat onder leiding van Jerry Korsmit. Van harte welkom!

24 september 2010
Op vrijdag 24 september zal Peter van de Velde, organist van de OLV Katehdraal in Antwerpen, een orgelconcert geven op het Maarschalkerweerdorgel. Van de Velde speelt werken uit de Frans en Belgische romantiek, muziek die het erg goed doet op ons mooie orgel. Het concert begint om 20.00u en de toegang is vrij! Voor meer informatie over programma en organist klikt u hier.

2 oktober 2010
Aanstaande zaterdag 2 oktober zal om 19.00u in de basiliek een feestelijke viering ter ere van Maria worden gehouden. Naast orgelwerken (Guilmant en Lemmens) en solozang (Fauré & Cuypers) worden veel bekende Marialiederen gezongen, begeleid door Jan Willems op het Maarschalkerweerdorgel. Van harte welkom!

22 oktober 2010
Op vrijdagavond 22 oktober vindt het slotconcert van dit seizoen plaats. Basiliekorganist Jan Willems zal het Maarschalkerweerdorgel bespelen en de sopraan Ilse van Wuijckhuijse zal zingen. Voor het programma klikt u hier. Gratis entree, van harte welkom!

31 oktober 2010
Oosterhoutse Nachtegalen in de Basiliek
Op zondagmorgen 31 oktober zullen de bekende Oosterhoutse Nachtegalen de Krönungsmesse van Mozart ten gehore brengen tijdens de hoogmis van 10.00u. Het koor sluit met deze feestelijke mis haar jubileumjaar af. Veel oud-Nachtgelaen zullen voor de gelegenheid het koor versterken. Van harte welkom!

6 november 2010
Latijnse vesperdienst door Schola Bavonensis in teken van Willibrord
Op zaterdagmiddag 6 november om 16.00u zal de Schola Bavonensis weer een gezongen Latijnse vesperviering verzorgen. Het geheel staat onder leiding van Jerry Korsmit. Jan Willems zal op de beide orgels werk spelen van Sweelinck en Widor. De toegang is gratis.

6 november 2010
Feestlijke Oecomenische Zangdienst

Op zaterdagavond 6 november zal er om 19.00u een Oecomenische Zangdinest plaatsvinden in de basiliek. De massale samenzang zal worden begeleid op het Maarschalkerweerdorgel door de organisten Jan Willems en Jan-Sjoerd van der Vaart. Verder wordt muzikale medewerking verleend door Ilse van Wuijckhuijse (sopraan) en Chris Barendse (tenor). Pastoor Anton Kamps en Damien Artiges (Chemin Neuf) zullen spreken rond het thema 'Vreugde'. Verder zal er aandacht zijn voor het repertoire van de onlangs overleden componist Willem Vogel en is er orgelmuziek van Bach, Mudde en Zwart te horen. De toegang is gratis en na afloop is er koffie.

7 november 2010
Oosterhouts Kamerkoor zingt Bach
en Vivaldi
Op zondagmiddag 7 november zal het Oosterhouts Kamerkoor om 15.00u een feetselijk concert geven in de Basiliek. Het concert staat in het teken van het 12,5-jarig dirigentschap van Jan Schuurmans. Klik hier voor meer info.

4 december 2010
Latijnse vesperdienst door Schola Bavonensis in teken van Nicolaas

Op zaterdagmiddag 4 december zal de Schola Bavonensis om 14.30u een Gregoriaanse Vesperviering verzorgen. Hierin staat onder andere de Heilige Nicolaas centraal. Vanaf 14.15u zal basiliekorganist Jan Willems het Maarschalkerweerdorgel laten horen met adventskoraal Nunn komm der Heiden Heiland van Bach. Het koororgel zal te horen zijn tijdens Magnificat, dat ad alternatim met de schola zal worden uitgevoerd. De vesperviering wordt besloten met de Mariahymne Salve Regina. Aansluitend klinkt op het Maarschalkerweerdorgel de Marche-Sortie uit de Sept Pièces van Theodore Dubois. De Schola Bavonensis staat onder leiding van Jerry Korsmit. Van harte welkom!

19 december 2010
Feestelijk Kerstconcert in de Basiliek
Zondag 19 december zal om 15.00u een bijzonder kerstconcert plaatsvinden in de Basiliek. Het concert wordt verzorgd door het Gemengd Koor Sint-Jan o.l.v. Huub Leijten en de Koninklijke Harmonie Oosterhout o.l.v. Wilfred Werkman. Beide orgels worden bespeeld door Ton Stevens. De toegang is vrij.

 

Nieuwsarchief 2011

Website Catharinaparochie officieel online
Op 1 januari 2011 werd de website van de overkoepelende Catharinaparochie gelanceerd. Op de aantrekkelijk vormgegeven site treft u allerhande informatie aan over de activiteiten van katholiek Oosterhout.

22 januari 2011
Op zaterdag 22 januari zal er om 19u een Taizéviering worden gehouden in de Basiliek van Sint-Jan de Doper. Voor de mensen die de Taizé-aan-de-Maas gemist hebben en voor iedereen die de muziek en de stilte van Taizé wil ervaren. Aansluitend zullen de plannen voor de nieuw op te richten Capella Catharina in het Koetshuis worden gepresenteerd.

22 januari 2011
Aansluitend aan de Taizéviering van 22 janurai, zal in het Koetshuis een informatiebijeenkomst zijn over de op te richten Capella Catherina. Ben je tussen de 20 en 50 jaar? Houdt je van zingen van klassiek repertoire en een gezellige sfeer? Kom dan 22 januari om 19u naar de Taizéviering in de Basiliek van Sint Jan de Doper met aansluitend de presentatie van de Capella Catharina in het Koetshuis aan de Markt! Klik hier voor meer informatie over de Capella Catharina.

Feestelijke Vesperviering op 26 februari 2011 door Schola Bavonensis
Op zaterdagmiddag 26 februari zal de Schola Bavonensis om 16.00u een Gregoriaanse Vesperviering verzorgen. Inleidend zal basiliekorganist Jan Willems het Cantabilé van de Parijse componist Théodore Salomé ten gehore brengen. Het koororgel zal te horen zijn tijdens Magnificat, dat ad alternatim met de schola zal worden uitgevoerd. De vesperviering wordt besloten met de Mariahymne Alma redemptoris Mater. Aansluitend klinkt op het Maarschalkerweerdorgel het Praeludium in G-dur BWV541 van Johann Sebastian Bach. De Schola Bavonensis staat onder leiding van Jerry Korsmit. Van harte welkom!

Gregoriaans Gezongen Vespersviering op 26 maart 2011 door Schola Cantorum Oosterhout met orgelbespeling
Op zaterdagmiddag 26 maart zal de Schola Cantorum Oosterhout om 16.00u een Gregoriaanse Vesperviering verzorgen. Inleidend zal basiliekorganist Jan Willems het koraalvoorspel Ach Herr, mich armen Sünder van Johann Ludwig Krebs ten gehore brengen. De vesperviering wordt besloten met de Mariahymne. Aansluitend klinkt op het Maarschalkerweerdorgel het Praeludium en Fuga in a-moll van Bach. De Schola Cantorum Oosterhout staat onder leiding van Rudi Oomen. Van harte welkom!

Programma Vrijdagavondserie 2011 met internationale topmusici
Wij zijn blij te kunnen melden dat een aantal topmusici hebben toegezegd een concert te verzorgen in de avondserie: Wouter van Belle (Utrecht) zal op vrijdagavond 15 april de serie openen samen met hoboïste Metske Gerlsma. Verder zullen Ignace Michiels (Brugge), Dan Zerfaß (Worms, D) en Helga Schauerte (Parijs) dit jaar naar Oosterhout komen. Het slotconcert in oktober zal gegeven worden door onze eigen basiliekorganist Jan Willems, in samenwerking met de Oosterhoutse Nachtegalen.
Zie verder de Agenda.

Evensong op zaterdag 2 april 2011 om 19.00u door Capella Vesperina Breda
Op zaterdag 2 april is er om 19.00u weer een Vooravondviering in de Basiliek. Dit keer betreft het een vesperviering, naar het voorbeeld van de Engelse Evensong. Het vierstemmig zingen van de psalmen (zgn. 'chants') met een dubbelkoor vormt hier een vast onderdeel van. De leiding van de Capella Vespertina Breda is in handen van Frans Bullens. Organist is Jan Willems. Hij zal op het Maarschalkerweerdorgel werken van Brahms en Bach ten gehore brengen. De toegang is gratis en na afloop is er koffie en thee. Klik hier voor meer informatie...

Oelbertlezing 'De Geografie van het Orgel' op dinsdag 12 april 2011 door drs. J.A.J. Willems
Het Oosterhoutse Sint-Oelbertgymnasium heeft de laatste jaren een traditie opgebouwd, waarbij docenten en oud-docenten lezingen geven over onderwerpen die hen fascineren. Op dinsdag 12 april zal Jan Willems om 19.30u in de Sint-Jansbasiliek een Oelbertlezing houden over het orgel, met aansluitend een concertje op het monumentale Maarschalkerweerdorgel. Willems was tot een paar jaar geleden aardrijkskundeleraar op het Oelbert en geeft datzelfde vak nu op het Stedelijk Gymnasium in Breda. Hij bleef overigens niet lang uit Oosterhout weg, want in 2007 werd hij benoemd tot organist van het prachtige Maarschalkerweerdorgel van de Sint-Jansbasiliek in Oosterhout. In dit monumentale gebouw zal de lezing dan ook plaatsvinden…een lezing over orgels kan immers niet zonder…orgels!. De sopraan Ilse van Wuijckhuijse, ook oud-Oelbertaan, zal hieraan haar medewerking verlenen. De toegang is gratis. Klik voor meer informatie...

Openingsconcert 15 april 2011 door Wouter van Belle (orgel) en Metske Gerlsma (hobo)
Op vrijdag 15 april zal het nieuwe seizoen orgelconcerten van de Stichting Ludens feestelijk geopend door Wouter van Belle, de organist van het grote Maarschalkerweerdorgel van de Catharinakathedraal te Utrecht. Zijn grote specialiteit betreft de uitvoering van Franse en Nederlandse muziek uit de 19e en 20e eeuw. Samen met Metske Gerlsma (hobo) zal Van Belle een aantrekkelijk programma vol afwisseling brengen, met daarin voor Oosterhout een aantal premières van prachtige werken van Nederlandse componisten. Klik hier voor het volledige programma.

Palmzondag 2011 - Matthäus Passion van Bach in de Basiliek
Op zondag 17 april zal in de Basiliek om 14.30u de Matthäus Passion van Bach uitgevoerd worden door het Koninklijk Toonkunstkoor 'Aurora', Koorgroep Oosterhout en de Oosterhoutse Nachtegalen. Met medewerking van het Dordts Kamerorkest. De algehele leiding is in handen van Ad Vergouwen. Klik voor meer informatie...

Vooravondviering 7 mei 2011 rond Maria
Op zaterdagavond 7 mei is er weer een vooravondviering die gewijd is aan Maria. Ria Beenakkers en de jonge sopraan Domenica d' Avenzo zullen werk ten gehore brengen van Mozart, Servaas Bellemakers en Andrew Lloyd Webber. Daarnaast worden bekende Marialiederen gezongen. Het orgel wordt bespeeld door Huub Leijten. De viering begint om 19.00u en de toegang is gratis. Van harte welkom.

Orgelconcert Ignace Michiels (Brugge) op vrijdag 20 mei 2011
Op vrijdagavond 20 mei zal de beroemde organist van de Salvatorkathedraal in Brugge, Ignace Michiels, een orgelconcert geven op het Maarschalkerweerdorgel van de Basiliek. Michiels speelt een afwisselend programma, waarbij degelijke oegelwerken worden afgewisseld met lichtere (maar smakelijke!) kost. Het concert begint om 20.00u en de verrichtingen van de organist zijn op een groot scherm beneden in de kerk te volgen. Van harte welkom! Klik hier voor meer informatie over programma en organist.

Feestelijke Vesperviering met orgelbespeling op 28 mei 2011 door Schola Bavonensis
Op zaterdagmiddag 28 mei zal de Schola Bavonensis om 16.00u een Gregoriaanse Vesperviering verzorgen. Het Maarschalkerweerdorgel wordt bespeeld en het koororgel zal te horen zijn tijdens Magnificat, dat ad alternatim met de schola zal worden uitgevoerd. De gespeelde magnificatversetten zijn van de hand van de Duitse componist Johannes Speth (1664-1719). Vooraf klinkt de Offertoire 'O Filii et Filiae' van de Franse componist Dandrieu. De vesperviering wordt besloten met de Mariahymne Reina Caeli. De Schola Bavonensis staat onder leiding van Jerry Korsmit. Van harte welkom!

Feestelijke Vesperviering met orgelbespeling op 18 juni 2011 door Schola Bavonensis
Op zaterdagmiddag 18 juni zal de Schola Bavonensis om 16.00u een Gregoriaanse Vesperviering verzorgen. Het Maarschalkerweerdorgel wordt bespeeld en het koororgel zal te horen zijn tijdens Magnificat, dat ad alternatim met de schola zal worden uitgevoerd. De gespeelde magnificatversetten zijn van de hand van de Duitse componist Johannes Speth (1664-1719). Voor aanvang en na afloop van de viering speelt basiliekorganist Jan Willems orgelwerken van de Parijse componisten Théodore Salomé (1834-1896) en Maurice Duruflé (1902-1986) op het Maarschalkerweerdorgel. De vesperviering wordt besloten met de Mariahymne Salve Regina. De Schola Bavonensis staat onder leiding van Jerry Korsmit. Van harte welkom!

Orgelconcert Domorganist Dan Zerfaß (Worms) & Simone Pannes (Sopraan)
Op vrijdagavond 24 juni zal de Duitse organist van de Hohen Dom in Worms (D), Dan Zerfaß, een orgelconcert geven op het Maarschalkerweerdorgel van de Basiliek. Zerfaß speelt een imposant programma. De orgelwerken worden afgewisseld met muziek voor orgel & zang. De Duitse zangeres Simone Pannes, in Oosterhout geen onbekende meer sinds haar bijdrage aan het spectaculaire concert vorig jaar van Wolfgang Seifen, zal haar prachtige stem laten horen in werk van Bach, Mendelssohn en Honneger. Het concert begint om 20.00u en de verrichtingen van de organist zijn op een groot scherm beneden in de kerk te volgen. Van harte welkom! Klik hier voor meer informatie over programma en organist.

Elke zaterdag in juli en augustus: Marktconcerten in de basiliek
Op de zaterdagen in juli en augusten zullen om 14.30u weer Marktconcerten plaatsvinden op het Maarschalkerweerdorgel. De concerten worden verzorgd door gekwalificeerde musici uit de regio. Voor een overzicht van de marktconcertserie klikt u hier. De De toegang tot deze concerten is gratis. Wel is er een collecte bij de uitgang ter bestrijding van de onkosten. Van harte welkom!

Oecumenische Zangviering
Op zaterdagavond 3 september organiseert de werkgroep Vooravondvieringen in samenwerking emt de Raad van Kerken Oosterhout weer een feestelijke zangviering in de basiliek. De viering begint om 19.00u en heeft als thema 'Kinderen van één Vader'. De protestantse organist Jan-Sjoerd van der Vaart zal samen met basiliekorganist Jan Willems de samenzang begeleiden op het Maarschalkerweerdorgel. Voor, tijdens en na de viering klinkt er orgelliteratuur. Na afloop van de viering is er koffie. Van harte welkom!

Benefietconcert behoud Pels-orgel Sint-Paulusabdij met orgel en zang
Op zondagmiddag 11 september zal er in de Oosterhoutse Sint-Paulusabdij, waar zich het grootste orgel van de stad bevindt, een orgelconcert gegeven worden door organist Jan Willems. De Oosterhoutse sopraan Ilse van Wuijckhuijse zal haar medewerking verlenen in werken van Händel, Mozart, Luzzi, Poulenc en Gounod. Op het Pelsorgel zal werk klinken van Buxtehude, Bach, Speth en Boëlmann (Suite Gothique integraal). De toegang bedraagt 10 euro en dit bedrag komt geheel ten goede aan de instandhouding van dit bijzondere instrument. Voorafgaand aan het concert is een (gratis) rondleiding door de abdijgebouwen mogelijk. Voor meer info, zie www.paulusabdij.nl.

Orgelconcert Helga Schauerte (Parijs)
Op vrijdagavond 23 september zal de Parijse organiste Helga Schauerte een orgelconcert geven op het Maarschalkerweerdorgel van de Basiliek. Helga speelt -hoe kan het ook anders- een programma met orgelwerken van de Franse componisten Langlais, Vierne, Alain en Dubois. Het concert begint om 20.00u en de verrichtingen van de organiste zijn op een groot scherm beneden in de kerk te volgen. Van harte welkom!

Gregoriaans Gezongen Vespersviering door Schola Cantorum Oosterhout met orgelbespeling
Op zaterdagmiddag 24 september zal de Schola Cantorum Oosterhout om 16.00u een Gregoriaanse Vesperviering verzorgen. Inleidend zal basiliekorganist Jan Willems delen uit de Deuxième Suite van Louis Nicolas Clérambault (1676-1749) ten gehore brengen. De vesperviering wordt besloten met de Mariahymne. Aansluitend klinkt op het Maarschalkerweerdorgel de 'Brabanschen Ronden Dans Ofte Brand' uit het Susanna van Soldt Manuscript  (1599). De Schola Cantorum Oosterhout staat onder leiding van Rudi Oomen. Van harte welkom!

Feestelijk slotconcert door Oosterhoutse Nachtegalen en organist Jan Willems
Op vrijdagavond 21 oktober zal het laatste vrijdagavondconcert van dit jaar gegeven worden op het fraaie Maarschalkerweerdorgel. Jan Willems zal, naast meditatief werk van Bach en vuurwerk Buxtehude, een aantal delen uit de beroemde Vijfde Symfonie van Widor ten gehore brengen, alsmede werk van de Parijse componist Théodore Salomé. Extra bijzonder is de medewerking van koorschool De Oosterhoutse Nachtegalen aan dit orgelconcert. Zij zullen afwisselend met orgel en samen met het orgel hun repertoire ten gehore brengen. Het koor staat onder leiding van Wim Schoones. De verrichtingen van de organist zijn te volgen via een groot scherm beneden in de kerk. Van harte welkom!

Gregoriaans Gezongen Vespersviering door Schola Bavonensis met orgelbespeling
Op zaterdagmiddag 22 oktober zal de Schola Bavonensis om 16.00u een Gregoriaanse Vesperviering verzorgen. Inleidend zal basiliekorganist Jan Willems de Arabesque van Vierne ten gehore brengen. De vesperviering wordt besloten met de Mariahymne. Aansluitend klinkt op het Maarschalkerweerdorgel de 'Toccata' van Boëlmann. De Schola Bavonensis staat onder leiding van Jerry Korsmit. Voor de liefhebbers van koormuziek: voorafgaand aan de vespers is tussen 15.00u en 15.3ou een inloopoptreden te beluisteren van kamerkoor Renasciate. Van harte welkom, de toegang is vrij.

Stichting Ludens viert eerste lustrum met groots kerstconcert van 11 Oosterhoutse koren.
Op zondagmiddag 18 december vindt vanaf 13.30u het eerste lustrumconcert van de Stichting Ludens plaats op en rondom het Maarschalkerweerd-orgel van de St. Jansbasiliek te Oosterhout.  Aan dit kerstconcert werken 11 Oosterhoutse koren mee. Het orgel zal worden bespeeld door de organisten Ton Stevens, Hennie Vaatstra en 'huisorganist' Jan Willems. Het betreft een inloopconcert met een eenmalige toegangsprijs van 5 euro, waarbij een gratis kopje koffie of thee is inbegrepen. Jongeren en studenten hebben gratis toegang. Lees verder....

Kerstmis in de Basiliek 2011 met veel klassieke koor- en orgelmuziek
De Kerstvieringen zullen dit jaar weer opgeluisterd worden met mooie koor en orgelmuziek. Tijdens de Nachtmis op Kerstavond (23.00u) en tijdens de Hoogmis op Eerste Kerstdag (10.00u) zal het Gemengd Koor van de Basiliek kerstkoorwerken uit de afgelopen eeuwen laten klinken. Ook klinkt de zelden uitgevoerde Missa Salve Regina van de Oosterhoutse componist Marinus de Jong, wellicht een van De Jongs beste werken voor groot koor. Feestelijke orgelmuziek van Bach, Buxtehude en uit de Franse Barok zal hwt geheel omlijsten. Op Tweede Kerstdag om 10.00u zingt het kamerkoor van de parochie, de Capella Catharina. Zij brengen u de Windhaager Messe van Anton Bruckner en ontroerende kerstmuziek uit het Engelse taalgebied van ondermeer John Tavener en John Rutter. Ook de echte meezingers zullen in alle vieringen niet ontbreken. Weet dat u welkom bent!

Stichting Ludens vierde eerste lustrum met groots kerstconcert
Op zondagmiddag 18 december vondhet eerste lustrumconcert van de Stichting Ludens plaats op en rondom het Maarschalkerweerd-orgel van de St. Jansbasiliek te Oosterhout.  Dit druktebezochte kerstconcert, waaraan elf Oosterhoutse koren meededen, is ook aan de pers niet voorbijgegaan. Het orgel werd bespeeld door de organisten Ton Stevens, Hennie Vaatstra en 'huisorganist' Jan Willems.

Weekblad Oosterhout 22-12-2011 BN De Stem 19-12-2011

Nieuwsarchief 2012

Feestelijke Vesperviering op zaterdag 24 maart door de Schola Bavonensis
Op zaterdagmiddag 25 maart zal om 16.15u een Gregoriaans gezongen vesperviering worden gehouden door de Schola Bavonensis, onder leiding van Jan Willems. Naast de eeuwenoude klanken van het gregoriaans, zal het Maarschalkerweerdorgel van de basiliek bespeeld worden. U hoort werk van Brahms (Herzlich tut mich verlangen) en Bach (Fuga in d-moll BWV 565). De toegang is gratis en iedereen is welkom!

Orgelvirtuoos Bram Beekman op zondagavond 15 april in Oosterhout
Op zondagavond 15 april komt de Middelburgse orgelvirtuoos Bram Beekman naar Oosterhout. Beekman geniet vooral bekendheid vanwege zijn integrale cd-opnames van het werk van Bach en Franck en uiteraard vanwege zijn docentschap aan het Brabants Conservatorium, waar hij vele Nederlandse organisten opleidde, waaronder Jan Willems (de huidige organist van de basiliek) en Hans Avontuur (de voorganger van Willems). Tijdens dit concert speelt hij de monumentale Grand Pièce Symphonique van Cesar Franck, de Final uit de Vijfde Symphonie van Louis Vierne en delen uit de Suite van Maurice Duruflé. Het concert begint om 20.00u, de kerk is vanaf 19.30u open. De toegang bedraagt 7,50 (programmaboekje inbegrepen) en de verrichtingen van de organist zijn real-time te volgen via een groot projectiescherm. Dit mag u niet missen!

Oecumenische Zangviering “U zij de glorie, opgestane Heer”
Op zaterdagavond 14 april zal in de Sint-Jansbasiliek wederom een Oecumenische zangviering plaatsvinden. De Protestantse kerken in Oosterhout (PKN), de oecumensiche gemeenschap Chemin Neuf en de kerken van Catharinaparochie (RK) nodigen u van harte uit voor deze zangdienst rond het thema. Er staan bekende paasliederen uit meerdere tradities op het programma. Ook zal het fraaie Maarschalkerweerdorgel te horen zijn, bespeeld door de protestantse organist Jan-Sjoerd van der Vaart en katholieke organist Jan Willems. Huub Leijten en Ilse van Wuijckhuijse zullen als cantor de samenzang leiden. De viering begint om 19.00u en na afloop staat de koffie klaar.  

Feestelijke Vesperviering op zaterdag 28 april door de Schola Bavonensis
Op zaterdagmiddag 28 april zal om 16.15u een Gregoriaans gezongen vesperviering worden gehouden in de basiliek door de Schola Bavonensis, onder leiding van Jan Willems. De mystieke wereld van het Gregoriaans krijgt een extra dimensie als deze muziek wordt gezongen in de eeuwenoude kerkruimte van de basiliek. De meditatieve sfeer die dan ontstaat, schept ruimte voor rust en persoonlijk gebed. Naast de vesperpsalmen, klinkt het Victimae Paschali en de Mariahymne Regina Coeli. Daarnaast zal het Maarschalkerweerdorgel van de basiliek bespeeld worden. U hoort werk van Dandrieu (O Filii et Filiae) en Karg-Elert (Nun danket alle Gott). Ook het koororgel komt aan bod, met soloversetten tijdens het gezongen Magnificat. De toegang is gratis en iedereen is welkom!

Hommage aan de Benedictijnen op 20 mei 2012 in de Basiliek
Op zondagmiddag 20 mei zal in de Basiliek om 15.00u een feestelijk concert plaatsvinden als muzikale hommage aan de Benedictijnen die meer dan een eeuw geleden hun intrek namen in de Paulusabdij in Oosterhout. Het Oosterhouts Kamerkoor (o.l.v. Jan Schuurmans), de Schola Cantorum Oosterhout (o.l.v. Rudi Oomen) en basiliekorganist Jan Willems brengen een programma, waarin de ontwikkeling van het gregoriaans een centrale plaats inneemt. De beide orgels zijn te horen in werk van Marchand, Dupré, Guilmant en in improvisaties.
Pinktsteren in de Basiliek
Op zondag 27 juni zal om 10.00u een feestelijke hoogmis gehouden worden in de Basiliek ter ere van het Hoogfeest van Pinksteren. We herdenken met Pinksteren het neerdalen van het vuur van de Heilige Geest over zijn leerlingen. En iets van die goede Geest hopen we ook in de muziek ten gehore te brengen. Het Gemengd Koor zal, aangevuld met gastzangers uit andere koren van de Catharinaparochie, ondermeer de Messe Brève in C van Charles Gounod en het Laudate Dominum van Mozart zingen. Ook het Jeugdkoor Sint-Jan verleent haar medewerking aan deze viering, aangevuld met Ilse van Wuijckhuijse op fluit. Basiliekorganist Jan Willems zal op het "Choral Varié sur le Veni Creator' van Duruflé ten gehore brengen. Het geheel staat onder leiding van Huub Leijten.
In de eucharistieviering op Tweede Pinksterdag zingt het Herenkoor de mooie gregoriaanse gezangen die horen bij het Pinksterfeest. Voor beide vieringen is iedereen van harte welkom!
Nightfever


Orgelc
oncert Elmar Lehnen (Kevelaer) & Simone Pannes (zang)
Op zondagavond 10 juni zal Elmar Lehnen om 20.00u een recital geven op ons fraaie orgel, samen met sopraan Simone Pannes. Lehnen (zie foto) is organist op een van Duitslands grootste en beroemdste romantische orgels, namelijk dat van de Sankt-Marienbasilika in de bedevaartplaats Kevelaer. Hij is aldaar de opvolger van Wolfgang Seifen die in 2010 te gast was in de St. Jansbasiliek. De Duitse sopraan Simone Pannes is inmiddels een bekende voor het Oosterhoutse orgelpubliek, na haar succesvolle optredens in het verleden met Wolfgang Seifen en Dan Zerfass. Op het programma staan o.a. orgelwerken van C. Franck, C. Saint-Saens, en E. Bossi, alsmede improvisaties over gregoriaanse gezangen die door Simone Pannes zullen worden gezongen.
Klik hier voor het volledige programma
.

 

 

 

 

 


Patroonsfeest Sint Jan de Doper met veel muziek
Aanstaande zondag 24 juni zal om 10.00u in de Basiliek een feestelijke hoogmis plaatsvinden ter ere van de patroonheilige van de kerk. Het Feest van Sint-Jan wordt uiteraard gevierd met veel muziek. De gezamelijke koren van de basiliek verlenen hun medewerking, ondermeer met de uitviering van de 8 stemmige Missa Solemnis van de Oosterhoutse componist Marinus de Jong (1891-1984). Deze mis schreef De Jong destijds speciaal voor het koor van de basiliek en voor 'knapenkoor'. Dit driestemmige 'knapenkoor' wordt voor deze gelegheid mede vertolkt door leden van het Jeugdkoor Sint-Jan. 'Daarnaast klinkt werk van ondermeer John Rutter, Samuel Wesley en Albert de Klerk. Op het Maarschalkerweerdorgel speelt huisorganist Jan Willems werken van Johann Sebastian Bach, onder meer zijn feestelijke Pièce d'Orgue. Hanz Louws is de priester die voorgaat in deze viering.
Van harte welkom!

Marktconcerten in juli en augustus van 2012
Evenals de afgelopen jaren zullen tijdens de zomervakantie weer de Marktconcerten worden georganiseerd op het Maarschalkerweerd-orgel van de St. Jansbasiliek. Deze gratis inloopconcerten met een lichtvoetige programmering, die in de afgelopen jaren op een grote belangstelling en waardering mochten rekenen, vinden plaats op de zaterdagmiddag tussen 14.30 en 15.15 uur:
- 30 juni (Jan-Sjoerd van der Vaart)
 
- 7 juli (Ton Stevens; Oosterhout)
- 14 juli (Laure Dermaut, Brugge (B))
- 21 juli (Wout Kalkman; Oosterhout)
- 28 juli (Joost de Nooijer; Rotterdam)
- 4 augustus (Gert-Jan Schalkoord; Poortugaal)
- 11 augustus (Frans Bullens; Dongen)
- 25 augustus (Hennie Vaatstra; Breda).

Op zaterdag 18 augustus is er geen Marktconcert in de Basiliek (i.v.m. de Oosterhoutse Kermis), maar wel in de schilderachtige kerk van Sint-Jan de Doper in Oosteind! Dan zal Frans Jespers zal samen met Erika Tieleman (orgel 4-handig/voetig) een concert verzorgen, met voorafgaand een lezing over het prachtige orgel van Oosteind, gebouwd in 1862 door de enige echte orgelbouwfamilie die Oosterhout gekend heeft, de gebroeders Van der Aa.
Van harte aanbevolen!

 

 

 

 

 

Geslaagd benefietconcert Paulusabdij met Bach Cantorij Baarn
Op zondag 9 september vond om 15.00u in de Sint-Paulusabdij het jaarlijkse benefietconcert plaats voor de instandhouding van het
grootste orgel van Oosterhout, dat zich in de abdijkerk bevindt. Op de site van de abdij stond een mooie recensie van het door de Stichting Ludens georganiseerde concert.

Speeltafel van het Pelsorgel (1956)

 

 

 

 

 

 

 

Gezongen vespers op zaterdag 6 oktober
Aanstaande zaterdagmiddag zal aansluitend aan de openstelling van de kerk een gregoriaanse vesperviering worden gezongen door de Schola Bavonensis. Vanaf 16.00u wordt ons mooie Maarschalkerweerdorgel bespeeld door basiliekorganist Jan Willems met orgelwerken van César Franck (Cantabilé in b-klein) en Enrico Bossi (Ave Maria). Om 16.15 begint dan de gregoriaans gezongen vesperviering. Deze viering wordt besloten met samenzang van de Mariahymne Salve Regina. Aansluitend klinkt op het orgel de feestelijke Marche Solennele van Alphonse Mailly (1833-1918).

U bent allen van harte welkom, de toegang is gratis.

Slotconcert 28 oktober:
Organ meets Jazz


Antoine Trommelen te gast bij Maarschalkerweerdorgel
Als afsluiting van het concertseizoen zal onze huisorganist Jan Willems samen met bekende jazz-saxofonist Antoine Trommelen en de zangeres Ilse van Wuijckhuijse te horen zijn.
Zij brengen een afwisselend programma met werken van Bach, Franck, Fauré, Piazolla, Gershwin en uiteraard improvisatie.
Geen concert voor puristen, wel voor liefhebbers van klassieke muziek en jazz-muziek met de nodige knipogen..
Het concert begint om 20.00u, de kassa gaat open om 19.30u.
Lees meer...

Allerheiligen en Allerzielen met veel muziek
Op donderdag 1 november verzorgt het Gemengd Koor o.l.v. Huub Leijten om 19.00u de hoogmis ter ere van Allerheiligen. Het koor zingt de prachtige Missa Salve Regina van de Oosterhoutse componist Marinus de Jong. Op zaterdag 3 november vieren we als Basiliekgemeenschap Allerzielen en herdenken we onze doden. Het Gemengd Koor zingt dan de Missa pro Defunctis van Willem Reijniers. De orgels worden tijdens beide vieringen bespeeld door basiliekprganist Jan Willems. Op vriijdag 2 november is in de basiliek dus géén Allerzielenviering. De kerk is tussen 19.00u en 21.00u wel geopend voor gebed of voor het aansteken van een kaarsje.

Gezongen vespers op zaterdag 10 november
Zaterdagmiddag 10 november zal aansluitend aan de openstelling van de kerk een gregoriaanse vesperviering worden gezongen door de Schola Bavonensis. Vanaf 16.00u wordt ons mooie Maarschalkerweerdorgel bespeeld door basiliekorganist Jan Willems met orgelwerk van Bach (Schmücke Dich, o liebe Seele). Om 16.15 begint dan de vesperviering. Deze viering wordt besloten met samenzang van de Mariahymne Salve Regina. Aansluitend klinkt op het orgel de feestelijke Toccata van Joseph Callaerts (1830-1901).
U bent allen van harte welkom, de toegang is gratis.


Concert Koorgroep Oosterhout 'onbereikbare verten'

Op vrijdagavond 9 november geeft de Koorgroep Oosterhout een concert in de Basiliek.
De vrijdagavaondopenstelling vervalt daarom eenmalig.
De Koorgroep zingt voor u koormuziek uit Estland en Rusland. Ons mooie Maarschalkerweerdorgel wordt tijdens het concert bespeeld door de Utrechtse organist Peter Verhoogt. Hij speelt hierop werken van Tchaikovsky (Nocturne) en Brahms (Prelude en Fuga in a mineur).
Het concert begint om 20.30u en de toegang bedraagt 10 euro.
Lees meer...

 

Zaterdag 8 december Latijnse Vespers door Schola Bavonensis in teken van Advent
Op zaterdagmiddag 8 december zal de Schola Bavonensis om 16.00u een Gregoriaanse Vesperviering verzorgen. Vanaf 15.50u zal basiliekorganist Jan Willems het Maarschalkerweerdorgel laten horen met een impovisatie over Rorate Caeli. Tijdens de viering klinkt op het koororgel het adventskoraal Nun komm', der Heiden Heiland (BWV 659) van Bach. De vesperviering wordt besloten met de Mariahymne Alma Redemptoris Mater. Aansluitend klinkt op het Maarschalkerweerdorgel het Praeludium und Fuge in d-moll van Bach. De toegang is gratis en u bent van harte welkom!
Vlucht naar Egypte
(Maria-altaar, 1882)

Kerstmis in de Basiliek met prachtige koor- en orgelmuziek
De Kerstvieringen zullen dit jaar weer opgeluisterd worden met mooie koor en orgelmuziek. Tijdens de Nachtmis op Kerstavond (23.00u) en tijdens de Hoogmis op Eerste Kerstdag (10.00u) zal het Gemengd Koor van de Basiliek kerstkoorwerken uit de afgelopen eeuwen laten klinken. Ook klinkt de zelden uitgevoerde Missa Salve Regina van de Oosterhoutse componist Marinus de Jong, wellicht een van De Jongs beste werken voor groot koor. Feestelijke orgelmuziek van Bach, Buxtehude en uit de Franse Barok zal het geheel omlijsten.
Op Tweede Kerstdag om 10.00u zingt het kamerkoor van de parochie, de Capella Catharina. Zij brengen u de Windhaager Messe van Anton Bruckner en ontroerende kerstmuziek uit het Engelse taalgebied van ondermeer John Tavener en John Rutter. Ook de echte meezingers zullen in alle vieringen niet ontbreken. Voor meer details, klik dan hier.
Weet dat je welkom bent!

Kerstkind met Maria & Josef.
(Gebrandschilderd raam door Luc van Hoek, 1978)
Nightfever-light 2012 was indrukwekkend
Zo'n veertig jonge vrijwilligers trokken op vrijdagavond 21 december de winkelstraten van Oosterhout in om de mensen een lichtje te brengen. Zij overhandigden het winkelend publiek een kaarsje, met de uitnodiging om deze aan te steken in de basiliek. Vele honderden mensen namen de uitnodiging aan en plaatsten hun kaarsje bij de (nog lege) kribbe. De gehele avond klonken Taizé-liederen, gezongen door een gelegenheidskoor van protestantse en katholieke zangers. Veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik om met een pastor te praten. Ook lieten velen een gebedsintentie achter, welke door de zusters Benedictinessen en Norbertinessen zullen worden gebeden: de zusters gaan het druk krijgen! Dank aan alle vrijwilligers voor hun inzet! Ook dank aan de zusters Benedictinessen, die de hele avond vanuit hun klooster hebben meegebeden voor het slagen van deze editie van Nightfever-light. Dit smaakt naar meer! Daarom zal de basiliek ook de komende vrijdagen steeds weer geopend zijn van 19.00u tot 21.00u.
Weet dat je welkom bent!