Nieuwsarchief

Klik hier voor het nieuwsarchief van 2010

Klik hier voor het nieuwsarchief van 2011

Klik hier voor het nieuwsarchief van 2012

Klik hier voor het nieuwsarchief van 2013

Klik hier voor het nieuwsarchief van 2014

Klik hier voor het nieuwsarchief van 2015

Klik hier voor het nieuwsarchief van 2016

Klik hier voor het nieuwsarchief van 2017

Klik hier voor het nieuwsarchief van 2018

Klik hier voor het nieuwsarchief van 2019

 

Nieuwsarchief 2010

18 september 2010
Op zaterdagmiddag 18 september zal de Schola Bavonensis om 14.30u een Gregoriaanse gebedsdienst verzorgen. Inleidend zal basiliekorganist Jan Willems het Ave Maris Stella van Franz Liszt (1859-1886) uitvoeren. Het koororgel zal te horen zijn tijdens Magnificat, dat ad alternatim met de schola zal worden uitgevoerd. Het middaggebed wordt besloten met de Mariahymne Salve Regina. Aansluitend klinkt op het Maarschalkerweerdorgel de Toccata uit de Suite Gothique van Léon Boëllmann (1862-1897). De Schola Bavonensis staat onder leiding van Jerry Korsmit. Van harte welkom!

24 september 2010
Op vrijdag 24 september zal Peter van de Velde, organist van de OLV Katehdraal in Antwerpen, een orgelconcert geven op het Maarschalkerweerdorgel. Van de Velde speelt werken uit de Frans en Belgische romantiek, muziek die het erg goed doet op ons mooie orgel. Het concert begint om 20.00u en de toegang is vrij! Voor meer informatie over programma en organist klikt u hier.

2 oktober 2010
Aanstaande zaterdag 2 oktober zal om 19.00u in de basiliek een feestelijke viering ter ere van Maria worden gehouden. Naast orgelwerken (Guilmant en Lemmens) en solozang (Fauré & Cuypers) worden veel bekende Marialiederen gezongen, begeleid door Jan Willems op het Maarschalkerwerdorgel. Van harte welkom!

22 oktober 2010
Op vrijdagavond 22 oktober vindt het slotconcert van dit seizoen plaats. Basiliekorganist Jan Willems zal het Maarschalkerweerdorgel bespelen en de sopraan Ilse van Wuijckhuijse zal zingen. Voor het programma klikt u hier. Gratis entree, van harte welkom!

31 oktober 2010
Oosterhoutse Nachtegalen in de Basiliek
Op zondagmorgen 31 oktober zullen de bekende Oosterhoutse Nachtegalen de Krönungsmesse van Mozart ten gehore brengen tijdens de hoogmis van 10.00u. Het koor sluit met deze feestelijke mis haar jubileumjaar af. Veel oud-Nachtgelaen zullen voor de gelegenheid het koor versterken. Van harte welkom!

6 november 2010
Latijnse vesperdienst door Schola Bavonensis in teken van Willibrord
Op zaterdagmiddag 6 november om 16.00u zal de Schola Bavonensis weer een gezongen Latijnse vesperviering verzorgen. Het geheel staat onder leiding van Jerry Korsmit. Jan Willems zal op de beide orgels werk spelen van Sweelinck en Widor. De toegang is gratis.

6 november 2010
Feestlijke Oecomenische Zangdienst

Op zaterdagavond 6 november zal er om 19.00u een Oecomenische Zangdinest plaatsvinden in de basiliek. De massale samenzang zal worden begeleid op het Maarschalkerweerdorgel door de organisten Jan Willems en Jan-Sjoerd van der Vaart. Verder wordt muzikale medewerking verleend door Ilse van Wuijckhuijse (sopraan) en Chris Barendse (tenor). Pastoor Anton Kamps en Damien Artiges (Chemin Neuf) zullen spreken rond het thema 'Vreugde'. Verder zal er aandacht zijn voor het repertoire van de onlangs overleden componist Willem Vogel en is er orgelmuziek van Bach, Mudde en Zwart te horen. De toegang is gratis en na afloop is er koffie.

7 november 2010
Oosterhouts Kamerkoor zingt Bach
en Vivaldi
Op zondagmiddag 7 november zal het Oosterhouts Kamerkoor om 15.00u een feetselijk concert geven in de Basiliek. Het concert staat in het teken van het 12,5-jarig dirigentschap van Jan Schuurmans. Klik hier voor meer info.

4 december 2010
Latijnse vesperdienst door Schola Bavonensis in teken van Nicolaas

Op zaterdagmiddag 4 december zal de Schola Bavonensis om 14.30u een Gregoriaanse Vesperviering verzorgen. Hierin staat onder andere de Heilige Nicolaas centraal. Vanaf 14.15u zal basiliekorganist Jan Willems het Maarschalkerweerdorgel laten horen met adventskoraal Nunn komm der Heiden Heiland van Bach. Het koororgel zal te horen zijn tijdens Magnificat, dat ad alternatim met de schola zal worden uitgevoerd. De vesperviering wordt besloten met de Mariahymne Salve Regina. Aansluitend klinkt op het Maarschalkerweerdorgel de Marche-Sortie uit de Sept Pièces van Theodore Dubois. De Schola Bavonensis staat onder leiding van Jerry Korsmit. Van harte welkom!

19 december 2010
Feestelijk Kerstconcert in de Basiliek
Zondag 19 december zal om 15.00u een bijzonder kerstconcert plaatsvinden in de Basiliek. Het concert wordt verzorgd door het Gemengd Koor Sint-Jan o.l.v. Huub Leijten en de Koninklijke Harmonie Oosterhout o.l.v. Wilfred Werkman. Beide orgels worden bespeeld door Ton Stevens. De toegang is vrij.

 

Nieuwsarchief 2011

Website Catharinaparochie officieel online
Op 1 januari 2011 werd de website van de overkoepelende Catharinaparochie gelanceerd. Op de aantrekkelijk vormgegeven site treft u allerhande informatie aan over de activiteiten van katholiek Oosterhout.

22 januari 2011
Op zaterdag 22 januari zal er om 19u een Taizéviering worden gehouden in de Basiliek van Sint-Jan de Doper. Voor de mensen die de Taizé-aan-de-Maas gemist hebben en voor iedereen die de muziek en de stilte van Taizé wil ervaren. Aansluitend zullen de plannen voor de nieuw op te richten Capella Catharina in het Koetshuis worden gepresenteerd.

22 januari 2011
Aansluitend aan de Taizéviering van 22 janurai, zal in het Koetshuis een informatiebijeenkomst zijn over de op te richten Capella Catherina. Ben je tussen de 20 en 50 jaar? Houdt je van zingen van klassiek repertoire en een gezellige sfeer? Kom dan 22 januari om 19u naar de Taizéviering in de Basiliek van Sint Jan de Doper met aansluitend de presentatie van de Capella Catharina in het Koetshuis aan de Markt! Klik hier voor meer informatie over de Capella Catharina.

Feestelijke Vesperviering op 26 februari 2011 door Schola Bavonensis
Op zaterdagmiddag 26 februari zal de Schola Bavonensis om 16.00u een Gregoriaanse Vesperviering verzorgen. Inleidend zal basiliekorganist Jan Willems het Cantabilé van de Parijse componist Théodore Salomé ten gehore brengen. Het koororgel zal te horen zijn tijdens Magnificat, dat ad alternatim met de schola zal worden uitgevoerd. De vesperviering wordt besloten met de Mariahymne Alma redemptoris Mater. Aansluitend klinkt op het Maarschalkerweerdorgel het Praeludium in G-dur BWV541 van Johann Sebastian Bach. De Schola Bavonensis staat onder leiding van Jerry Korsmit. Van harte welkom!

Gregoriaans Gezongen Vespersviering op 26 maart 2011 door Schola Cantorum Oosterhout met orgelbespeling
Op zaterdagmiddag 26 maart zal de Schola Cantorum Oosterhout om 16.00u een Gregoriaanse Vesperviering verzorgen. Inleidend zal basiliekorganist Jan Willems het koraalvoorspel Ach Herr, mich armen Sünder van Johann Ludwig Krebs ten gehore brengen. De vesperviering wordt besloten met de Mariahymne. Aansluitend klinkt op het Maarschalkerweerdorgel het Praeludium en Fuga in a-moll van Bach. De Schola Cantorum Oosterhout staat onder leiding van Rudi Oomen. Van harte welkom!

Programma Vrijdagavondserie 2011 met internationale topmusici
Wij zijn blij te kunnen melden dat een aantal topmusici hebben toegezegd een concert te verzorgen in de avondserie: Wouter van Belle (Utrecht) zal op vrijdagavond 15 april de serie openen samen met hoboïste Metske Gerlsma. Verder zullen Ignace Michiels (Brugge), Dan Zerfaß (Worms, D) en Helga Schauerte (Parijs) dit jaar naar Oosterhout komen. Het slotconcert in oktober zal gegeven worden door onze eigen basiliekorganist Jan Willems, in samenwerking met de Oosterhoutse Nachtegalen.
Zie verder de Agenda.

Evensong op zaterdag 2 april 2011 om 19.00u door Capella Vesperina Breda
Op zaterdag 2 april is er om 19.00u weer een Vooravondviering in de Basiliek. Dit keer betreft het een vesperviering, naar het voorbeeld van de Engelse Evensong. Het vierstemmig zingen van de psalmen (zgn. 'chants') met een dubbelkoor vormt hier een vast onderdeel van. De leiding van de Capella Vespertina Breda is in handen van Frans Bullens. Organist is Jan Willems. Hij zal op het Maarschalkerweerdorgel werken van Brahms en Bach ten gehore brengen. De toegang is gratis en na afloop is er koffie en thee. Klik hier voor meer informatie...

Oelbertlezing 'De Geografie van het Orgel' op dinsdag 12 april 2011 door drs. J.A.J. Willems
Het Oosterhoutse Sint-Oelbertgymnasium heeft de laatste jaren een traditie opgebouwd, waarbij docenten en oud-docenten lezingen geven over onderwerpen die hen fascineren. Op dinsdag 12 april zal Jan Willems om 19.30u in de Sint-Jansbasiliek een Oelbertlezing houden over het orgel, met aansluitend een concertje op het monumentale Maarschalkerweerdorgel. Willems was tot een paar jaar geleden aardrijkskundeleraar op het Oelbert en geeft datzelfde vak nu op het Stedelijk Gymnasium in Breda. Hij bleef overigens niet lang uit Oosterhout weg, want in 2007 werd hij benoemd tot organist van het prachtige Maarschalkerweerdorgel van de Sint-Jansbasiliek in Oosterhout. In dit monumentale gebouw zal de lezing dan ook plaatsvinden…een lezing over orgels kan immers niet zonder…orgels!. De sopraan Ilse van Wuijckhuijse, ook oud-Oelbertaan, zal hieraan haar medewerking verlenen. De toegang is gratis. Klik voor meer informatie...

Openingsconcert 15 april 2011 door Wouter van Belle (orgel) en Metske Gerlsma (hobo)
Op vrijdag 15 april zal het nieuwe seizoen orgelconcerten van de Stichting Ludens feestelijk geopend door Wouter van Belle, de organist van het grote Maarschalkerweerdorgel van de Catharinakathedraal te Utrecht. Zijn grote specialiteit betreft de uitvoering van Franse en Nederlandse muziek uit de 19e en 20e eeuw. Samen met Metske Gerlsma (hobo) zal Van Belle een aantrekkelijk programma vol afwisseling brengen, met daarin voor Oosterhout een aantal premières van prachtige werken van Nederlandse componisten. Klik hier voor het volledige programma.

Palmzondag 2011 - Matthäus Passion van Bach in de Basiliek
Op zondag 17 april zal in de Basiliek om 14.30u de Matthäus Passion van Bach uitgevoerd worden door het Koninklijk Toonkunstkoor 'Aurora', Koorgroep Oosterhout en de Oosterhoutse Nachtegalen. Met medewerking van het Dordts Kamerorkest. De algehele leiding is in handen van Ad Vergouwen. Klik voor meer informatie...

Vooravondviering 7 mei 2011 rond Maria
Op zaterdagavond 7 mei is er weer een vooravondviering die gewijd is aan Maria. Ria Beenakkers en de jonge sopraan Domenica d' Avenzo zullen werk ten gehore brengen van Mozart, Servaas Bellemakers en Andrew Lloyd Webber. Daarnaast worden bekende Marialiederen gezongen. Het orgel wordt bespeeld door Huub Leijten. De viering begint om 19.00u en de toegang is gratis. Van harte welkom.

Orgelconcert Ignace Michiels (Brugge) op vrijdag 20 mei 2011
Op vrijdagavond 20 mei zal de beroemde organist van de Salvatorkathedraal in Brugge, Ignace Michiels, een orgelconcert geven op het Maarschalkerweerdorgel van de Basiliek. Michiels speelt een afwisselend programma, waarbij degelijke oegelwerken worden afgewisseld met lichtere (maar smakelijke!) kost. Het concert begint om 20.00u en de verrichtingen van de organist zijn op een groot scherm beneden in de kerk te volgen. Van harte welkom! Klik hier voor meer informatie over programma en organist.

Feestelijke Vesperviering met orgelbespeling op 28 mei 2011 door Schola Bavonensis
Op zaterdagmiddag 28 mei zal de Schola Bavonensis om 16.00u een Gregoriaanse Vesperviering verzorgen. Het Maarschalkerweerdorgel wordt bespeeld en het koororgel zal te horen zijn tijdens Magnificat, dat ad alternatim met de schola zal worden uitgevoerd. De gespeelde magnificatversetten zijn van de hand van de Duitse componist Johannes Speth (1664-1719). Vooraf klinkt de Offertoire 'O Filii et Filiae' van de Franse componist Dandrieu. De vesperviering wordt besloten met de Mariahymne Reina Caeli. De Schola Bavonensis staat onder leiding van Jerry Korsmit. Van harte welkom!

Feestelijke Vesperviering met orgelbespeling op 18 juni 2011 door Schola Bavonensis
Op zaterdagmiddag 18 juni zal de Schola Bavonensis om 16.00u een Gregoriaanse Vesperviering verzorgen. Het Maarschalkerweerdorgel wordt bespeeld en het koororgel zal te horen zijn tijdens Magnificat, dat ad alternatim met de schola zal worden uitgevoerd. De gespeelde magnificatversetten zijn van de hand van de Duitse componist Johannes Speth (1664-1719). Voor aanvang en na afloop van de viering speelt basiliekorganist Jan Willems orgelwerken van de Parijse componisten Théodore Salomé (1834-1896) en Maurice Duruflé (1902-1986) op het Maarschalkerweerdorgel. De vesperviering wordt besloten met de Mariahymne Salve Regina. De Schola Bavonensis staat onder leiding van Jerry Korsmit. Van harte welkom!

Orgelconcert Domorganist Dan Zerfaß (Worms) & Simone Pannes (Sopraan)
Op vrijdagavond 24 juni zal de Duitse organist van de Hohen Dom in Worms (D), Dan Zerfaß, een orgelconcert geven op het Maarschalkerweerdorgel van de Basiliek. Zerfaß speelt een imposant programma. De orgelwerken worden afgewisseld met muziek voor orgel & zang. De Duitse zangeres Simone Pannes, in Oosterhout geen onbekende meer sinds haar bijdrage aan het spectaculaire concert vorig jaar van Wolfgang Seifen, zal haar prachtige stem laten horen in werk van Bach, Mendelssohn en Honneger. Het concert begint om 20.00u en de verrichtingen van de organist zijn op een groot scherm beneden in de kerk te volgen. Van harte welkom! Klik hier voor meer informatie over programma en organist.

Elke zaterdag in juli en augustus: Marktconcerten in de basiliek
Op de zaterdagen in juli en augusten zullen om 14.30u weer Marktconcerten plaatsvinden op het Maarschalkerweerdorgel. De concerten worden verzorgd door gekwalificeerde musici uit de regio. Voor een overzicht van de marktconcertserie klikt u hier. De De toegang tot deze concerten is gratis. Wel is er een collecte bij de uitgang ter bestrijding van de onkosten. Van harte welkom!

Oecumenische Zangviering
Op zaterdagavond 3 september organiseert de werkgroep Vooravondvieringen in samenwerking emt de Raad van Kerken Oosterhout weer een feestelijke zangviering in de basiliek. De viering begint om 19.00u en heeft als thema 'Kinderen van één Vader'. De protestantse organist Jan-Sjoerd van der Vaart zal samen met basiliekorganist Jan Willems de samenzang begeleiden op het Maarschalkerweerdorgel. Voor, tijdens en na de viering klinkt er orgelliteratuur. Na afloop van de viering is er koffie. Van harte welkom!

Benefietconcert behoud Pels-orgel Sint-Paulusabdij met orgel en zang
Op zondagmiddag 11 september zal er in de Oosterhoutse Sint-Paulusabdij, waar zich het grootste orgel van de stad bevindt, een orgelconcert gegeven worden door organist Jan Willems. De Oosterhoutse sopraan Ilse van Wuijckhuijse zal haar medewerking verlenen in werken van Händel, Mozart, Luzzi, Poulenc en Gounod. Op het Pelsorgel zal werk klinken van Buxtehude, Bach, Speth en Boëlmann (Suite Gothique integraal). De toegang bedraagt 10 euro en dit bedrag komt geheel ten goede aan de instandhouding van dit bijzondere instrument. Voorafgaand aan het concert is een (gratis) rondleiding door de abdijgebouwen mogelijk. Voor meer info, zie www.paulusabdij.nl.

Orgelconcert Helga Schauerte (Parijs)
Op vrijdagavond 23 september zal de Parijse organiste Helga Schauerte een orgelconcert geven op het Maarschalkerweerdorgel van de Basiliek. Helga speelt -hoe kan het ook anders- een programma met orgelwerken van de Franse componisten Langlais, Vierne, Alain en Dubois. Het concert begint om 20.00u en de verrichtingen van de organiste zijn op een groot scherm beneden in de kerk te volgen. Van harte welkom!

Gregoriaans Gezongen Vespersviering door Schola Cantorum Oosterhout met orgelbespeling
Op zaterdagmiddag 24 september zal de Schola Cantorum Oosterhout om 16.00u een Gregoriaanse Vesperviering verzorgen. Inleidend zal basiliekorganist Jan Willems delen uit de Deuxième Suite van Louis Nicolas Clérambault (1676-1749) ten gehore brengen. De vesperviering wordt besloten met de Mariahymne. Aansluitend klinkt op het Maarschalkerweerdorgel de 'Brabanschen Ronden Dans Ofte Brand' uit het Susanna van Soldt Manuscript  (1599). De Schola Cantorum Oosterhout staat onder leiding van Rudi Oomen. Van harte welkom!

Feestelijk slotconcert door Oosterhoutse Nachtegalen en organist Jan Willems
Op vrijdagavond 21 oktober zal het laatste vrijdagavondconcert van dit jaar gegeven worden op het fraaie Maarschalkerweerdorgel. Jan Willems zal, naast meditatief werk van Bach en vuurwerk Buxtehude, een aantal delen uit de beroemde Vijfde Symfonie van Widor ten gehore brengen, alsmede werk van de Parijse componist Théodore Salomé. Extra bijzonder is de medewerking van koorschool De Oosterhoutse Nachtegalen aan dit orgelconcert. Zij zullen afwisselend met orgel en samen met het orgel hun repertoire ten gehore brengen. Het koor staat onder leiding van Wim Schoones. De verrichtingen van de organist zijn te volgen via een groot scherm beneden in de kerk. Van harte welkom!

Gregoriaans Gezongen Vespersviering door Schola Bavonensis met orgelbespeling
Op zaterdagmiddag 22 oktober zal de Schola Bavonensis om 16.00u een Gregoriaanse Vesperviering verzorgen. Inleidend zal basiliekorganist Jan Willems de Arabesque van Vierne ten gehore brengen. De vesperviering wordt besloten met de Mariahymne. Aansluitend klinkt op het Maarschalkerweerdorgel de 'Toccata' van Boëlmann. De Schola Bavonensis staat onder leiding van Jerry Korsmit. Voor de liefhebbers van koormuziek: voorafgaand aan de vespers is tussen 15.00u en 15.3ou een inloopoptreden te beluisteren van kamerkoor Renasciate. Van harte welkom, de toegang is vrij.

Stichting Ludens viert eerste lustrum met groots kerstconcert van 11 Oosterhoutse koren.
Op zondagmiddag 18 december vindt vanaf 13.30u het eerste lustrumconcert van de Stichting Ludens plaats op en rondom het Maarschalkerweerd-orgel van de St. Jansbasiliek te Oosterhout.  Aan dit kerstconcert werken 11 Oosterhoutse koren mee. Het orgel zal worden bespeeld door de organisten Ton Stevens, Hennie Vaatstra en 'huisorganist' Jan Willems. Het betreft een inloopconcert met een eenmalige toegangsprijs van 5 euro, waarbij een gratis kopje koffie of thee is inbegrepen. Jongeren en studenten hebben gratis toegang. Lees verder....

Kerstmis in de Basiliek 2011 met veel klassieke koor- en orgelmuziek
De Kerstvieringen zullen dit jaar weer opgeluisterd worden met mooie koor en orgelmuziek. Tijdens de Nachtmis op Kerstavond (23.00u) en tijdens de Hoogmis op Eerste Kerstdag (10.00u) zal het Gemengd Koor van de Basiliek kerstkoorwerken uit de afgelopen eeuwen laten klinken. Ook klinkt de zelden uitgevoerde Missa Salve Regina van de Oosterhoutse componist Marinus de Jong, wellicht een van De Jongs beste werken voor groot koor. Feestelijke orgelmuziek van Bach, Buxtehude en uit de Franse Barok zal hwt geheel omlijsten. Op Tweede Kerstdag om 10.00u zingt het kamerkoor van de parochie, de Capella Catharina. Zij brengen u de Windhaager Messe van Anton Bruckner en ontroerende kerstmuziek uit het Engelse taalgebied van ondermeer John Tavener en John Rutter. Ook de echte meezingers zullen in alle vieringen niet ontbreken. Weet dat u welkom bent!

Stichting Ludens vierde eerste lustrum met groots kerstconcert
Op zondagmiddag 18 december vondhet eerste lustrumconcert van de Stichting Ludens plaats op en rondom het Maarschalkerweerd-orgel van de St. Jansbasiliek te Oosterhout.  Dit druktebezochte kerstconcert, waaraan elf Oosterhoutse koren meededen, is ook aan de pers niet voorbijgegaan. Het orgel werd bespeeld door de organisten Ton Stevens, Hennie Vaatstra en 'huisorganist' Jan Willems.

Weekblad Oosterhout 22-12-2011 BN De Stem 19-12-2011

Nieuwsarchief 2012

Feestelijke Vesperviering op zaterdag 24 maart door de Schola Bavonensis
Op zaterdagmiddag 25 maart zal om 16.15u een Gregoriaans gezongen vesperviering worden gehouden door de Schola Bavonensis, onder leiding van Jan Willems. Naast de eeuwenoude klanken van het gregoriaans, zal het Maarschalkerweerdorgel van de basiliek bespeeld worden. U hoort werk van Brahms (Herzlich tut mich verlangen) en Bach (Fuga in d-moll BWV 565). De toegang is gratis en iedereen is welkom!

Orgelvirtuoos Bram Beekman op zondagavond 15 april in Oosterhout
Op zondagavond 15 april komt de Middelburgse orgelvirtuoos Bram Beekman naar Oosterhout. Beekman geniet vooral bekendheid vanwege zijn integrale cd-opnames van het werk van Bach en Franck en uiteraard vanwege zijn docentschap aan het Brabants Conservatorium, waar hij vele Nederlandse organisten opleidde, waaronder Jan Willems (de huidige organist van de basiliek) en Hans Avontuur (de voorganger van Willems). Tijdens dit concert speelt hij de monumentale Grand Pièce Symphonique van Cesar Franck, de Final uit de Vijfde Symphonie van Louis Vierne en delen uit de Suite van Maurice Duruflé. Het concert begint om 20.00u, de kerk is vanaf 19.30u open. De toegang bedraagt 7,50 (programmaboekje inbegrepen) en de verrichtingen van de organist zijn real-time te volgen via een groot projectiescherm. Dit mag u niet missen!

Oecumenische Zangviering “U zij de glorie, opgestane Heer”
Op zaterdagavond 14 april zal in de Sint-Jansbasiliek wederom een Oecumenische zangviering plaatsvinden. De Protestantse kerken in Oosterhout (PKN), de oecumensiche gemeenschap Chemin Neuf en de kerken van Catharinaparochie (RK) nodigen u van harte uit voor deze zangdienst rond het thema. Er staan bekende paasliederen uit meerdere tradities op het programma. Ook zal het fraaie Maarschalkerweerdorgel te horen zijn, bespeeld door de protestantse organist Jan-Sjoerd van der Vaart en katholieke organist Jan Willems. Huub Leijten en Ilse van Wuijckhuijse zullen als cantor de samenzang leiden. De viering begint om 19.00u en na afloop staat de koffie klaar.  

Feestelijke Vesperviering op zaterdag 28 april door de Schola Bavonensis
Op zaterdagmiddag 28 april zal om 16.15u een Gregoriaans gezongen vesperviering worden gehouden in de basiliek door de Schola Bavonensis, onder leiding van Jan Willems. De mystieke wereld van het Gregoriaans krijgt een extra dimensie als deze muziek wordt gezongen in de eeuwenoude kerkruimte van de basiliek. De meditatieve sfeer die dan ontstaat, schept ruimte voor rust en persoonlijk gebed. Naast de vesperpsalmen, klinkt het Victimae Paschali en de Mariahymne Regina Coeli. Daarnaast zal het Maarschalkerweerdorgel van de basiliek bespeeld worden. U hoort werk van Dandrieu (O Filii et Filiae) en Karg-Elert (Nun danket alle Gott). Ook het koororgel komt aan bod, met soloversetten tijdens het gezongen Magnificat. De toegang is gratis en iedereen is welkom!

Hommage aan de Benedictijnen op 20 mei 2012 in de Basiliek
Op zondagmiddag 20 mei zal in de Basiliek om 15.00u een feestelijk concert plaatsvinden als muzikale hommage aan de Benedictijnen die meer dan een eeuw geleden hun intrek namen in de Paulusabdij in Oosterhout. Het Oosterhouts Kamerkoor (o.l.v. Jan Schuurmans), de Schola Cantorum Oosterhout (o.l.v. Rudi Oomen) en basiliekorganist Jan Willems brengen een programma, waarin de ontwikkeling van het gregoriaans een centrale plaats inneemt. De beide orgels zijn te horen in werk van Marchand, Dupré, Guilmant en in improvisaties.
Pinktsteren in de Basiliek
Op zondag 27 juni zal om 10.00u een feestelijke hoogmis gehouden worden in de Basiliek ter ere van het Hoogfeest van Pinksteren. We herdenken met Pinksteren het neerdalen van het vuur van de Heilige Geest over zijn leerlingen. En iets van die goede Geest hopen we ook in de muziek ten gehore te brengen. Het Gemengd Koor zal, aangevuld met gastzangers uit andere koren van de Catharinaparochie, ondermeer de Messe Brève in C van Charles Gounod en het Laudate Dominum van Mozart zingen. Ook het Jeugdkoor Sint-Jan verleent haar medewerking aan deze viering, aangevuld met Ilse van Wuijckhuijse op fluit. Basiliekorganist Jan Willems zal op het "Choral Varié sur le Veni Creator' van Duruflé ten gehore brengen. Het geheel staat onder leiding van Huub Leijten.
In de eucharistieviering op Tweede Pinksterdag zingt het Herenkoor de mooie gregoriaanse gezangen die horen bij het Pinksterfeest. Voor beide vieringen is iedereen van harte welkom!
Nightfever


Orgelc
oncert Elmar Lehnen (Kevelaer) & Simone Pannes (zang)
Op zondagavond 10 juni zal Elmar Lehnen om 20.00u een recital geven op ons fraaie orgel, samen met sopraan Simone Pannes. Lehnen (zie foto) is organist op een van Duitslands grootste en beroemdste romantische orgels, namelijk dat van de Sankt-Marienbasilika in de bedevaartplaats Kevelaer. Hij is aldaar de opvolger van Wolfgang Seifen die in 2010 te gast was in de St. Jansbasiliek. De Duitse sopraan Simone Pannes is inmiddels een bekende voor het Oosterhoutse orgelpubliek, na haar succesvolle optredens in het verleden met Wolfgang Seifen en Dan Zerfass. Op het programma staan o.a. orgelwerken van C. Franck, C. Saint-Saens, en E. Bossi, alsmede improvisaties over gregoriaanse gezangen die door Simone Pannes zullen worden gezongen.
Klik hier voor het volledige programma
.

 

 

 

 

 


Patroonsfeest Sint Jan de Doper met veel muziek
Aanstaande zondag 24 juni zal om 10.00u in de Basiliek een feestelijke hoogmis plaatsvinden ter ere van de patroonheilige van de kerk. Het Feest van Sint-Jan wordt uiteraard gevierd met veel muziek. De gezamelijke koren van de basiliek verlenen hun medewerking, ondermeer met de uitviering van de 8 stemmige Missa Solemnis van de Oosterhoutse componist Marinus de Jong (1891-1984). Deze mis schreef De Jong destijds speciaal voor het koor van de basiliek en voor 'knapenkoor'. Dit driestemmige 'knapenkoor' wordt voor deze gelegheid mede vertolkt door leden van het Jeugdkoor Sint-Jan. 'Daarnaast klinkt werk van ondermeer John Rutter, Samuel Wesley en Albert de Klerk. Op het Maarschalkerweerdorgel speelt huisorganist Jan Willems werken van Johann Sebastian Bach, onder meer zijn feestelijke Pièce d'Orgue. Hanz Louws is de priester die voorgaat in deze viering.
Van harte welkom!

Marktconcerten in juli en augustus van 2012
Evenals de afgelopen jaren zullen tijdens de zomervakantie weer de Marktconcerten worden georganiseerd op het Maarschalkerweerd-orgel van de St. Jansbasiliek. Deze gratis inloopconcerten met een lichtvoetige programmering, die in de afgelopen jaren op een grote belangstelling en waardering mochten rekenen, vinden plaats op de zaterdagmiddag tussen 14.30 en 15.15 uur:
- 30 juni (Jan-Sjoerd van der Vaart)
 
- 7 juli (Ton Stevens; Oosterhout)
- 14 juli (Laure Dermaut, Brugge (B))
- 21 juli (Wout Kalkman; Oosterhout)
- 28 juli (Joost de Nooijer; Rotterdam)
- 4 augustus (Gert-Jan Schalkoord; Poortugaal)
- 11 augustus (Frans Bullens; Dongen)
- 25 augustus (Hennie Vaatstra; Breda).

Op zaterdag 18 augustus is er geen Marktconcert in de Basiliek (i.v.m. de Oosterhoutse Kermis), maar wel in de schilderachtige kerk van Sint-Jan de Doper in Oosteind! Dan zal Frans Jespers zal samen met Erika Tieleman (orgel 4-handig/voetig) een concert verzorgen, met voorafgaand een lezing over het prachtige orgel van Oosteind, gebouwd in 1862 door de enige echte orgelbouwfamilie die Oosterhout gekend heeft, de gebroeders Van der Aa.
Van harte aanbevolen!

 

 

 

 

 

Geslaagd benefietconcert Paulusabdij met Bach Cantorij Baarn
Op zondag 9 september vond om 15.00u in de Sint-Paulusabdij het jaarlijkse benefietconcert plaats voor de instandhouding van het
grootste orgel van Oosterhout, dat zich in de abdijkerk bevindt. Op de site van de abdij stond een mooie recensie van het door de Stichting Ludens georganiseerde concert.

Speeltafel van het Pelsorgel (1956)

 

 

 

 

 

 

 

Gezongen vespers op zaterdag 6 oktober
Aanstaande zaterdagmiddag zal aansluitend aan de openstelling van de kerk een gregoriaanse vesperviering worden gezongen door de Schola Bavonensis. Vanaf 16.00u wordt ons mooie Maarschalkerweerdorgel bespeeld door basiliekorganist Jan Willems met orgelwerken van César Franck (Cantabilé in b-klein) en Enrico Bossi (Ave Maria). Om 16.15 begint dan de gregoriaans gezongen vesperviering. Deze viering wordt besloten met samenzang van de Mariahymne Salve Regina. Aansluitend klinkt op het orgel de feestelijke Marche Solennele van Alphonse Mailly (1833-1918).

U bent allen van harte welkom, de toegang is gratis.

Slotconcert 28 oktober:
Organ meets Jazz


Antoine Trommelen te gast bij Maarschalkerweerdorgel
Als afsluiting van het concertseizoen zal onze huisorganist Jan Willems samen met bekende jazz-saxofonist Antoine Trommelen en de zangeres Ilse van Wuijckhuijse te horen zijn.
Zij brengen een afwisselend programma met werken van Bach, Franck, Fauré, Piazolla, Gershwin en uiteraard improvisatie.
Geen concert voor puristen, wel voor liefhebbers van klassieke muziek en jazz-muziek met de nodige knipogen..
Het concert begint om 20.00u, de kassa gaat open om 19.30u.
Lees meer...

Allerheiligen en Allerzielen met veel muziek
Op donderdag 1 november verzorgt het Gemengd Koor o.l.v. Huub Leijten om 19.00u de hoogmis ter ere van Allerheiligen. Het koor zingt de prachtige Missa Salve Regina van de Oosterhoutse componist Marinus de Jong. Op zaterdag 3 november vieren we als Basiliekgemeenschap Allerzielen en herdenken we onze doden. Het Gemengd Koor zingt dan de Missa pro Defunctis van Willem Reijniers. De orgels worden tijdens beide vieringen bespeeld door basiliekprganist Jan Willems. Op vriijdag 2 november is in de basiliek dus géén Allerzielenviering. De kerk is tussen 19.00u en 21.00u wel geopend voor gebed of voor het aansteken van een kaarsje.

Gezongen vespers op zaterdag 10 november
Zaterdagmiddag 10 november zal aansluitend aan de openstelling van de kerk een gregoriaanse vesperviering worden gezongen door de Schola Bavonensis. Vanaf 16.00u wordt ons mooie Maarschalkerweerdorgel bespeeld door basiliekorganist Jan Willems met orgelwerk van Bach (Schmücke Dich, o liebe Seele). Om 16.15 begint dan de vesperviering. Deze viering wordt besloten met samenzang van de Mariahymne Salve Regina. Aansluitend klinkt op het orgel de feestelijke Toccata van Joseph Callaerts (1830-1901).
U bent allen van harte welkom, de toegang is gratis.


Concert Koorgroep Oosterhout 'onbereikbare verten'

Op vrijdagavond 9 november geeft de Koorgroep Oosterhout een concert in de Basiliek.
De vrijdagavaondopenstelling vervalt daarom eenmalig.
De Koorgroep zingt voor u koormuziek uit Estland en Rusland. Ons mooie Maarschalkerweerdorgel wordt tijdens het concert bespeeld door de Utrechtse organist Peter Verhoogt. Hij speelt hierop werken van Tchaikovsky (Nocturne) en Brahms (Prelude en Fuga in a mineur).
Het concert begint om 20.30u en de toegang bedraagt 10 euro.
Lees meer...

 

Foto: Johan Wouters (BN de Stem)
Installatie Pastoor Van Bronswijk door bisschop Liessen
Op zondagmiddag 11 november werd in de Basiliek Ronald van Bronswijk geïnstalleerd als de nieuwe pastoor van de Catharinaparochie. De muziek tijdens deze pontificale viering werd verzorgd door het Jeugdkoor Sint-Jan, het Gemengd Koor Sint-Jan, aangevuld met leden van de Capella Catharina en van de kerkkoren van Den Hout en Oosteind. Na afloop maakten vele aanwezigen, waaronder burgemeester Huisman en andere genodigden, gebruik van de gelegenheid om de nieuwe pastoor de hand te schudden. Wij wensen pastoor Van Bronswijk veel vreugde toe bij zijn werk in onze mooie basiliek en hopen op een fijne samenwerking!
Zaterdag 8 december Latijnse Vespers door Schola Bavonensis in teken van Advent
Op zaterdagmiddag 8 december zal de Schola Bavonensis om 16.00u een Gregoriaanse Vesperviering verzorgen. Vanaf 15.50u zal basiliekorganist Jan Willems het Maarschalkerweerdorgel laten horen met een impovisatie over Rorate Caeli. Tijdens de viering klinkt op het koororgel het adventskoraal Nun komm', der Heiden Heiland (BWV 659) van Bach. De vesperviering wordt besloten met de Mariahymne Alma Redemptoris Mater. Aansluitend klinkt op het Maarschalkerweerdorgel het Praeludium und Fuge in d-moll van Bach. De toegang is gratis en u bent van harte welkom!
Vlucht naar Egypte
(Maria-altaar, 1882)

Kerstmis in de Basiliek met prachtige koor- en orgelmuziek
De Kerstvieringen zullen dit jaar weer opgeluisterd worden met mooie koor en orgelmuziek. Tijdens de Nachtmis op Kerstavond (23.00u) en tijdens de Hoogmis op Eerste Kerstdag (10.00u) zal het Gemengd Koor van de Basiliek kerstkoorwerken uit de afgelopen eeuwen laten klinken. Ook klinkt de zelden uitgevoerde Missa Salve Regina van de Oosterhoutse componist Marinus de Jong, wellicht een van De Jongs beste werken voor groot koor. Feestelijke orgelmuziek van Bach, Buxtehude en uit de Franse Barok zal het geheel omlijsten.
Op Tweede Kerstdag om 10.00u zingt het kamerkoor van de parochie, de Capella Catharina. Zij brengen u de Windhaager Messe van Anton Bruckner en ontroerende kerstmuziek uit het Engelse taalgebied van ondermeer John Tavener en John Rutter. Ook de echte meezingers zullen in alle vieringen niet ontbreken. Voor meer details, klik dan hier.
Weet dat je welkom bent!

Kerstkind met Maria & Josef.
(Gebrandschilderd raam door Luc van Hoek, 1978)
Nightfever-light 2012 was indrukwekkend
Zo'n veertig jonge vrijwilligers trokken op vrijdagavond 21 december de winkelstraten van Oosterhout in om de mensen een lichtje te brengen. Zij overhandigden het winkelend publiek een kaarsje, met de uitnodiging om deze aan te steken in de basiliek. Vele honderden mensen namen de uitnodiging aan en plaatsten hun kaarsje bij de (nog lege) kribbe. De gehele avond klonken Taizé-liederen, gezongen door een gelegenheidskoor van protestantse en katholieke zangers. Veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik om met een pastor te praten. Ook lieten velen een gebedsintentie achter, welke door de zusters Benedictinessen en Norbertinessen zullen worden gebeden: de zusters gaan het druk krijgen! Dank aan alle vrijwilligers voor hun inzet! Ook dank aan de zusters Benedictinessen, die de hele avond vanuit hun klooster hebben meegebeden voor het slagen van deze editie van Nightfever-light. Dit smaakt naar meer! Daarom zal de basiliek ook de komende vrijdagen steeds weer geopend zijn van 19.00u tot 21.00u.
Weet dat je welkom bent!

 

Nieuwsarchief 2013

Zaterdag 9 maart Latijnse Vespers door Schola Bavonensis
Op zaterdagmiddag 9 maart zal de Schola Bavonensis om 16.00u een Gregoriaanse Vesperviering verzorgen. Voorafgaand aan de viering bespeelt basiliekorganist Jan Willems het Maarschalkerweerdorgel met werk van Brahms (Herzlich tut mich verlangen). Tijdens de viering zingen we ondermeer 'Attende Domine' en klinkt op het koororgel het adventskoraal 'Herzlich tut mich verlangen' van van Bach. De viering wordt besloten met de Mariahymne 'Ave Regina Caelorum'. Aansluitend hoort u het Praeludium und Fuge in e-moll van Bach.
De toegang is gratis en iedereen is welkom!

Bezoek mgr. Jan Liesen aan de basiliek
Woensdag 27 februari bracht de uit Oosterhout afkomstige Mgr. Jan Liesen (zie foto's, gemaakt door Ramon Mangold) een bezoek aan de Catharinaparochie. Deze dag werd om 19.00u afgesloten met een eucharistieviering waarin de Bisschop voorging, samen met Vicaris Wiel Wiertz. De muziek werd verzorgd door de Capella Catharina en organist Ton Stevens. De nazit in de pastorie leidde tot hartelijke gesprekken met de nieuwe bisschop.

Goede Week en Pasen in de Basiliek
In de komende week herdenken christenen overal ter wereld het lijden en sterven van Jezus.
Op Witte Donderdag herdenken we de instelling van Avondmaal met een feestelijke Eucharistieviering om 19.00u m.m.v. de Capella Catharina. De viering eindigt echter in stilte, wanneer we het begin van Lijdensverhaal lezen. Op Goede Vrijdag herdenken we om 19.00u de Kruisdood van Christus. Het Gemengd Koor zal hierbij koralen uit de Matthäuspassion van Bach ten gehore brengen. Op Stille Zaterdag vieren we om 21.00u in een donkere kerk de Paaswake. Tijdens deze viering vol symboliek wordt opnieuw het Licht ontstoken, alle klokken worden geluid en het verhaal van de Opstanding wordt gelezen. Op zondag vieren we tenslotte om 10.00u het Hoogfeest van Pasen. Er is Kindernevendienst, het Gemengd Koor zingt een mis van Mozart en na afloop is er koffie met iets lekkers.
Bij alle vieringen is iedereen van harte welkom!
Onze kerk heeft een nieuwe Paus: Fransiscus I
De Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio (76) is de nieuwe paus. Bergoglio was tot nu toe de aartsbisschop van Buenos Aires. Tot ontroering van de velen op het plein begon de nieuwe paus zijn toespraak met een hartelijk 'buonasera', goedenavond! De paus zei, doelend op zijn Argentijnse afkomst,  dat de heren kardinalen hem gevonden hadden "bijna aan het einde van de wereld."  De nieuwe paus bad vervolgens het Onzevader en het Weesgegroet samen met de tienduizenden aanwezigen. Iets dergelijks is tijdens de presentatie van een paus nog nooit gedaan. Lees meer...
 
Kom meebidden en zingen op vrijdagavond 19 april
Elke vrijdagavond is de rustgevende ruimte van de basiliek van 19.00u tot 21.00u geopend voor rust en gebed. Elke 3e vrijdag van de maand komt om 19.30u een groep jongeren bij elkaar om te bidden en Taizé-liederen te zingen. Deze viering is laagdrempelig en staat open voor iedereen. U elke derde vrijdag van de maand ook terecht voor een goed gesprek over uw geloof of over gelovig zijn. Ook als u behoefte heeft aan een persoonlijke zegen of een moment van verzoening bent u van harte welkom in de Basiliek. De pastoor is aanwezig vanaf 19.30u.
Lees meer.
 

Op 5 mei brengt het Herenkoor een koninklijk programma
Komende zondag zal in de Hoogmis van 10.00u door de muziekkeuze stilgestaan worden bij Bevrijdingsdag en bij de instatllatie van het nieuwe koningspaar. We zingen aan het einde de viering samen het Wilhelmus en het herenkoor zingt "Domine Salvum Fac Regem Nostrum" uit de Messe Solenelle van Gounod. Uiteraard zingen we op de eerste zondag van mei ook een Ave Maria. Wees welkom om mee te vieren!

Paastijd in de Basiliek
De Heer is waarlijk opgestaan! Na dit goede nieuws op Paasochtend, viert onze kerk zeven weken feest. De Paastijd mondt uit in het Feest van Pinksteren op 19 mei. Op zondag 28 april is er weer een kindernevendienst. Weet dat je welkom bent om mee te vieren.

Kom meebidden en zingen op vrijdagavond 17 mei
Elke vrijdagavond is de rustgevende ruimte van de basiliek van 19u tot 21u geopend voor rust en gebed. Elke 3e vrijdag van de maand komt om 19.30u een groep jongeren bij elkaar om te bidden en Taizé-liederen te zingen. Deze viering is laagdrempelig en staat open voor iedereen. U kunt na deze viering ook terecht voor een goed gesprek over uw geloof of over gelovig zijn. Ook als u behoefte heeft aan een persoonlijke zegen of een moment van verzoening bent u van harte welkom in de Basiliek. De pastoor is aanwezig vanaf 19.30u.
Lees meer
..
Meimaand: Mariamaand in de basiliek
Traditioneel is de meimaand in de katholieke kerk de Mariamaand. Parochies besteden in deze maand extra aandacht aan de devotie tot Maria, de moeder van Jezus. Voor velen is zij een inspiratiebron, een steun en toeverlaat in moeilijke tijden. In de basiliek zal er in de meimaand wekelijks extra aandacht worden geschonken aan Maria.
Op dinsdag en donderdagavond wordt om 18.45u in de basiliek de rozenkrans gebeden. U bent hierbij van harte welkom.

Tijdens de openstelling op zaterdagmiddag (14u-16u) en vrijdagavond (19u-21u) kunt u uiteraard een kaarsje aansteken bij Maria.

Foto: © Sjoerd van Dijk (2012)

Pinksteren in de Basiliek
Op zondag 19 mei vieren we om 10.00u met alle parochianen van de Catharinaparochie gezamelijk het Hoogfeest van Pinksteren in de basiliek. Het belooft een bijzondere viering te worden: we ontsteken een pinkstervuur, de Capella Catharina zingt de vurige Messe Solennelle van Louis Vierne, er is kindernevendienst (klik hier voor de poster) en na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie. De gezamelijke pastores van de parochie heten u allen van harte welkom!

Gregoriaanse Vespers op Vooravond van Pinksteren
Op zaterdagmiddag 18 mei zal er in de Sint-Jansbasiliek om 16.15u een Gregoriaans gezongen Vesperviering worden verzorgd door de Schola Bavonensis. Deze mannenschola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven, waaronder de beroemde Pinksterhymne ‘Veni Creator Sprititus’ .
De toegang is gratis en de kerk is, vanwege de openstelling, al vanaf 14.00u te bezoeken. Lees meer...

Pinksterreliëf Niel Steenbergen:
De Heilige Geest daalt neer in de gedaante van een duif.

Patroonsfeest Sint Jan de Doper met veel muziek
Aanstaande zondag 23 juni zal om 10.00u in de Basiliek een feestelijke hoogmis plaatsvinden ter ere van de patroonheilige van de kerk. Het Feest van Sint-Jan wordt uiteraard gevierd met veel muziek. De gezamelijke koren van de basiliek verlenen hun medewerking, ondermeer met de uitviering van de Missa Brevis Sancti Johanni de Deo van Joseph Haydn. 'Daarnaast klinkt werk van ondermeer John Rutter, Samuel Wesley en Jan Raas. Op het Maarschalkerweerdorgel speelt huisorganist Jan Willems werken van Louis Vierne en Percy Flertcher. Emeritus-pastoor Van Riel is de priester die voorgaat in deze viering. Van harte welkom!

Kindernevendienst tijdens slotviering op 30 juni
Tijdens de hoogmis van 10.00u op zondag 30 juni zal de laatste kindernevendienst van dit schooljaar zijn in de basiliek. Na de zomervakantie pakken we de draad weer op. Klik hier voor meer informatie. Alle kinderen: wees welkom en zeg het voort!

 

Vieringen in de Basiliek in de zomermaanden
Tijdens de zomervakantie gaan de vieringen in het weekend en op weekdagen gewoon door. De zondagse Eucharistieviering is steeds om 10.00u. Het herenkoor zingt tijdens de hoogmis op zondag steeds een Latijnse mis. Op 11 augustus het gemengd koor zal zingen. Weet dat je welkom bent!

25 augustus - Hoogmis met Kindernevendienst
Op zondag 25 augustus is er tijdens de hoogmis van 10.00u weer een Kindernevendienst. Vanaf nu zal er weer elke laatste zondag van de maand een kindernevendienst worden gehouden in de basiliek. Ook tijdens de hoogfeesten (Feest van Catharina en op Eerste Kerstdag) zal er tijdens de hoogmis van 10.00u een kindernevendienst zijn. Van harte welkom! Lees meer...

Basiliek in zomer vaker geopend
In de zomermaanden is het vaker mogelijk om de basiliek ook buiten de vieringen (zie agenda) te bezoeken. Zo is de basiliek op dinsdag, donderdag en zaterdag geopend van 14.00u tot 16.00u en op vrijdagavond van 19.00u tot 21.00u. De toegang is gratis. Wees welkom!


Trappistenbieren proeven in de Basiliek!
De basiliek is komende vrijdag precies een jaar lang elke vrijdag geopend geweest voor elke voorbijganger. Velen staken het afgelopen jaar een kaarsje aan, genoten er van de stilte of van de prachtige architectuur van het gebouw. Reden voor een feestje! Aanstaande vrijdag 13 september nodigt pastoor Ronald van Bronswijk iedereen vanaf 19.00u uit in de basiliek voor een open avond rondom het thema trappistenbier. De toegang is gratis.
De traditie tussen kerk en kroeg kent al een lange geschiedenis, die middels een film en een proeverij o.l.v. Philip van Opstal van Café de Beurs...
Lees verder...

Alle dieren welkom! Zegening van dieren op Dierendag in Basiliek
We houden veel van onze dieren, en zij van ons. Al vanaf het allereerste begin van de aarde horen we bij elkaar. Sint Franciscus is een heilige die met dieren spreken kon. Op zijn verjaardag - 4 oktober - vieren we dan ook dierendag, zegenen we alle dieren in de Basiliek. Zegenen dat is: zeggen 'ik hou van jou, en ik wens je het aller-aller-aller beste toe!'
Kom dus op vrijdagavond 4 oktober tussen 19.00u en 21.00u naar de basiliek met je huisdier, je hond, poes, cavia, vis, parkiet, of wat je lievelingsdier dan ook is naar de Basiliek!
(Grote huisdieren mag ook, maar die blijven dan buiten de kerk).
Weet dat je welkom bent!

  Capella Catharina zingt Mozart in Basiliek
Komende zondag 13 oktober brengt de Capella Catharina tijdens de hoogmis van 10.00u de Orgelsolomesse van Mozart ten gehore. Naast deze vrolijke muziek, klinkt werk van Tallis en Rutter. De voorganger in de viering is pastoor Ronald van bronswijk. U bent van harte welkom!
 
Dirigent Huub Leijten neem afscheid
Tijdens de hoogmis van zondag 6 oktober nam Huub Leijten na vele jaren trouwe dienst, afscheid als dirigent van de koren van de Sint-Jan. Vele jaren dirigeerde hij het met groot enthousiasme het Herenkoor, het Dameskoor, het Gemengd koor en het Jeugdkoor Sint-Jan
. Ook stond hij aan de wieg van de Capella Catharina.
Aan het einde van de prachtige viering, muzikaal verzorgd door het Gemengd Koor, kreeg Huub voor al zijn werkzaamheden de gouden gemeentespeld van de gemeente Ooterhout uitgereikt . We zullen Huubs kundigheid en enthousiasme zeer zeker gaan missen.
Gregoriaanse Vesperviering door Schola Bavonensis
Op zondag 3 november zingt de Schola Bavonensis om 17.00 de gregoriaanse vespers in de Sint-Jansbasiliek in Oosterhout. Deze mannenschola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. Voorafgaand aan de viering speelt basiliekorganist Jan Willems het Praeludium in a-moll van Bach; na de viering klinkt de meesleepende fuga in a-moll van Bach. Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend.
  Capella Catharina zingt op feest van Christus Koning in Basiliek
Komende zondag 24 november brengt de Capella Catharina tijdens de hoogmis van 10.00u de Windhaager Messe van Bruckner ten gehore. Naast deze muziek, klinkt werk van Maurice Duruflé en Antoine Oomen. Voorganger in deze viering is pastoor Ronald van Bronswijk. U bent van harte welkom!

Kindernevendiensten in de basiliek

Eelke laatste zondag van de maand een kindernevendienst worden gehouden in de basiliek. Ook tijdens de hoogfeesten (Feest van Catharina en op Eerste Kerstdag) zal er tijdens de hoogmis van 10.00u een kindernevendienst zijn. Ook op zondag 24 november ben je weer van harte welkom! Lees meer...
 
Sinterklaas bracht een bezoek aan de Basiliek!
Aanstaande vrijdag 29 november kwam Sinterklaas met zijn pieten voor een verassingsbezoek naar de Basiliek! De Sint had voor iedereen een klein presentje en natuurlijk wat lekkers. Ook zongen we Sinterklaas natuurlijk met zijn allen toe!

Gregoriaanse Adventsvespers door Schola Bavonensis
Op zondag 1 december zingt de Schola Bavonensis om 17.00 de gregoriaanse vespers in de Sint-Jansbasiliek, met uiteraard aandacht voor het begin van de Advent. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. Voorafgaand aan de viering speelt basiliekorganist Jan Willems het adventskoraal 'Nun komm, der heiden Heiland' van Bach; na de viering klinkt het meesleepende Praeludium in c-moll van Bach. Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend.
Kerstconcert Oosterhoutse Nachtegalen & Capella Catharina
Op zondag 15 december wordt om 15.00u door Stichting Ludens een groots Kerstconcert georganiseerd rondom het Maarschalkerweerdorgel van onze Basiliek. De Oosterhoutse Nachtegalen en de Capella Catharina zullen mooie kerstliederen ten gehore brengen. De trompetist Ronald Lighthart zal bekende werken van Haydn en Stanley samen met het orgel vertolken. Het orgel wordt bespeeld door Ton Stevens en basiliekorganist Jan Willems. Ook is er samenzang van bekende kerstliederen. De toegang bedraagt 5 euro. U bent allen van harte welkom! Lees verder...
Nightfever Light - edition 2013 & het vervolg
De Sint Jansbasiliek in Oosterhout opende op vrijdagavond 20 december haar deuren voor het laagdrempelige evenement Nightfever Light. Vele honderden bezoekers staken een kaarsje op, voerden gesprekken met de aanwezige priesters of luisterden naar de meditatieve Taizé-liederen . 
De kerk was helemaal verlicht met kaarsen, een prachtig gezicht!
Nightfever is een concept uit Duitsland, waar de avondopenstellingen van kerken in het weekend veel jongeren trekt.
Om 21.30u wordt de avond afgesloten met een vierstemmig gezongen avondgebed, met medewerking van leden van de verschillende kerken uit Oosterhout.

Ook de komende vrijdagavonden zal de basiliek steeds van 19.00u tot 21.00u geopend zijn voor een kaarsje, voor de stilte en voor gebed.
Gregoriaanse Kerstvespers op zondag 29/12 door Schola Bavonensis
Op zondag 29 december zingt de Schola Bavonensis om 17.00 de Tweede Vespers van Kerstmis in de Sint-Jansbasiliek. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. Voor- en na de viering speelt basiliekorganist Jan Willems Franse kerstmuziek van Balbastre (1724-1799) en d'Aquin (1694-1774). Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie.
U bent dan ook van harte welkom in de mooi versierde eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend
.
Vlucht naar Egypte
(Maria-altaar, 1882)
Vieringen onder het octaaf van Kerstmisin de basiliek
De gemeenschap van gelovigen van de Basiliek wenst u allen een Zalig Kerstmis. Uiteraard hebben we in de basiliek volop kerst gevierd. Ook de komende dagen zullen we in een prachtig versierde kerk, rond de mooie kerststal nog een aantal mooie vieringen organiseren.
Zondag 29 december vieren we het Feest van de Heilige Familie, samen met het Herenkoor. Er is ook kindernevendienst. s'Middags om 17.00u vieren we de Latijnse vespers (zie boven).
Op Nieuwjaarsochtend luiden we het nieuwe jaar om 10.00u in met een feestelijke Hoogmis, waarbij ook onze nieuwe dirigent Frans Bullens zich zal presenteren.
Voor een overzicht van alle vieringen , kijkt u in de agenda.
Kerstkind met Maria & Josef.
(Gebrandschilderd raam door Luc van Hoek, 1978)

 

Nieuwsarchief 2014

Vlucht naar Egypte
(Maria-altaar, 1882)
Vieringen onder het octaaf van Kerstmis in de basiliek
De gemeenschap van gelovigen van de Basiliek wenst u allen een Zalig Nieuwjaar. en Alle Goeds voor 2014. In de basiliek hebben we volop kerst gevierd, met drukbezochte vieringen en veel mooie muziek van het Gemengd Koor, de Nachtegalen en van de Capella Catharina. Komende zondag 5 januari vieren we het Feest van de Openbaring des Heren (ofwel "Driekoningen") en zullen we voor het laatst dit jaar rond de mooie kerststal samenkomen. Ons Herenkoor zingt de gregoriaanse gezangen van Driekoningen en de mooie mis "Te Deum Laudamus" van de Italiaanse componist Lorenzo Perosi.
Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.
Kerstkind met Maria & Josef.
(Gebrandschilderd raam door Luc van Hoek, 1978)
  Op zondag 2 februari vieren we met veel kaarslicht het Feest van Maria Lichtmis. Pastoor van Bronswijk gaat voor en de Capella Catharina zingt -naast Marialiederen- de Missa Brevis in C van Mozart en motetten van Duruflé, Elgar en Rutter. Na de viering is er gelegennheid elkaar ontmoeten onder het genot van een gratis kopje koffie of thee.  
Gregoriaanse Vespers op zondag 2 februari door Schola Bavonensis
Op zondag 2 februari verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00 een Latijnse Vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. Vanwege het Feest van Maria Lichtmis, zal er extra aandacht aan Maria worden besteed.Voor- en na de viering speelt basiliekorganist Jan Willems Engelse muziek van Henry Heron (1730-1795) en Felix Mendelssohn (Sonata II). Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie.
U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend
.

Liefdesfilm 'Fill The void' op Valentijnsdag in basiliek
Hoewel Valentijnsdag tegenwoordig een commercieel feest geworden, ligt aan dit feest eigenlijk de heilige Valentijn ten grondslag. Al werd hij in 1969 van de heiligenkalender geschrapt, toch wil de Catharinaparochie deze heilige gedenken op zijn naamdag. De legende vertelt dat hij tegen de orders van de keizer een jong paar – een romeins soldaat en een christenvrouw- trouwde .
In de Basiliek wordt dan ook een prachtige liefdesfilm vertoond:.Fill the void. Het verhaal gaat over een jonge vrouw na een drama in de familie –haar zus sterft in het kraambed en laat een man en een zoontje achter- die in een gearrangeerd huwelijk stapt. De film start om 19.30u, vrijdag 14 februari, in de Basiliek. De entree is gratis. De kachel brandt, maar wellicht is een meegebracht dekentje voor over de knieën wel aangenaam –en romantisch- .
Weet dat je welkom bent
! Lees meer...


De nieuwe kinderhoek in de basiliek
(foto: Fabienne Trommelen)
Zondag 30 maart 'halfvasten' was bijzonder
Je hebt van die zondagen dat er zomaar veel mooie dingen gebeuren. Het prachtige weer bracht veel mensen naar de basiliek, waaronder maar liefst 18 kinderen die de kindernevendienst bijwoonden. Ons Dameskoor zong op deze zondag 'Laetare' (halfvasten) de Messe Brève van Leo Délibes, waarbij tijdens het Sanctus de pannen van het dak gingen. Een leuke première, ook voor de twee nieuwe koorleden (waaronder een jonge sopraan uit Hongarije!). Na de viering bleven veel mensen nog voor een kopje koffie. Na de koffie doopte pastoor Van Bronswijk nog een kersverse parochiaan (de jongste?). Aansluitend werd door een aantal jonge parochianen een nieuwe Kinderhoek ingericht, waar de allerkleinsten tijdens de vieringen hun eigen plekje hebben (zie foto).

Foto:
Drukbezochte Kindernevendienst

Circustheater in de Basiliek - Bij oma op bezoek!
De Stichting Centrum voor Circuskunst speelt op vrijdag 11 april om 19.00u de voorstelling 'Bij oma op bezoek' in de Basiliek op de markt. Het is de bedoeling dat jong en oud elkaar daar ontmoeten. In die ontmoeting kan de waardering en begrip voor elkaar groeien. Dat is ook wat in het verhaal gebeurd. Informatie De voorstelling duurt ongeveer 45 minuten. De toegang is gratis, er wordt een vrije gave gevraagd. Ouders, kinderen, opa's, oma's u bent van harte welkom!
Klik hier voor meer informatie.

Bach's magistrale Johannes Passion in de Basiliek
Op zaterdag 12 april om 20.15 uur klinkt dit beroemde werk voor koor en orkest in de Sint Jansbasiliek in Oosterhout. Het wordt uitgevoerd door de Koorgroep Oosterhout i.s.m. Kamerkoor Tourdion uit Waalwijk. Zij worden begeleid door het barokorkest Collegium instrumentale Eindhoven. Dit barokorkest bestaat uit professionele musici die authentieke instrumenten of kopieën daarvan bespelen. De solisten zijn Kathelijn van Dongen (sopraan), Lieke Beirnaert (alt), Erik Janse (tenor), Scott Wellstead (tenor), Kees van Hees (bas) en Frank Hermans (bas).Aan de concerten wordt ook meegewerkt door leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs in Oosterhout en Waalwijk. Koor en orkest staan onder leiding van dirigent Rick Muselaers. Kaarten in de voorverkoop € 20,- kunnen worden gekocht bij koorleden of besteld via kgotourdion@gmail.com. Aan de kerk kosten kaarten € 23,-. Voor kinderen geldt een aangepast tarief (tot 12 jaar gratis en van 12 tot 18 jaar € 10,-)

Kruisdood
(Reliëf door Niel Steenbergen)

Kruisdood
(Reliëf door Niel Steenbergen)
Goede Week in de basiliek
De luiken van het hoofdaltaar zijn gesloten en we bereiden ons voor op Pasen.
Op zondag 13 april vieren we Palmpasen, waarbij de palmtakken gewijd en uitgereikt worden. Het Herenkoor verzorgd de fraaie gregoriaanse gezangen van deze zondag.
Op woensdagavond 16 april om 19.00u is de parochiële boeteviering, als voorbereiding op het hoogfeest van Pasen.
Op Witte Donderdag vieren we om 19.00u als parochie de instelling van het sacrament van de Eucharistie, het heilig Avondmaal. De Capella Catharina zingt ondermeer het beroemde Miserere van Allegri (zie verder).
Op Goede Vrijdag herdenken we om 19.00u het lijden en sterven van Jezus. Het Gemengd Koor zingt passiemuziek van Bach en Palestrina.
Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Miserere van Allegri tijdens viering van Witte Donderdag
Tijdens de viering van Witte Donderdagvieren we om 19.00u de instelling van de Eucharistie. Aan het einde van de viering gaan we over naar de voorbereiding op Goede Vrijdag. Het altaar wordt dan geheel ontkleed en de hosties worden in het rustaltaar geplaatst. Tijdens deze ceremonie zingt de Capella Catharina het prachtige Miserere van Gregorio Allegri (1582-1652) . Allegri schreef dit werk, op de tekst van psalm 51, voor het koor van de Sixtijnse Kapel in Rome. Muziek voor dit koor mocht destijds nergens anders uitgevoerd of uitgegeven worden. De jonge Mozart echter bezocht de Sixtijnse kapel met zijn vader en hoorde het koor dit Miserere zingen. Hij vond het zo prachtig, dat hij thuisgekomen het hele werk uit zijn hoofd heeft opgeschreven. Zo is het alsnog over de gehele wereld beroemd geworden. Naast Allegri klinkt werk van Bruckner en Duruflé. Ton Stevens bespeelt de beide orgels met o.a. werken van Mendelssohn en Malcolm Archer.

Voetwassing
(Reliëf door Niel Steenbergen)
Jongeren zingen Klassiek rondom Maarschalkerweerdorgel
Op donderdagavond 24 april a.s. om 20.00 uur organiseert de Stichting Ludens het eerste concert van dit jaar rondom het Maarschalkerweerd-orgel van de St. Jansbasiliek te Oosterhout. Het belooft een groots evenement te worden: orgel-, orkest- en koormuziek verzorgd door het Schoolkoor- en orkest van het Stedelijk Gymnasium te Breda en het Jongerenkoor YRDV te Raamsdonksveer, beiden onder leiding van Jan Willems en begeleid door Frans Bullens. De jongeren zingen werk van Vivaldi (Gloria), Mozart (delen uit het Requiem), Händel (Hallelujah), Gounod, Duruflé en Andriessen (Magnificat). Daarnaast zal het Maarschalkerweerdorgel te horen zijn als begeleidingsinstrument bij instrumentale solisten, met werk van Rachmaninov, Schumann, Bozza en Bach.
De toegangsprijs bedraagt Euro 5,-- (jongeren met CJP Euro 2,--). De opbrengst na aftrek van kosten gaat naar de instandhouding van het Maarschalkerweerdorgel en de Stichting Spierziekte ALS.

Ruim 50 jongeren zongen en speelden Mozart en Händel
(foto: Ton Stevens)
Benefietconcert groot succes
Het benefietconcert van 24 april j.l. met het Schoolkoor- en orkest van het Stedelijk Gymnasium te Breda en Jongerenkoor YRDV te Raamsdonksveer was een zeer geslaagd concert met muzikale optredens van hoog niveau. Klassieke (kerk)muziek uitgevoerd door jongeren??? Ja dat kan!!! En ze vonden het helemaal geweldig om in de Basiliek en met het Maarschalkerweerdorgel op te treden! Een succesvolle formule die vraagt om een herhaling, was de conclusie van de vele toehoorders. De ruim honderd toehoorders zorgden voor een mooie bijdrage aan de ALS-Stichting en voor het behoud van ons mooie orgel. Dank aan alle vrijwilligers en sponsors die dit concert mede mogelijk maakten!
Gregoriaanse Vespers op zondag 27 april door Schola Bavonensis
Op zondag 27 april verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00 een Latijnse Vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. De vespers zullen in het teken staan van Beloken Pasen.Voor- en na de viering speelt basiliekorganist Jan Willems feestelijke muziek van Dandrieu & Bédard (O Filii et Filiae), en Widor (Toccata in F) . Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie.
U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend
.
Kindernevendiensten 2014 in de basiliek groot succes
Met maar liefst 18 kinderen was de afgelopen kindernevendienst op 30 maart goed geslaagd! Enthousiast en nieuwsgierig liepen de kinderen mee vanuit de drukbezochte kerkdienst naar het Koetshuis. Daar stonden alle knutselspullen al klaar. Na een kennismakingsrondje en een gebedje, werd het Evangelie van die dag voorgelezen. Het verhaal ging over Jezus die een blinde man weer laat zien. De kinderen mochten een bril maken, die ons kan helpen op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken. Door het heerlijke weer was er ook nog tijd om even te spelen in de prachtige tuin van de Pastorie.
Zondag 20 april tijdens de Hoogmis op Eerste Paasdag om 10.00u is de eerstvolgende keer. Alle kinderen zijn van harte welkom: wij hopen op weer zo'n goede opkomst!
Lees meer...
Kindernevendienst
tijdens de Hoogmis van 10.00u
in het Koetshuijs
Frans Bullens 'in actie' Gepassioneerd Moederdagconcert
Op zondagmiddag 11 mei vindt om 15.00u het tweede concert van dit jaar rondom ons Maarschalkerweerd-orgel plaats.
De vaste kerkgangers zal het ongetwijfeld zijn opgevallen dat de Basiliek met ingang van 2014 een nieuwe dirigent kent, de bekende kerkmusicus Frans
Bullens
uit Dongen. Naast dirigent, componist en docent is Frans ook een
uitstekend organist. Voor de Stichting Ludens alle reden om Frans te vragen
om in de concertserie voor 2014 op te treden. Aan het concert zal de
Dongense zangeres/harpiste Jopie Jonkers haar
medewerking verlenen: zij is gespecialiseerd in Zuid-Amerikaanse volkszang die zij ook begeleidt op haar harp. Een spannende combinatie die vraagt om een gepassioneerde reactie van het Maarschalkerweerdorgel: Frans Bullens heeft deze reactie gevonden in orgelmuziek van
(voor)naamgenoot Franz Liszt.
De toegangsprijs bedraagt Euro 7,50 (jongeren: gratis toegang).
Lees hier meer.
Gregoriaanse Vespers op zondag 18 mei door Schola Bavonensis
Op zondag 18 mei verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00 een Latijnse Vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. De vespers zullen in deze meimaand in het teken staan van Maria. Voor- en na de viering speelt basiliekorganist Jan Willems feestelijke muziek van Dupré (Ave Maris Stella), Bach (Meine Seele erhebt den Herren) en Grison (Toccata). Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend.

Kaarsen bij Maria
Foto: © Sjoerd van Dijk (2012)
Hemelvaart en Pinksteren in de Basiliek
In de komende weken zijn er een aantal grote feesten in de kerk. Komende donderdag vieren we om 10.0ou Hemelvaart. Het Gemengd Koor zingt de mis van Gounod en er is ook kindernevendienst. Eerst zal het verhaal over Hemelvaart worden verteld en daarna gaan de kinderen aan de slag met een tekening of kleurplaat. Vervolgens mogen ze die in de kerk laten zien. Alle kinderen zijn weer van harte welkom!
Op zondag 1 juni zingt het ons mannenkoor de Missa Quarta van Carl Jaspers en prachtige gregoriaanse gezangen .
Op 8 juni vieren we met de hele parochie het Pinksterfeest. De Capella Catharina zingt dan de beroemde Messe Solenelle van Louis Vierne. Er is dan ook Kindernevendienst (net als met Hemelvaart).
Weet dat je welkom bent!

Hemelvaart
(Reliëf door Niel Steenbergen)
Pinkstervespers op zondag 8 juni door Schola Bavonensis
Zondag 15 juni vieren we het Feest van de H. Drieenheid, samen met het Herenkoor, dat muziek van Perosi en Menagali ten gehore zal brengen.

Aan de vooravond, op zaterdag 14 juni, zullen om 19.00u iconen worden gewijd door Pater Paul Brenninkmeijer tijdens een Eucharistieviering in de Byzantijnse Ritus. Het Lysenko-koor uit Nieuwegein verzorgt de Byzantijnse gezangen tijdens deze iconenwijding. Klik hier voor meer info...

Op zondag 22 juni
vieren we om 10.00u het Patroonsfeest van onze basiliek: de Geboorte van Johanes de Doper. Dit doen we met een feestelijke viering waaraan het Gemengd Koor en de Capella Catharina hun medewerking zullen verlenen. Zij zingen de Missa Salve Regina van de Oosterhoutse componist Marinus de Jong. Er is dan ook Kindernevendienst. Na de viering is er koffiie.
Rondleiding door de Toren
door Rien van Noort.

Zonovergoten vrijwilligersdag op het Feest van Sint-Jan
Op zondag 22 juni vierden we het Patroonsfeest van onze basiliek: de Geboorte van Johanes de Doper. Tijdens de feestelijke viering zongen het Gemengd Koor en de Capella Catharina gezamelijk de Missa Salve Regina van de Oosterhoutse componist Marinus de Jong. Na de viering was er koffiie en aten we door vrijwilligers gemaakt gebak. Na de rondleiding door de kerk en toren door Torenbeheerder Rien van Noort, was er een gezellige lunch in de prachtig in de door Pastoor Van Bronswijk opgeknapte tuin van de pastorie.
Dank aan alle vrijwilligers voor de goede zorgen tijdens deze mooie dag!

Op zondag 27 juli zullen na de hoogmis van 10.00u de vele prachtige foto's te zien zijn, die door fotograaf Sjoerd van Dijk zijn gemaakt.


Ruim 50 vrijwilligers bleven na de mis voor de feestelijke lunch in de prachtige pastorie-tuin.

Kindernevendiensten 2014 in de basiliek groot succes
Maar liefst 30 kinderen kwamen af op de kindernevendienst op Eerste Paasdag in de Sint Jan! Een vol Koetshuis dus, maar na wat geschuif had iedereen een plekje gevonden. Nadat een van de kinderen de verhalen van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen had voorgelezen gingen de kinderen aan de slag met het versieren van een slinger. Pasen is immers een feest! Terug in de kerk hingen de kinderen de slinger op in de kinderhoek. Ten slotte deelden een aantal kinderen aan het einde van de viering paaseitjes uit bij de uitgangen waardoor het feest compleet was. 
Op zondag 31 augustus zal tijdens de Hoogmis om 10.00u de eerstvolgende kindernevendienst zijn. Alle kinderen zijn van harte welkom: wij hopen op weer zo'n goede opkomst!
Lees meer...

Kindernevendienst
tijdens de Hoogmis van 10.00u
in het Koetshuijs.
Vespers op zondag 6 juli door Schola Bavonensis
Op zondag 6 juli verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00 een Latijnse Vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. Voor- en na de viering speelt basiliekorganist Jan Willems feestelijke muziek van Buxtehude (Praeludium in g), Sweelinck (Echo Fantasia) en Bach (Praeludium in G-dur). Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend.
Klokken luiden voor slachtoffers vliegramp
Het is eigenlijk niet te bevatten, zoveel onschuldige mensen....
zelfs uit onze eigen omgeving: Oosterhout, Breda, Teteringen...

Woensdag 23 juli opende de Basiliek dan ook haar deuren om 15.30u
voor mensen die een kaarsje wilden opsteken ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegtuigramp met de MH17. Om 16.00u werd de zware klok geluid op deze Nationale dag van rouw. Ons gebed uit naar de overleden en hun nabestaanden.
Ook de komende dagen zal tijdens de openstellingen het intentieboek klaar liggen en kunt u een kaarsje opsteken.
(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de vakantieperiode in de Basiliek
Hoewel velen in deze maanden op vakantie zijn, vieren we in de basiliek vrolijk verder! Vaak ook samen met hen die in Oosterhout op vakantie zijn. Ook zijn er elke zaterdagmiddag marktconcerten.
Ook in augustus is er ook elke zondagmorgen een hoogmis om 10.00u. Tijdens deze eucharistievieringen wordt de zang verzorgd door ons Herenkoor, met gregoriaanse wisselende gezangen en Latijnse misgezangen.

Op vrijdag 15 augustus
vieren we het Hoogfeest van Maria Hemelvaart om 19.00u bij de Mariakapel aan het Helleke. Bij slecht weer, luiden om 18.30u de klokken en wijken we uit naar de basiliek. het Gemengd Koor verzorgd de zang tijdens deze Euccharistieviering.

Elke vrijdagavond (behalve 15 augustus i.v.m. de Kermis) is de kerk van 19u tot 21u open voor stilte en gebed.

Op zaterdagmiddag is de kerk van 14u tot 16u geopend voor bezoekers, behalve op 16 augustus i.v.m. de Kermis.
Weet dat je welkom bent!

Mariakapel aan het Helleke
Vespers op zondag 14 september Schola Bavonensis
Op zondag 13 september verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00 een Latijnse Vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. Voor- en na de viering speelt basiliekorganist Jan Willems feestelijke muziek van Mendelssohn (Andante mit Variationen), Couperin (Cromhorne sur la taille) en Nieland (Toccata). Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend.
Project Missa à tres Voci d'uomo - Lorenzo Perosi
In de maand september onderneemt de CatharinaParochie een bijzonder evenement: de ‘Messe à tre voci d’uomo’, of in beter Nederlands: ‘dedriestemmigevanperosi’. Voor buitenstaanders zal het waarschijnlijk niets te betekenen hebben maar voor koorzangers, en dan vooral de mannelijke afdeling, is deze ‘driestemmigevanperosi’ een waar begrip. Er zijn drie repetities en alle mannelijke zangers zijn welkom. Op zondag 28 september om 10.00u is het resultaat te beluisteren in de Sint-Jan...
Meer info over de repetities en aanmelding leest u hier...
  Op zondag 28 september zal een groot project-mannenkoor tijdens de hoogmis van 10.00u de beroemde Missa Cerviana van Don Lorenzo Perosi zingen. Er is deze zondag ook weer kindernevendienst.

Op zondag 5 oktober zingt de Capella Catharina tijdens de hoogmis van 10.00u de Missa Salve Regina van Marinus de Jong. Daarnaast klinkt werk van Gjeilo (Ubi Caritas) en Liszt (Salve Regina) en is er uiteraard aandacht voor Maria.
 
Vespers op zondag 5 oktober Schola Bavonensis
Op zondag 5 oktober verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00 een Latijnse Vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. Vanwege de oktobermaand, zal er tijdens de vierinng extra aandacht zijn voor Maria. Voor- en na de viering speelt basiliekorganist Jan Willems feestelijke muziek van Dupré (Ave Maris Stella), Guilmant (Ave Maria) en Jean-Marie Plum (Cortège). Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend. Voor wie wil, wordt dan wordt ook de Rozenkrans gebeden.
(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de basiliek
Zondag 19 oktober zal tijdens de hoogmis van 10.00u het Gemengd Koor de bekende Messe Brève in C van Charles Gounod ten gehore brengen. Verder klinken mooie motetten van Gounod en Wesley.

Op zondag 26 oktober zingt ons Herenkoor gregoriaanse gezangen en zal er ook weer kindernevendienst zijn. Na afloop van de viering is iedereen uitgenodigd om samen een kopje koffie te drinken in de kerk.

De vieringen in het weekend van 1 en 2 november staan uiteraard in het teken van Allerheiligen en Allerzielen. Op zaterdagavond vieren we om 19.00u samen met het Gemengd Koor het Hoogfeest van Allerheiligen.
Op zondagochtend 2 november op Allerzielen herdenken we tijdens de hoogmis van 10.00u onze lieve doden.

Elke dinsdagavond in oktober wordt om 19u de Rozenkrans gebeden.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19u tot 21u open voor stilte en gebed.
Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)
 

De vieringen in het weekend van 1 en 2 november staan uiteraard in het teken van Allerheiligen en Allerzielen. Op zaterdagavond vieren we om 19.00u samen met het Gemengd Koor het Hoogfeest van Allerheiligen.
Op zondagochtend 2 november op Allerzielen herdenken we tijdens de hoogmis van 10.00u onze lieve doden.

Op zondag 9 november vieren we het Feest van de Kerkwijding van de belangrijkste kerk in de wereld: dat is niet de Sint-Pieter, maar de Sint-Jan van Lateranen in Rome. Dát is namelijk de kerk waar de Paus de bisschop van is. Ons Herenkoor zal de zang verzorgen.
Om 17.00u zingt de Schola Bavonensis de Latijnse Vespers (zie onder)

 
Vespers op zondag 9 november door Schola Bavonensis
Op zondag 9 november verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00 een Latijnse Vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. Voor- en na de viering speelt basiliekorganist Jan Willems feestelijke muziek van Mendelssohn (Sonate II), Bach (Ich ruf zu Dir) en Karg-Elert (Nun danket alle Gott). Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend.
(Foto: Jan Willems)

Komende zondag 23 november vieren we om 10.00u het Feest van de Heilige Catharina. Zij is de patroonheilige van onze parochie. In deze feestelijke viering zingt de Capella Catharina ondermeer muziek van Marinus de Jong, Hendrik Andriessen en John Rutter. Tijdens de viering wordt ook Thomas Willems, zoon van Jan en Ilse Willems, gedoopt.

Op zondag 30 november begint de Advent. Een tijd van verwachten en uitzien naar de geboorte van Christus. Om 10.00u zingt ons Herenkoor de Gregoriaanse gezangen van de 1e Adventszondag. Er is ook kindernevendienst.
Om 17.00u zingt de Schola Bavonsis de plechtige Latijnse Vespers van de Eerste Adventszondag (zie onder).

H. Catharina door Carravaggio (1598)
Vespers op zondag 30 november door Schola Bavonensis
Op zondag 30 november verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00 een Latijnse vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven.
Voor de viering speelt basiliekorganist Jan Willems het adventskoraal Nun komm, der Heiden Heiland van Bach. Tijdens de viering klinkt dat koraal in een bewerking van Buxtehude. Tot besluit klinkt het Pièce d'Orgue van Bach.
Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend
.

(Foto: ©SjoerdFotografie)

Advent - vieringen in de basiliek
Op zondag 14 december vieren we om 10.00u "Zondag Gaudete" en zingt ons Herenkoor Gregoriaanse gezangen en een mooie mis van Lorenzo Perosi.
Om 15.00u het jaarlijkse Ludens Kerstconcert door ons Gemengd Koor, en het Laurentiuskoor en kinderkoor uit Dongen (zie verderop).

Op woensdag 17 december is om 19.00u de parochiële boeteviering in de basiliek, als voorbereiding op het naderende Kerstfeest.

Op vrijdagavond 19 december vindt vann 19.00u to 22.00u
wederom het grootse evenement Nightfever Light plaats, waarover verderop meer.

Op zondag 21 december zingt het herenkoor de gregoriaanse gezangen van de Vierde Adventszondag.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 8u een H. Mis.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19u tot 21u open voor stilte en gebed.
Weet dat je welkom bent!

Annunciatie
(Reliëf door de Oosterhoutse kunstenaar Niel Steenbergen)
Kerstconcert met 100 zangers en vele musici
Op zondag 14 december zal om 15.00u het traditionele Ludens Kerstconcert plaatsvinden in de basiliek. Het wordt verzorgd door het Gemengd Koor van de St. Jansbasiliek, kinder- en jeugdkoor De Koepeltjes en het Laurentiuskoor uit Dongen, alle drie onder leiding van Frans Bullens.
Begeleid door beide orgels en diverse instumentalisten, hun oude en nieuwe kerstrepertoire ten gehore brengen. Daarnaast is er samenzang van bekende kerstliederen, klinken er bezinnende woorden en is er uiteraard feestelijke orgelmuziek op het Maarschalkerweerdorgel. Dat alles op koopzondag en in de mooie, versierde St. Jansbasiliek. Kortom: een  spetterend kerstconcert voor jong en oud. Van harte aanbevolen!

De toegangsprijs bedraagt 5 euro (jongeren tot 18 jaar gratis).
Lees verder...
(Foto: ©SjoerdFotografie)
Nightfever Light - edition 2014
Op vrijdagavond 19 december, de drukste koopavond van het jaar, zet Night Fever de deuren open van de basiliek in Oosterhout voor een ‘kerstmoment’ van rust en bezinning.
De Basiliek wordt grotendeels verlicht met kaarsen, een koor vult de ruimte met meditatieve liederen. In de loop van de avond zetten honderden mensen - die het winkelen even onderbreken - hun lichtje bij de nog lege kribbe.
U kunt even rustig blijven zitten, luisteren naar de muziek of -als u dat wilt- een gesprek voeren met een priester of dominee. U kunt ook een gebedsintentie opschrijven die door de zusters van de OLV Abdij zullen wordt opgenomen in hun gebeden.

Klik hier voor de facebookpagina met meer informatie.

Ook de komende vrijdagavonden zal de basiliek steeds van 19.00u tot 21.00u geopend zijn voor een kaarsje, voor de stilte en voor gebed.

Vlucht naar Egypte
(Maria-altaar, 1882)
Kerstmis in de Basiliek
Dit jaar zullen de Kerstvieringen een extra feestelijk tintje krijgen, vanwege de medewerking van instrumentale ensembles tijdens de Nachtmis en op Kerstochtend. Daarnaast is er op 24 december het kerstspel (17.30u) en de eucharistieviering (19.00u).
Tijdens de Nachtmis (23.00u) zingt het Gemengd Koor de Messe in G-Dur van Franz Schubert. Deze mis, voor solisten en orkest, zal voor het eerst in Oosterhout te horen zijn. Daarnaast klinken vele bekende Kerstliederen (inclusief Stille Nacht!).

Tijdens de Hoogmis op Kerstochtend (10.00u) treedt de Capella Catharina op. Zij zingen de Missa Brevis et Solemnis in C van Mozart voor solisten en orkest en daarnaast mooie Kerstliederen. Voorafgaand aan de viering (vanaf ca. 9.30u) zingen zij Engelse Carols bij het Maarschalkerweerdorgel. Tijdens deze viering is er ook kindernevendienst.

Op Tweede Kerstdag vieren we om 10.00u het Feest van de H. Stefanus en zingt ons Herenkoor Latijnse en Nederlandse kerstgezangen.
Kerstkind met Maria & Josef.
(Gebrandschilderd raam door Luc van Hoek, 1978)

 

Nieuwsarchief 2015

Kindernevendienst
tijdens de Hoogmis van 10.00u
in het Koetshuijs.
Op 25 januari gaan we zingen!

Kindernevendienst zondag 25 januari in teken van Zingen
Op zondag 25 januari, tijdens de viering van 10.00 uur, zal de kindernevendienst helemaal staan in het teken van zingen. Frans Bullens zal in dat uurtje vast proberen een klein koortje te maken met de kinderen uit de kerk. Die gaan dan naar het Koetshuis om een uurtje te oefenen en misschien kunnen we ons eerste lied al aan het einde van de mis ten gehore brengen! Lees meer...

Een nieuw Kinderkoor in Oosterhout
In de Basiliekwordt een kinderkoor al enige jaren gemist. Het is daarom hoog tijd dat kinderstemmen onder de eeuwenoude gewelven weer opnieuw gaan klinken. Daarom wordt er binnenkort gestart met de oprichting van een nieuw kinderkoor in de Basiliek van Oosterhout! Het koor zal staan onder leiding van Frans Bullens en de repetitiemiddag zal maandagmiddag zijn in de pastorie op de Markt in Oosterhout. Maar dat is nog niet alles. Lees meer...

(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de komende periode
Komende zondag 18 januari vieren we om 10.00u de eucharistie. Ons Herenkoor zingt de fraaie gregoriaanse gezangen van deze zondag.

Op zondag 25 januari zingt tijdens de hoogmis van 10.00u de Capella Catharina de nieuw ingestudeerde Missa Brevis van G.B. da Palestrina (1525-1594) en werk Duruflé en Rutter. Er is tijdens deze viering ook kindernevendienst, waarbij er gezongen gaat worden (zie hieronder).

Op zondag 1 februari viert ons Dameskoor tijdens de hoogmis van 10.00u haar Gouden Jubileum. Al 50 jaar zingen zij met veel toewijding in de liturgie van de Basiliek. En dat gaan we groots vieren met muziek van Délibes, Schubert en De Klerk. Na de viering is er koffie.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 8u een H. Mis.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19u tot 21u open voor stilte en gebed.
Weet dat je welkom bent!

(Foto: SjoerdFotografie)
Vespers op zondag 8 februari door Schola Bavonensis
Op zondag 8 februari verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00 een Latijnse vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven.
Voor de viering speelt basiliekorganist Jan Willems het Präludium in G van Felix Mendelssohn. Tijdens de viering klinkt van Max Reger het koraalvoorspel "Jesus, meine Zuversicht". Tot besluit klinkt de Improvisation in g-moll van de Roosendaalse organist Adrianus Somers (1879-1944).
Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend
.
(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Vastentijd
Na een daverend Carnavalsfeest, dat feestelijk begon in onze basiliek met OCS de Smulnarren, begint met de viering van Aswoensdag op 18 februari om 19.00u de Veertigdagentijd.
Op zondag 22 februari vieren we om 10.00u de Eerste zondag van de 40-dagentijd. Ons Herenkoor zingt de gregoriaanse gezangen en er is dan ook kindernevendienst.
Op zondag 1 maart zingt tijdens de hoogmis van 10.00u de Capella Catharina. Zij zingen de Missa ad usum Capella Pontificae van Alessandro Scarlatti en motetten van Mozart en Duruflé.
Op zondag 8 maart zingt ons Gemengd Koor
de Missa Gloria tibi, Domine van Max Welcker (1878-1954).

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 8u een H. Mis.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19u tot 21u open voor stilte en gebed.
Weet dat je welkom bent!

(Foto: SjoerdFotografie)
Vespers op zondag 22 maart door Schola Bavonensis
Op zondag 22 maart verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00 een Latijnse vesperviering. De muziek zal in het teken staan van de Vastentijd. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven.
Voor de viering speelt basiliekorganist Jan Willems de sombere 'Prélude' uit de Suite pour Orgue van Paul de Maleingrau' (1887-1956). Tijdens de viering klinkt van Bach het lijdenstijdkoraal "Herzlich tut mich verlangen". Tot besluit klinkt de Fuga in a-moll van Bach.
Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend
.
Bach's magistrale Matthäus Passion in de Basiliek
Op zondag 29 maart om 14.30 uur klinkt dit beroemde werk voor koor en orkest in de Sint Jansbasiliek in Oosterhout. Het wordt uitgevoerd door een groot projectkoor van 100 Oosterhoutse zangers en zangeressen. Ook de Oosterhoutse Nachtegalen verlenen hun medewerking. Het geheel wordt begeleid door het Orkest Brabant Sinfonia. Dit orkest bestaat uit professionele musici en gevorderde amateurs. De solisten zijn: Evelyne Bohen (Sopraan), Anne-Marieke Evers ( Alt), Bruno De Jonghe (Christus), Henk Gunneman ( Tenor), Sebastiaan Brouwer (Evangelist) en Frans Huijts ( Bas). Koor en orkest staan onder leiding van dirigent Ad Vergouwen. Kaarten in de voorverkoop € 30,- kunnen worden gekocht via het UIT-punt en via www.mp-oosterhout.nl. De kerk is geopend vanaf 13.45u.

Kruisdood
(Reliëf door Niel Steenbergen)
Goede Week in de Basiliek
De luiken van de altaren zijn gesloten en we bereiden ons voor op Pasen.
Op zondag 29 maart vieren we Palmpasen, waarbij de palmtakken gewijd en uitgereikt worden. Maar liefst 25 kinderen hebben mooie Palmpaasstokken gemaakt, die tijdens en feestelijke processie in de kerk zullen worden gepresenteerd. Het Herenkoor verzorgd de fraaie gregoriaanse gezangen.
Op maandagavond 30 maart om 19.00u is de parochiële boeteviering, als voorbereiding op het hoogfeest van Pasen.
Op Witte Donderdag 2 april vieren we om 19.00u als parochie de instelling van het sacrament van de Eucharistie, het heilig Avondmaal. De Capella Catharina zingt ondermeer het beroemde Miserere van Allegri (zie verder).
Op Goede Vrijdag 3 april herdenken we om 19.00u het lijden en sterven van Jezus. Het Gemengd Koor zingt passiemuziek van Bach en Palestrina.
Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

De Schola Cantorum Oosterhout
‘Donkere Metten’ tijdens Triduum Sacrum in Basiliek
Op woensdag 1, (Witte) donderdag 2 en (Goede) vrijdag 3 april zal de Schola Cantorum Oosterhout o.l.v. Rudi Oomen de
'Donkere Metten' zingen.
In de vroege middeleeuwen ontstond in Noord-Europese kloosters het gebruik om het nachtelijke gebed van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag zoveel mogelijk in het donker te verrichten: ‘de Donker Metten’.
Tevens ontstond het gebruik om aan het begin van de Donkere Metten vijftien kaarsen aan te steken en er na elke psalm één te doven. Verwijzend naar de apostelen die één voor één Christus alleen achter lieten. De laatste brandende kaars werd niet gedoofd, maar als symbool van de verrijzenis, weggeborgen.
De Donkere Metten zijn indrukwekkende meditaties op het lijden van Christus.
U bent van harte uitgenodigd om deze drie bijzondere bijeenkomsten (duur ca. 40 minuten) samen met de Schola te beleven. De toegang is gratis, een vrije gave wordt op prijs gesteld.
Miserere van Allegri tijdens viering van Witte Donderdag
Tijdens de viering van Witte Donderdag vieren we om 19.00u de instelling van de Eucharistie. Aan het einde van de viering gaan we over naar de voorbereiding op Goede Vrijdag. Het altaar wordt dan geheel ontkleed en de hosties worden in het rustaltaar geplaatst. Tijdens deze ceremonie zingt de Capella Catharina het prachtige Miserere van Gregorio Allegri (1582-1652) . Allegri schreef dit werk, op de tekst van psalm 51, voor het koor van de Sixtijnse Kapel in Rome. Muziek voor dit koor mocht destijds nergens anders uitgevoerd of uitgegeven worden. De jonge Mozart echter bezocht de Sixtijnse kapel met zijn vader en hoorde het koor dit Miserere zingen. Hij vond het zo prachtig, dat hij thuisgekomen het hele werk uit zijn hoofd heeft opgeschreven. Zo is het alsnog over de gehele wereld beroemd geworden. Naast Allegri klinkt werk van Palestrina en Duruflé. Ton Stevens bespeelt de beide orgels met o.a. werken van Mendelssohn en Malcolm Archer.

Voetwassing
(Reliëf door Niel Steenbergen)

Kruisdood
(Reliëf door Niel Steenbergen)

Goede Week & Pasen in de Basiliek
Op Witte Donderdag 2 april vieren we om 19.00u als parochie de instelling van het sacrament van de Eucharistie, het heilig Avondmaal. De Capella Catharina zingt ondermeer het beroemde Miserere van Allegri.

Op Goede Vrijdag 3 april herdenken we om 19.00u het lijden en sterven van Jezus. Het Gemengd Koor zingt passiemuziek van Bach en Palestrina.

Op zaterdag 4 april vieren we om 22.00u de Paaswake, vol symboliek en feestvreugde. In een donkere kerk, wordt een paasvuur ontstoken, waaraan we de nieuwe Paaskaars ontsteken. De klokken worden geluid en we vieren met jubelzangen de Opstanding van Christus.

Op zondag 5 april vieren we om 10.00u het Hoogfeest van Pasen. Tijdens deze viering wordt ook een kindje gedoopt. Er is ook kindernevendienst. Ons Gemengd Koor zingt samen met het koperkwartet de Missa ad Modum Tubae van Albert de Klerk.
Op Tweede Paasdag vieren we met gregoriaanse Paasgezangen om 10.00u met elkaar de eucharistie.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Pinksterreliëf Niel Steenbergen:
De Heilige Geest daalt neer in de gedaante van een duif.

Pinksteren in de Basiliek
Op zondag 24 mei vieren we met de hele parochie om 10.00u het Hoogfeest van Pinksteren. De Capella Catharina zingt de prachtige Missa Salve Regina van de Oosterhoutse componist Marinus de Jong. Daarnaast prachtige muziek van Liszt en Lauridsen. Er is dan ook Kindernevendienst. Na de viering staat de koffie klaar!
Op zondagmiddag zullen om 17.00u de Latijnse Vespers gezongen worden door de Schola Bavonensis (zie verder).

Op Tweede Pinskterdag is er om 10.00u een eucharistieviering met medewerking van ons Herenkoor, dat prachtige Gregoriaanse Pinkstergezangen zal zingen.

Ook op elke woensdag- en vrijdagochtend bent u van harte welkom bij de eucharistieviering om 8.00u.
In de meimaand wordt bovendien elke dinsdag- en donderdavond om 19.00u de Rosenkrans gebeden.
Elke vrijdagavond is de kerk tussen 19.00u en 21.00u geopend voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.


Organist Jan Willems
aan het Maarschalkerweerdorgel

Concert orgel & zang rond Maarschalkerweerd-orgel in de Meimaand
Volgende week zondagmiddag 17 mei vindt om 15.00u het eerste Ludens-orgelconcert plaats in de basiliek. Dit concert met als thema “Meimaand=Mariamaand”wordt verzorgd door onze huisorganist Jan Willems, met medewerking van zijn echtgenote, sopraan Ilse van Wuijckhuijse.

Op het programma staat het bekende Ave Maria (Bach/Gounod), maar ook het onbekende (maar mooie!) liederen van Marcel Dupré, Flor Peeters en filmcomponist Nino Rota. Daarnaast orgelwerk van Buxtehude, Bach, Nieland (diens bekende Toccata) en Andriessen.

De verrichtingen van dit muzikale duo zullen in de kerk te volgen zijn via een beeldverbinding op het grote scherm.
De toegangsprijs bedraagt Euro 7,50 (jongeren tot 18 jaar gratis).
Laat u verassen door een uur romantische muziek!
U bent van harte uitgenodigd.
Lees meer.


Sopraan Ilse van Wuijckhuijse
Pinkstervespers op zondag 24 mei door Schola Bavonensis
Op zondag 24 mei verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00 een Latijnse Vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. De vespers staan in het teken van het Pinksterfeest. Vanwege de Meimaand zal er ook extra aandacht zijn voor Maria. Voor- en na de viering speelt basiliekorganist Jan Willems feestelijke muziek van Duruflé (Veni Creator), Gustav Nees (Veni sancte Spiritus) en Gabriel Pierné (Prélude). Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend.

Vieringen in de Basiliek
Op zondag 21 juni vieren we om 10.00u het Feest van Sint-Jan, de patroonheilige van onze basiliek. Voor deze feestelijke gelegenheid verzorgen het Gemengd Koor, De Capella Catharina en ons nieuwe kinderkoor samen de muziek. De Missa in honorem S. Joanni de Deo van Haydn wordt gezongen en er klinkt muziek van Mozart (Laudate Dominum). Er is deze zondag ook Kindernevendienst. Na de viering is er een 'high-tea'waarvoor inmiddels vele parochianen, ook uit andere kerkplekken, lekkere hapjes hebben voorbereid. Iedereen is hiervoor van harte uitgenodigd.

Op zondag 28 juni vieren we om 10.00u de Eucharistie, samen met ons Herenkoor, dat de mooie gregoriaanse gezangen van deze zondag ten gehore brengt. Er is deze zondag ook Kindernevendienst

Ook op elke woensdag- en vrijdagochtend bent u van harte welkom bij de eucharistieviering om 8.00u.
Elke vrijdagavond is de kerk tussen 19.00u en 21.00u geopend voor stilte en gebed.
De basiliek is vaker open voor publiek. Zie voor de juiste tijden de agenda.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.


Ruim 50 jongeren gaan zingen en spelen in de basiliek
(foto: Ton Stevens)

Jongeren zingen Klassiek rondom Maarschalkerweerdorgel
Op woensdagavond 10 juni a.s. om 20.00 uur organiseren we in de basiliek samen met de Stichting Ludens een concert met jongeren rondom het Maarschalkerweerd-orgel van de St. Jansbasiliek te Oosterhout. Het belooft een groots evenement te worden: orgel-, orkest- en koormuziek verzorgd door het Schoolkoor- en orkest van het Stedelijk Gymnasium te Breda en het Jongerenkoor YRDV te Raamsdonksveer, beiden onder leiding van Jan Willems en begeleid door Frans Bullens. De jongeren zingen werk van Vivaldi (Gloria), Fauré (Cantique de Jean Racine), Jenkins (Stabat Mater) en Händel (Hallelujah) en Andriessen (Magnificat). Daarnaast zal het Maarschalkerweerdorgel te horen zijn als begeleidingsinstrument bij instrumentale solisten, met werk van Marcello en Balbastre.
De toegangsprijs bedraagt Euro 5,-. De opbrengst na aftrek van kosten gaat naar de instandhouding van het 125 jaar oude Maarschalkerweerdorgel.

Klassieke (kerk)muziek uitgevoerd door jongeren??? Ja dat kan, en ze vinden het helemaal geweldig om in de Basiliek en rondom het Maarschalkerweerdorgel op te treden! Houdt u van mooie muziek of wilt u de instandhouding van het Maarschalkerweerdorgel ondersteunen: komt u allen naar dit mooie Benefietconcert op 10 juni a.s.

Vieringen in de Basiliek
Op zondag 5 juli vieren we om 10.00u de Eucharistie. De Capella Catharina zingt Windhaager Messe van Anton Bruckner en motetten van Andriessen en Nieland.

Op zondag 12 juli zingt tijdens de hoogmis van 10.00u ons Gemengd koor tde Messe in C van Charles Gounod en enkele fraaie motetten.

In de vakantiemaanden julie en augustus zal er elke zondag om 10.00u een Eucharistieviering zijn. Iedereen, parochianen en toeristen zijn van harte welkom in onze mooie basiliek..

Ook op elke woensdag- en vrijdagochtend bent u van harte welkom bij de eucharistieviering om 8.00u.
Elke vrijdagavond is de kerk tussen 19.00u en 21.00u geopend voor stilte en gebed.
De basiliek is vaker open voor publiek. Zie voor de juiste tijden de agenda.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Ton Koopman, keizer van de barokmuziek, opent op 3 juli zomerserie op 125 jaar oude orgel
Op vrijdagavond 3 juli geeft de ongekroonde keizer van de Nederlandse Barokmuziek om 20.00u een concert op ons mooie Maarschalkerweerdorgel. Nu zult u Ton Koopman niet direct associëren met een romantisch Maarschalkerweerdorgel. Toch is dit weer niet zo vreemd: in zijn jonge jaren, studeerde Koopman vaak op het Maarschalkerweerdorgel in Zwolle. De klankwereld is hem dus niet vreemd. Koopman meets Maarschalkerweerd, in een gevarieerd programma met o.a. werken van J.S. Bach en zijn zoon C.P.E Bach. De toegang is € 7,50 en voor jongeren/studenten gratis. U bent van harte uitgenodigd om deze unieke combinatie mee te maken.
Het concert vormt meteen de opening van ons marktconcertseizoen. Klik hier voor een overizcht van alle zomerconcerten.

(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de vakantieperiode in de Basiliek
Hoewel velen in deze maanden op vakantie zijn, vieren we in de basiliek vrolijk verder! Vaak ook samen met hen die in Oosterhout op vakantie zijn. Ook zijn er elke zaterdagmiddag marktconcerten.

Ook in augustus is er ook elke zondagmorgen een hoogmis om 10.00u. Tijdens deze eucharistievieringen wordt de zang verzorgd door ons Herenkoor, met gregoriaanse wisselende gezangen en Latijnse misgezangen.
Op zondag 30 augustus is er ook weer Kindernevendienst.

Op zaterdag 15 augustusvieren we het Hoogfeest van Maria Hemelvaart om 19.00u bij de Mariakapel aan het Helleke. Bij slecht weer, luiden om 18.30u de klokken en wijken we uit naar de basiliek. het Gemengd Koor verzorgd de zang tijdens deze Eucharistieviering.

In augustus is er op elke woensdag- en vrijdagochtend weer een Eucharistieviering om 8.00u.
Elke vrijdagavond (behalve 14 augustus i.v.m. de Kermis) is de kerk van 19u tot 21u open voor stilte en gebed.

Op zaterdagmiddag is de kerk van 14u tot 16u geopend voor bezoekers, behalve op 15 augustus i.v.m. de Kermis.
Weet dat je welkom bent!


Mariakapel aan het Helleke
(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek

Tijdens de hoogmis van zondag 4 oktober (H. Fransiscus - dierendag) zingt ons Gregoriaanse Koor. Rondom dierendag zijn er verschillende activiteiten in de basiliek (zie hieronder).

Op zondag 11 oktober zingt tijdens de hoogmis van 10.00u ons Gemengd Koor. Zij brengen de Amandusmis van de Deense componist Fr. Johansson in première, in een arrangement voor orgel en piano. Dezelfde zondag is er om 17.00u een Gregoriaans gezongen Vesperviering (zie verder), waarbij u vanaf 16.30u wordt uitgenodigd voor het bidden van de Rozenkrans.

Ook in oktober is er op elke woensdag- en vrijdagochtend weer een Eucharistieviering om 8.00u.
In oktober wordt bovendien elke dinsdag- en donderdagavond om 19.00u in de basiliek de Rozenkrans gebeden.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19u tot 21u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


Kaarsen bij Maria
(Foto: SjoerdFotografie)

Gemengd Koor Sint-Jan verzorgt de Oosterhoutse première van de Sint-Amandusmis
Na de maandenlang hard studeren is het dan zover: tijdens de hoogmis van 10.00u op zondag 11 oktober brengt ons Gemengd koor een nieuw ingestudeerde mis in première! Het betreft de Sint-Amandusmis voor Gemengd Koor van de Deense componist Adr. Fr. Johannson. Van de componist is helaas weinig bekend, maar deze mis getuigt van de enorme muzikale vindingrijkheid van deze jong gestorven Scandinavische componist. Onze dirigent Frans Bullens -kenner van het muzikale oeuvre van Johannson- bewerkte de orkestpartituur van de mis voor orgel en piano. Organist Jan Willems en pianist Ton Stevens zullen de mis muzikaal begeleiden. Het koor staat onder leiding van Frans Bullens.
Van harte aanbevolen!

Vespers op zondag 11 oktober Schola Bavonensis
Op zondag 11 oktober verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00 weer een Latijnse Vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. Vanwege de oktobermaand, zal er tijdens de vierinng extra aandacht zijn voor Maria. Voor- en na de viering speelt basiliekorganist Jan Willems feestelijke muziek van Dupré (Ave Maris Stella), Bossi (Ave Maria) en Boëlmann (Toccata). Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend. Voor wie wil, wordt dan wordt ook de Rozenkrans gebeden.

Activiteiten rondom dierendag
Zondag 4 oktober is de sterfdag van de Heilige Franciscus van Assisi, omdat hij volgens de legenden met dieren kon praten, vieren we op deze dag wereldwijd ook dierendag. Het weekend van 2 t/m 4 oktober zijn er daarom in de basiliek ook een aantal activiteiten.

Vrijdagavond 2 oktober kunt u om 19.00u met uw huisdieren naar de Basiliek komen om uw huisdier te laten zegenen. Er wordt dan ook een film over het leven van Franciscus getoond.

De Stichting Ludens organiseert op vrijdag 2 oktober voor basisschoolkinderen ook een Dierendagproject waarbij de kinderen kennis maken met het Maarschalkerweerdorgel en orgelmuziek over dieren. Dit project wordt zondag 4 oktober om 15u afgesloten met het  orgelsprookje De Bremer Stadmuzikanten. Dit sprookje wordt begeleid met zeer fraaie lichtbeelden, die via een groot scherm worden vertoond. Om een intieme sfeer te creëren zal het geheel zich afspelen op de orgelzolder, zodat je als het ware tussen de orgelpijpen plaats kan nemen. Je bent van harte uitgenodigd om bij dit sprookje aanwezig te zijn: breng vooral ook je broertjes/zusjes, je ouders of opa en oma mee. Voor volwassenen geldt een toegangsprijs (€ 7,50), maar voor kinderen is de toegang gratis!


(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek

Tijdens de hoogmis van zondag 25 oktober zingen de enthousiaste mannen van ons Gregoriaanse Koor de mooie Latijnse misgezangen van de 30e Zondag door het jaar. Er is dan ook weer Kindernevendienst.

Op zondag 1 november vieren we om 10.00u het Feest van Allerheiligen. Tijdens de viering zingt ons Gemengd Koor de Messe Brève voor koor en solisten van Charles Gounod.
Op maandag 2 november is het Allerzielen en gedenken we om 19.00u tijdens een eucharistieviering onze lieve doden. Ons Gemengd Koor verzorgt de zang en zingt de Missa pro Defunctis van Willem Ignatius Reyniers (1846-1908).

Ook in oktober is er op elke woensdag- en vrijdagochtend weer een Eucharistieviering om 8.00u.
In oktober wordt bovendien elke dinsdag- en donderdagavond om 19.00u in de basiliek de Rozenkrans gebeden.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19u tot 21u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


Kaarsen bij Maria
(Foto: SjoerdFotografie)
(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek

Op zondag 8 november vieren we om 10.00u weer de Eucharistie in de basiliek zingt ons Dameskoor De Missa Tertia van Haller .

Op zondag 15 november zal tijdens de hoogmis van 10.00u het Gemengd Koor zingen. Op dezelfde zondag zijn er 's-middags om 17.00u ook weer Latijnse Vespers, gezongen door de Schola Bavonensis (zie verderop).

Op zondag 22 november vieren we om 10.00u het Hoogfeest van Christus Koning. Ons Herenkoor zingt de gregoriaanse gezangen van dit feest en de Missa Te Deum Laudamus van Lorenzo Perosi.

Ook in november is er op elke woensdag- en vrijdagochtend weer een Eucharistieviering om 8.00u.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19u tot 21u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)

Jarig Maarschalkerweerd-orgel trakteert op reconstructie van inspelingsconcert uit 1890
Landelijk is het jaar 2015 uitgeroepen tot Maarschalkerweerdjaar, omdat de bouwer van ons orgel, Michael Maarschalkerweerd, 100 jaar geleden is overleden (www.maarschalkerweerd.info). Daarnaast bestaat ons Maarschalkerweerdorgel dit jaar 125 jaar. Op zaterdagmiddag 5 september om 14.30u a.s. vindt een reconstructie plaats van het inspelingsconcert uit 1890 door organiste Tannie van Loon (Eindhoven). Dit inspelingsconcert is destijds verzorgd door de bekende, Amsterdamse organist Jos A. Verheijen. Op basis van die programma’s heeft de Stichting Ludens samen met organiste Tannie van Loon (Eindhoven) een reconstructie gemaakt van het Oosterhoutse inspelingsconcert. Lees meer...

Het jubileumconcert begint om 14.30 uur/toegang: € 7,50 (kinderen en studenten gratis)

(Foto: Jan Willems)

Advent in de Basiliek
Op zondag 29 november vieren we om 10.00u het begin van de Advent, de voorbereidingstijd op Kerstmis. In deze tijd van verwachting, vieren we ook het Catharinafeest! De patroonheilige van de parochie, de Heilige Catharina van Alexandrië, heeft namelijk op 25 november haar feestdag. De hoogmis op 29 november zal dan ook extra feestelijk zijn. De Capella Catharina zingt muziek van Haydn (Missa Brevis), Lauridsen (O nata Lux) en Da Victoria (O Magnum Mysterium). Er is ook een extra bijzondere kindernevendienst.

Op zondag 6 december vieren we tijdens de hoogmis van 10.00u de Tweede Zondag van de Advent. Ons Herenkoor zal de mooie gregoriaanse gezangen van deze zondag zingen. Op dezelfde zondag zijn er 's-middags om 17.00u ook weer Latijnse Vespers, gezongen door de Schola Bavonensis (zie verderop).

Op zondag 13 december vieren we om 10.00u tijdens de hoogmis Zondag Gaudete (vert. 'Wees verheugd'). Kerstmis komt namelijk steeds dichterbij! Heel bijzonder is dat Vicaris Paul Verbeek vanwege de opening van het Heilig Jaar de heilige deur van de basiliek zal openen. Ons Gemengd Koor verzorgt de zang tijdens deze bijzondere viering.
Zondagmiddag is om 15.00u het jaarlijkse kerstconcert. De toegang is gratis. Zie hieronder voor meer informatie.

Ook in november is er op elke woensdag- en vrijdagochtend weer een Eucharistieviering om 8.00u.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19u tot 21u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


(H. Cathrina van Alexandrië - Caravaggio)

Gregoriaanse Adventsvespers door Schola Bavonensis
Op zondag 6 december zingt de Schola Bavonensis om 17.00 weer een gregoriaanse Adventsvespers in de Sint-Jansbasiliek. Naast bekende adventsmelodiën (Rorate Coeli) is er uiteraard aandacht voor de officiële Feestdag van de Heilige Nicolaas. De schola sluit met deze vesperviering aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. Voorafgaand aan de viering speelt basiliekorganist Jan Willems het adventskoraal 'Nun komm, der heiden Heiland' van Bach; na de viering klinkt het meesleepende Praeludium und Fuge in e-moll van Bach. Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend.

(Foto: Jan Willems)

Advent in de Basiliek

Op zaterdag 12 december vindt in de basiliek een Kerstmarkt plaats voor een aantal goede doelen, zeer hard nodig in deze tijd! Zie hieronder voor meer details...

Op zondag 13 december vieren we om 10.00u tijdens de hoogmis Zondag Gaudete (vert. 'Wees verheugd'). Kerstmis komt namelijk steeds dichterbij! Heel bijzonder is dat Vicaris Paul Verbeek vanwege de opening van het Heilig Jaar de heilige deur van de basiliek zal openen. Ons Gemengd Koor verzorgt de zang tijdens deze bijzondere viering en zingt dan de speciale hymne die speciaal voor het Heilig Jaar werd geschreven.

Zondagmiddag 13 december is om 15.00u het jaarlijkse kerstconcert. De toegang is gratis. Zie hieronder voor meer informatie.

Ook in november is er op elke woensdag- en vrijdagochtend weer een Eucharistieviering om 8.00u.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19u tot 21u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


Annunciatie
(Reliëf van Niel Steenbergen)

Zaterdag 12 december: Kerstmarkt. Kom kerstinkopen doen voor het goede doel in de basiliek!
Deze kerstmarkt wordt georganiseerd vanuit de Catharinaparochie in samenwerking met de Rens Joosen Foundation en wil geld ophalen voor laatstgenoemde stichting. Tijdens deze kerstmarkt zullen andere goede doelen, waaronder Stichting Boekwinst, Verband voor Afrika, de Wereldwinkel, de Zonnebloem, Los Ninos, Stichting Leergeld en Amnesty International artikelen verkopen voor hun eigen stichting. Het aanbod varieert van sieraden, kaarten en kerstversiering tot wijn, notitieblokken en boeken en poppenkleren. Voor ieder wat wils dus! En natuurlijk zal er ook voldoende eten en drinken te koop zijn waarvan de opbrengst in zijn geheel naar de Rens Joosen Foundation gaat.
Maar dat is nog niet alles! Naast de verkoop van deze spullen, zullen er optredens zijn van de kinderkoren van de parochie, Circomotion en zullen er fragmenten uit het voorprogramma van de muscial Belle en het Beest worden vertolkt. Ook is er de mogelijkheid een rondleiding te krijgen naar het grote Maarschalkerweerdorgel door leden van de Stichting Ludens.

Ludens-kerstconcert op zondag 13 december: a Festival of Lessons and Carols

Op zondagmiddag 13 december om 15.00u verzorgt de Capella Catharina, RK Jongerenkoor YRDV uit Raamsdonksveer en de organisten Frans Bullens, Ton Stevens en Jan Willems voeren een Festival of Lessons & Carols uit in de Anglicaanse traditie. Het concert begint met een groot werk van Franz LIszt "Tu es Petrus", dat zelden wordt uitgevoerd. Daarnaast zingen de jeugdige zangers mooie Engelse kerstcarols, die worden afgewisseld met teksten ('lessons') rondom het kerstfeest. Er is ook samenzang van bekende kerstliederen. Alle verrichtingen van de organisten zijn te zien op een groot scherm beneden in de kerk. De toegang is gratis.
Wel is er na afloop een collecte. Iedereen is van harte welkom!
Lees meer...

Kerstkind met Maria & Josef
(Raam door Luc van Hoek, 1978)

Kerstavond in de basiliek
Dankzij de inzet van velen is de basiliek alweer helemaal in kerstsfeer! Op kerstavond zijn er drie vieringen in onze mooie basiliek.

Om 17.30u is het traditionele kerstspel voor en door kinderen uit onze parochie. Extra bijzonder is dat Catharina's Kinderkoor o.l.v. Ilse van Wuijckhuisje de zang van bekende kersliedjes zal verzorgen.

Om 19.00u is er een feestelijke Eucharistieviering, voorgegaan door onze eigen pastoor Ronald van Bronswijk. Het kerstkoor zal bekende kerstliederen zingen, waarbij iedereen uiteraard van harten welkom is om mee te zingen. Wout Kalkman zal het geheel om zijn kenmerkende lichtvoetige wijze op orgel begeleiden.

Om 23.00u is de plechtige traditionele Nachtmis, waarin ons Gemengd Koor zal zingen. Zij zingen de Messe in G-Dur voor koor, solisten en orkest van Franz Schubert. Zij worden daarin begeleidt door een blaasensemble. Uiteraard klinken ook bekende kerstliederen. Beide orgels worden tijdens deze viering bespeeld door basiliekorganist Jan Willems.

Weet dat je welkom bent!


De basiliek in kerstsfeer
(Foto: SjoerdFotografie)

Nightfever Light - edition 2015
Op vrijdagavond 18 december, de drukste koopavond van het jaar, zette Night Fever de deuren van de basiliek weer open voor een ‘kerstmoment’ van rust en bezinning. In de loop van de avond zetten honderden mensen - die het winkelen even onderbraken - hun lichtje bij de nog lege kribbe.
Uiteindelijk was de Basiliek ook dit jaar weer grotendeels verlicht met kaarsen van bezoekers.
Velen bleven even rustig zitten, om te luisteren naar de meditatieve koormuziek. Vele tientallen mensen maakten dit jaar van de mogelijkheid gebruik om een gesprek voeren met de aanwezige priesters en dominees. De de vele opgeschreven gebedsintenties, zullen in de komende weken door de zusters van de OLV Abdij worden opgenomen in hun gebeden.

- met dank aan Sjoerd van Dijk voor de mooie foto's -

Ook de komende vrijdagavonden zal de basiliek steeds van 19.00u tot 21.00u geopend zijn voor een kaarsje, voor de stilte en voor gebed.

Kerstmis in de Basiliek

Tijdens de Kerstdagen zijn er dagelijks vieringen voor jong en oud in de basiliek. Neem dus gerust uw kinderen mee naar de basiliek! Check de agenda voor de tijden en verdere details. Ook hieronder staan de nodige bijzonderheden per dag vermeldt.

Ook op zondag 27 december is er om 10.00u een hoogmis, met medewerking van ons Gemengd Koor. Zij zingen naast bekende kerstliederen ook de mooie Missa Brevis in C van Gounod. Er is ook kindernevendienst.

Op 1 januari luiden om 10.00u we het Nieuwe Jaar in met een mooie eucharistieviering, waarin Maria, de Moeder van God, centraal staat.

Weet dat je welkom bent!Geboorte in Bethlehem
(Reliëf van Niel Steenbergen)

Eerste en Tweede Kerstdag in de basiliek

Op vrijdagochtend 25 december vieren om 10.00u we het Hoogfeest van Kerstmis. Tijdens deze viering zingt de Capella Catharina de Missa Brevis in C voor koor, solisten en orkest van Mozart. Zij worden daarbij begeleidt door het Catharina Ensemble. Daarnaast klinken al vanaf 9.45u vele bekende kerstliederen en Engelse Carols. Er is tijdens deze feestelijke viering ook kindernevendienst.

Op Tweede Kerstdag vieren we om 10.00u het Feest van de Heilige Stefanus. Ons Gregoriaans Koor verzorgd dan de mooie gregoriaanse gezangen van deze feestdag. Daarnaast zingen we natuurlijk ook kerstliederen.

De kerk blijft op beide dagen nog een uurtje open om de kerststal te bezoeken of om gewoon een kaarsje op te steken.

Weet dat je welkom bent!


Op 1e kerstdag zingt de Capella Catharina
(Foto: SjoerdFotografie)

Kerstkind met Maria & Josef
(Raam door Luc van Hoek, 1978)

Kerstavond in de basiliek
Dankzij de inzet van velen is de basiliek alweer helemaal in kerstsfeer! Op kerstavond zijn er drie vieringen in onze mooie basiliek.

Om 17.30u is het traditionele kerstspel voor en door kinderen uit onze parochie. Extra bijzonder is dat Catharina's Kinderkoor o.l.v. Ilse van Wuijckhuisje de zang van bekende kersliedjes zal verzorgen.

Om 19.00u is er een feestelijke Eucharistieviering, voorgegaan door onze eigen pastoor Ronald van Bronswijk. Het kerstkoor zal bekende kerstliederen zingen, waarbij iedereen uiteraard van harten welkom is om mee te zingen. Wout Kalkman zal het geheel om zijn kenmerkende lichtvoetige wijze op orgel begeleiden.

Om 23.00u is de plechtige traditionele Nachtmis, waarin ons Gemengd Koor zal zingen. Zij zingen de Messe in G-Dur voor koor, solisten en orkest van Franz Schubert. Zij worden daarin begeleidt door een blaasensemble. Uiteraard klinken ook bekende kerstliederen. Beide orgels worden tijdens deze viering bespeeld door basiliekorganist Jan Willems.

Weet dat je welkom bent!


De basiliek in kerstsfeer
(Foto: SjoerdFotografie)

Nieuwsarchief 2016

Nieuwjaar in de Basiliek

Op vrijdagochtend 1 januari luiden we om 10.00u het Nieuwe Jaar in met een mooie eucharistieviering, waarin Maria, de Moeder van God, centraal staat. De Mannen van ons Gregoriaans Koor verzorgen de zang. Voorganger is Pastoor Ronald van Bronswijk.

Op zondag 3 januari vieren om 10.00u we het Hoogfeest van de Openbaring des Heren (Driekoningen) . Tijdens deze viering zingt de Capella Catharina de Missa Brevis et Solemnis in C van Mozart. Daarnaast klinken bekende kerstliederen die met de Drie Koningen te maken hebben. Voorganger is Emeritus-Pastoor Anton Kamps.

Weet dat je welkom bent!


Doop van de Heer
(detail Altaar van Johannes-de-Doper)

Vieringen in 2016 in de Basiliek

Voor het Jaar van barmhartigheid heeft de Basiliek een Heilige Deur gekregen. De vieringen zullen dit jaar dan ook een extra plechtig karakter hebben. Zo lezen we vanaf dit jaar weer de gebruikelijke drie lezingen in de zondagsmis, waarbij we ons conformeren aan het gebruik in de wereldkerk.

Op zondag 10 januari vieren om 10.00u we het Hoogfeest van de Doop van de Heer. Tijdens deze viering zingt ons Gemengd Koor de Missa Brevis in d-moll van Mozart. Voorganger is Emeritus-Pastoor Hanz Louws.

Pstoor van Bronwijk is op vakantie tot volgende week, zodat de eucharistieviering op woensdag en vrijdag komen te vervallen. Pastor De Kever verzorgt in deze periode wel op de woensdagochtenden om 8.00u een Woord- en Communieviering in de Basiliek.

Elke vrijdagavond is de kerk van 19u tot 21u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: Jan Willems)


Doop van de Heer
(detail Altaar van Johannes-de-Doper)

Vieringen in 2016 in de Basiliek

Voor het Jaar van barmhartigheid heeft de Basiliek een Heilige Deur gekregen. De vieringen zullen dit jaar dan ook een extra plechtig karakter hebben. Zo lezen we vanaf dit jaar weer de gebruikelijke drie lezingen in de zondagsmis, waarbij we ons conformeren aan het gebruik in de wereldkerk.

Op zondag 24 januari vieren om 10.00u de Eucharistie. De mannen van ons Gregoriaans Koor verzorgen de zang en zingen de Missa Quarta in honerem Sancta Caecilia van Jaspers. Voorganger is Pastoor Ronald van Bronswijk.

Op zondag 31 januari is er om 10.00u een feestelijke Eucharistieviering, waarin twee kinderen zullen worden gedoopt. De Capella Catharina zingt de Missa Salve Regina van de Oosterhoutse Componist Marinus de Jong (1891-1984). Er is deze zondag ook kindernevendienst.

Daarnaast er op elke woensdag- en vrijdagochtend weer een Eucharistieviering om 8.00u.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19u tot 21u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: Jan Willems)

Vespers op zondag 31 januari door Schola Bavonensis
Op zondag 31 januari verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00u een Latijnse vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. Omdat deze zondag ook het einde vormt van de Bidweek voor de eenheid onder de Christenen, zal ook hier aandacht aan worden besteed, zowel in het orgelspel als in de zang. Het gregoriaans is immers bij de uitstek de op de psalmen gebasseerde muziek van vóór de scheiding tussen protestanten en katholieken!
Voor de viering speelt basiliekorganist Jan Willems"Wir glauben all an einen Gott, Vater" van Johann Ludwig Krebs. Tijdens de viering klinkt het meditatieve orgelkoraal "Es ist das Heil uns kommen her" van een andere (anonieme) leerling van Bach. Tot besluit klinkt het majestueuse "Wir glauben all an einen Gott, Schöpfer" BWV 680 van de grote Bach zelve.
Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend.

(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de basiliek in de Vastentijd
Gedurende de Veertigdagentijd bereiden we ons voor op het Paasfeest. De liturgie is ingetogener en we proberen ons geloof te verdiepen door een intensere omgang met Gods Woord en de Sacramenten. Zeer bijzonder is dat tijdens deze periode een tentoonstelling van de Lijkwade van Turijn in onze kerk te zien is (zie verderop).
Op zondag 21 februari vieren we om 10.00u de Eucharistie. Ook zal ons Gemengd Koor de Messe in C van Gounod ten gehore brengen. Aansluitend wordt het Allerheiligste uitgesteld en is er gelegenheid tot aanbidding.

Op zondag 28 februari zingt om 10.00u ons Herenkoor de gregoriaans gezangen van de Derde Zondag van de 40-dagentijd. en er is dan ook kindernevendienst. Om 17.00u zijn er weer Latijnse Vespers, die in het teken zullen staan van de Vastentijd (zie verderop).

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 8.00u een H. Mis.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.
Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)
Vespers op zondag 28 februari door Schola Bavonensis
Op zondag 28 februari verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00u een Latijnse vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. De muziek zal in het teken staan van de Vastentijd.
Voor de viering speelt basiliekorganist Jan Willems het sombere 'Herzlich tu mich verlangen' van Johanes Brahms. Tijdens de viering klinkt van Buxtehude het lijdenstijdkoraal "O Haupt vol Blutt und Wunden". Tot besluit klinkt het grote Praeludium in c-moll van Bach.
Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend.

(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de basiliek in de Vastentijd
Gedurende de Veertigdagentijd bereiden we ons voor op het Paasfeest. De liturgie is ingetogener en we proberen ons geloof te verdiepen door een intensere omgang met Gods Woord en de Sacramenten. Zeer bijzonder is dat tijdens deze periode een tentoonstelling van de Lijkwade van Turijn in onze kerk te zien is (zie verderop).
Op zondag 6 maart vieren we om 10.00u de Eucharistie. De Capella Catharina zingt de Missa Octavi toni van Orlando di Lasso en motetten van Mozart (De Profundis) en Bruckner (Christus factus est). Voorganger is emerituspastoor Anton Kamps.

Op zondag 13 maart zingt om 10.00u ons Dameskoor een nieuw ingestudeerde mis van de Haarlemse componist en organist Albert de Klerk: de Missa Duodecim Serpaphim. Hanz Louws is de priester die deze viering zal voorgaan.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 8.00u een H. Mis.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.
Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)

Levensgrote kopie Lijkwade van Turijn in Basiliek
De Catharina Parochie en de Schola Cantorum Oosterhout organiseren tussen 14 februari en 20 maart in de Basiliek in Oosterhout een zeer bijzondere tentoonstelling over ‘De Lijkwade van Turijn’. Van deze lijkwade, waarop het lichaam en gelaat van de overledene zichtbaar zijn, wordt sinds de middeleeuwen gedacht dat het de lijkwade van Jezus Christus is. Een levensgrote kopie is komende maand te bewonderen in de basiliek. Daarnaast  biedt de tentoonstelling o.a. een replica van de doornenkroon. De tentoonstelling is samengesteld door een team van gerenommeerde wetenschappers en was eerder te zien in Jeruzalem, Rome, Sacramento en Lissabon. We hebben de tentoonstelling in bruikleen gekregen van de St Jan in Den Bosch. De tentoonstelling is dagelijks (behalve maandagen) van 13.30u tot 16.00u te bezoeken.

Tijdens de Eucharistieviering van 10.00u op zondag 14 februari, de Eerste Zondag van de Veertigdagentijd, wordt de tentoonstelling geopend. De Schola Cantorum verzorgt dan ook de zang.
Tijdens een lezing door de Leidse auteur Jeroen Smith in de pastorie wordt op maandag 22 februari om 20.00u meer over de geschiedenis vertelt. De toegang is gratis. Lees meer...

Tot 20 maart is ook nog de tentoonstelling over de Via Dolorosa te bezichtigen in de basiliek. Via Dolorosa is een interactieve fototentoonstelling over pesten die gebaseerd is op de kruisweg (Via Dolorosa) van Jezus. Het is een project van Lava, bureau voor jeugdwerk, opvoeding en onderwijs uit Arnhem en bestaat uit 15 indringende kleurenfoto’s waarin samen met jongeren de kruisweg is vertaald naar hun belevingswereld rond pesten. Voor de hoogste klassen van het BO en laagste van VO is schoolinstructie met kant en klare opdrachten per foto is beschikbaar. De foto’s zijn te zien tijdens de tentoonstelling. De openingstijden zijn hetzelfde als hierboven vermeld staat.


Kruisdood
(Reliëf door Niel Steenbergen)

Goede Week & Pasen in de Basiliek

Op 20 maart is het Palmzondag. We vieren om 10.00u de Eucharistie. In deze viering worden de palmtakjes gezegend en herdenken we de Intocht van Jezus in Jeruzalem en we lezen het Passieverhaal. De mannen van het Gemengd Koor verzorgen de prachtige gregoriaanse gezangen van deze zondag. Aansluitend aan de viering wordt het Allerheiligste uitgesteld en is er gelegenheid tot aanbidding.

Op maandag 23 maart is om 19.00u de parochiële Boeteviering met mogelijkheid tot Biecht. Alle parochianen worden van harte uitgenodigd om voorafgaand aan het Hoogfeest van Pasen -juist in dit Heilig Jaar van Barmhartigheid- het Sacrament van Boete en Verzoening te ontvangen.

Op Witte Donderdag 24 maart vieren we om 19.00u als parochie de instelling van het sacrament van de Eucharistie, het heilig Avondmaal. De Capella Catharina zingt ondermeer het beroemde Miserere van Allegri (zie verderop).

Op Goede Vrijdag 25 maart herdenken we om 19.00u het lijden en sterven van Jezus. Het Gemengd Koor zingt passiemuziek.

Op zaterdag 26 maart vieren we om 22.00u de Paaswake, vol symboliek en feestvreugde. In een donkere kerk, wordt een paasvuur ontstoken, waaraan we de nieuwe Paaskaars ontsteken. De klokken worden geluid en we vieren met jubelzangen de Opstanding van Christus.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.


Kruisiging
(Detail hoofdaltaar)

Laatste avondmaal
(Detail hoofdaltaar)

Miserere van Allegri tijdens viering van Witte Donderdag

Tijdens de viering van Witte Donderdag op 24 maart vieren we om 19.00u de instelling van de Eucharistie.
Net zoals Jezus de laatste avond van zijn leven aan tafel ging met zijn leerlingen, vieren ook wij met elkaar op deze avond onze verbondenheid met hem in het delen van de gaven van brood en wijn.
Aan het einde van de viering gaan we over naar de voorbereiding op Goede Vrijdag. Het altaar wordt dan geheel ontkleed en de hosties worden in het rustaltaar geplaatst. Tijdens deze ceremonie zingt de Capella Catharina het prachtige Miserere van Gregorio Allegri (1582-1652) . Allegri schreef dit werk, op de tekst van psalm 51, voor het koor van de Sixtijnse Kapel in Rome. Muziek voor dit koor mocht destijds nergens anders uitgevoerd of uitgegeven worden. De jonge Mozart echter bezocht de Sixtijnse kapel met zijn vader en hoorde het koor dit Miserere zingen. Hij vond het zo prachtig, dat hij thuisgekomen het hele werk uit zijn hoofd heeft opgeschreven. Zo is het alsnog over de gehele wereld beroemd geworden. Naast Allegri klinkt werk van Lassus en Bruckner (Christus factus est). Ton Stevens bespeelt de beide orgels met o.a. werken van Mendelssohn en Malcolm Archer.

Weet dat je welkom bent!


Voetwassing
(Reliëf door Niel Steenbergen)

 

Levensgrote kopie Lijkwade van Turijn in Basiliek
De Catharina Parochie en de Schola Cantorum Oosterhout organiseren tussen 14 februari en 20 maart in de Basiliek in Oosterhout een zeer bijzondere tentoonstelling over ‘De Lijkwade van Turijn’. Van deze lijkwade, waarop het lichaam en gelaat van de overledene zichtbaar zijn, wordt sinds de middeleeuwen gedacht dat het de lijkwade van Jezus Christus is. Een levensgrote kopie is komende maand te bewonderen in de basiliek. Daarnaast  biedt de tentoonstelling o.a. een replica van de doornenkroon. De tentoonstelling is samengesteld door een team van gerenommeerde wetenschappers en was eerder te zien in Jeruzalem, Rome, Sacramento en Lissabon. We hebben de tentoonstelling in bruikleen gekregen van de St Jan in Den Bosch. De tentoonstelling is dagelijks (behalve maandagen) van 13.30u tot 16.00u te bezoeken.

Tot 20 maart is ook nog de tentoonstelling over de Via Dolorosa te bezichtigen in de basiliek. Via Dolorosa is een interactieve fototentoonstelling over pesten die gebaseerd is op de kruisweg (Via Dolorosa) van Jezus. Het is een project van Lava, bureau voor jeugdwerk, opvoeding en onderwijs uit Arnhem en bestaat uit 15 indringende kleurenfoto’s waarin samen met jongeren de kruisweg is vertaald naar hun belevingswereld rond pesten. Voor de hoogste klassen van het BO en laagste van VO is schoolinstructie met kant en klare opdrachten per foto is beschikbaar. De foto’s zijn te zien tijdens de tentoonstelling. De openingstijden zijn hetzelfde als hierboven vermeld staat.


Opstanding
(Reliëf door Niel Steenbergen)

Paastijd in de Basiliek
Christus is verrezen! Met een zeer drukbezochte viering op Paasmorgen zijn we het Paasfeest begonnen, het belangrijkste feest van ons geloof. Daarom het blijft nog 7 weken feest in de Basiliek!
Op zondag 3 april vieren we om 10.00u de eucharistie en zingt ons mannenkoor de gezangen van Beloken Pasen. Op deze zondag staat de apostel Thomas centraal, die eerst wil zien en dán pas kan geloven.

Op zondag 10 april staat tijdens de hoogmis van 10.00u de apostel Simon Petrus centraal, wanneer Jezus hem (en ons) vraagt 'Heb je mij lief?". De Capella Catharina zingt de Windhaager Messe van Anton Bruckner en muziek van Liszt en Händel (Hallelujah). Na de viering wordt het Allerheiligste uitgesteld en er is gelgenheid voor aanbidding in stilte.
's Middags is er om 17.00u een Latijns gezongen Vesperviering door de Schola Bavonensis (zie verderop).

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 8.00u een H. Mis.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


Kaarsen bij Maria
Foto: © Sjoerd van Dijk (2012)
Hemelvaart en Pinksteren in de Basiliek
In de komende weken zijn er een aantal grote feesten in de kerk. Komende donderdag vieren we om 10.0ou Hemelvaart. Het Gemengd Koor zingt de mis van Gounod en er is ook kindernevendienst.
Op zondag 8 mei gaat in de hoogmis van 10.00u emeritus-pastoor Anton Kamps voor en zingt de Heren van het Gemengd Koor de mooie gregoriaanse gezangen van de 7e zondag van Pasen.
Op 15 mei vieren we om 10.00u met de hele parochie het Hoogfeest van Pinksteren. De Capella Catharina zingt dan de Missa Salve Regina van de Oosterhoutse componist Marinus de Jong en de beroemde Psalm 150 van Cesar Franck. Er is dan ook Kindernevendienst.
Om 17.00u zingt de Schola Bavonensis de plechtige Latijnse Vespers van Pinksteren (zie verder). De kerk is al om 16.30u geopend.


Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 8.00u een H. Mis.
In de meimaand wordt bovendien elke dinsdagavond om 19.00u de Rosenkrans gebeden.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


Hemelvaart

(Reliëf door Niel Steenbergen)
Pinkstervespers op zondag 15 mei door Schola Bavonensis
Op zondag 15 mei verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00 een Latijnse Vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. De vespers staan in het teken van het Pinksterfeest. Voor- en na de viering speelt basiliekorganist Jan Willems feestelijke muziek van Duruflé (Veni Creator), Gustav Nees (Veni sancte Spiritus) en Pierné (Prélude). Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend.

Kaarsen bij Maria
Foto: © Sjoerd van Dijk (2012)

Vieringen in de Basiliek
Komende zondag 29 mei vieren we tijdens de hoogmis van 10.00u het feest van Sacramentsdag. Het Gemengd Koor zingt dan de Missa Brevis in d-moll van Mozart en uiteraard mooie Marialiederen (vanwege de Meimaand). Onze pastoor Ronald van Bronswijk gaat voor. Er is dan ook Kindernevendienst. Na de viering is er koffie en thee.

Op zondag 5 juni gaat in de hoogmis van 10.00u emeritus-pastoor Anton Kamps voor en zingt de Heren van het Gemengd Koor de Missa Te Deum Laudamus van Don Lorenzo Perosi en de mooie gregoriaanse gezangen van de 10e Zondag door het Jaar.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 8.00u een H. Mis.
Elke zaterdagavond is er met ingang van Pinksteren om 19.00u een viering
In de meimaand wordt bovendien elke dinsdagavond om 19.00u de Rosenkrans gebeden.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


Laatste avondmaal
(Detail hoofdaltaar)
(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek
Komende zaterdag 4 juni is er om 19.00u in de basiliek een plechtige Eucharistieviering volgens de Byzantijnse Ritus, waarin inconen gezegend zullen worden die door onze parochianen gemaakt zijn. Pater Ton Sips en diaken Wim Tobé gaan voor en het Lysenko Koor uit Nieuwegein zingt de Oekraïnsche gezangen. U kunt ook eigen meegebrachte iconen laten wijden. U bent vanaf 18.15u welkom.

Op zondag 5 juni vieren we om 10.00u de Eucharistie met emeritus-pastoor Anton Kamps. Het Gregoriaans Koor zingt, naast de Gregoriaanse
wisselende gezangen, de Missa Te Deum Laudamus van Don Lorenzo Perosi.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 8.00u een H. Mis.
Elke zaterdagavond is er met ingang van Pinksteren om 19.00u een viering
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


Laatste avondmaal
(Detail hoofdaltaar)

Ruim 50 jongeren gaan zingen en spelen in de basiliek
(foto: Ton Stevens)

Jongeren zingen Klassiek rondom Maarschalkerweerdorgel
Op woensdagavond 15 juni a.s. om 20.00 uur organiseren we in de basiliek samen met de Stichting Ludens een concert met jongeren rondom het Maarschalkerweerd-orgel van de St. Jansbasiliek te Oosterhout. Het belooft een groots evenement te worden: orgel-, orkest- en koormuziek verzorgd door het Schoolkoor- en orkest van het Stedelijk Gymnasium te Breda en het Jongerenkoor YRDV te Raamsdonksveer, beiden onder leiding van Jan Willems en begeleid door Frans Bullens. De jongeren zingen werk van Mozart (Requiem), Fauré (Cantique de Jean Racine), Doctor Who (Vale Decem) en Händel (Hallelujah) en Rachmaninov (Vespers). Daarnaast zal het Maarschalkerweerdorgel te horen zijn als begeleidingsinstrument bij instrumentale solisten, met werk van Haydn en Händel.
De toegangsprijs bedraagt Euro 5,-. De opbrengst na aftrek van kosten gaat naar de instandhouding van het 125 jaar oude Maarschalkerweerdorgel.

Klassieke (kerk)muziek uitgevoerd door jongeren??? Ja dat kan, en ze vinden het helemaal geweldig om in de Basiliek en rondom het Maarschalkerweerdorgel op te treden! Houdt u van mooie muziek of wilt u de instandhouding van het Maarschalkerweerdorgel ondersteunen: komt u allen naar dit mooie Benefietconcert op 15 juni a.s.

Vieringen in de Basiliek
Op zondag 26 juni vieren we om 10.00u het Feest van Sint-Jan, de patroonheilige van onze basiliek. Voor deze feestelijke gelegenheid verzorgen het Gemengd Koor, De Capella Catharina en ons nieuwe kinderkoor samen de muziek. De Missa in honorem S. Joanni de Deo van Haydn wordt gezongen en er klinkt muziek van Mozart (Laudate Dominum). Er is deze zondag ook Kindernevendienst.
Na de viering is er voor iedereen koffie en thee op de pastorie, waarvoor inmiddels vele parochianen lekkere hapjes hebben voorbereid. Iedereen is hiervoor van harte uitgenodigd. Op de pastorie zal ons Catharina's kinderkoor een speciaal koffieconcert ten gehore brengen! Komt dat zien.

Ook op elke woensdag- en vrijdagochtend bent u van harte welkom bij de eucharistieviering om 8.00u.
Elke zaterdagavond is er om 19.00u een viering. Kijk voor het soort viering en de voorganger in de agenda.
Elke vrijdagavond is de kerk tussen 19.00u en 21.00u geopend voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Vieringen in de Basiliek
Op zaterdag 2 juli is er om 19.00u een viering van Woord & Commmunie, waarbij in het bijzonder de parochianen van de onlangs gesloten Mariakerk welkom geheten worden in onze Basiliek. We hopen dat zij zich snel thuis gaan voelen. De Thomas Cantorij en het Dameskoor van de Mariakerk verzorgen de zang. Na afloop is er koffie tn thee.

Op zondag 3 juli vieren we om 10.00u de Eucharistie met emeritus-pastoor Anton Kamps. De heren van het Gemengd Koor verzorgen de mooie gregoriaanse gezangen die horen bij deze 14e zondag door het jaar.

In juli bent u elke woensdagochtend van harte welkom bij de viering van Woord & Communie om 8.00u.
Elke zaterdagavond is er om 19.00u een viering. Kijk voor het soort viering en de voorganger in de agenda.
Elke vrijdagavond is de kerk tussen 19.00u en 21.00u geopend voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Vieringen in de Basiliek
Hoewel velen in deze maanden op vakantie zijn, vieren we in de basiliek vrolijk verder! Vaak ook samen met hen die in Oosterhout op vakantie zijn. Ook zijn er elke zaterdagmiddag marktconcerten.

Op zaterdag 9 juli is er om 19.00u een viering van Woord & Commmunie met Gerrie van Bree.

Op zondag 10 juli vieren we om 10.00u de Eucharistie met emeritus-deken Bert van Leijsen. De Dames van het Gemengd Koor zingen de Missa Tertia van Michael Haller en daarnaast het mooie Ave Verum van Fauré. Op het Maarschalkerweerdorgel klinkt muziek van César Franck en Felix Mendelssohn.

In juli bent u elke woensdagochtend van harte welkom bij de viering van Woord & Communie om 8.00u.
Elke zaterdagavond is er om 19.00u een viering. Kijk voor het soort viering en de voorganger in de agenda.
Elk vrijdagavond is de kerk tussen 19.00u en 21.00u geopend voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Vieringen in de Basiliek
Hoewel velen in deze maanden op vakantie zijn, vieren we in de basiliek vrolijk verder! Vaak ook samen met hen die in Oosterhout op vakantie zijn. Ook zijn er elke zaterdagmiddag marktconcerten.

Op zaterdag 23 juli is er om 19.00u een viering van Woord & Commmunie met pastor Hennie van Hattum

Op zondag 24 juli vieren we om 10.00u de Eucharistie met pater Theo van der Leest. Het Gemengd Koor zingt de Missa Ad Modum Tubae van Albert de Klerk. Op het Maarschalkerweerdorgel klinkt muziek van César Franck en Joseph Callaerts.

In juli bent u elke woensdagochtend van harte welkom bij de viering van Woord & Communie om 8.00u.
Elke zaterdagavond is er om 19.00u een viering. Kijk voor het soort viering en de voorganger in de agenda.
Elke vrijdagavond is de kerk tussen 19.00u en 21.00u geopend voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.


(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek
Hoewel velen in deze maanden op vakantie zijn, vieren we in de basiliek vrolijk verder! Vaak ook samen met hen die in Oosterhout op vakantie zijn. Ook zijn er elke zaterdagmiddag marktconcerten.

Op zaterdag 6 augustus is er om 19.00u een eucharistieviering van pastoor Ronald van Bronswijk.
Op zondag 7 augustus is om 10.00u de Hoogmis met pastoor Ronald van Bronswijk. De mannen van ons Gregoriaans Koor verzorgen dan de Latijnse gezangen.

Zaterdag 13 augustus is er om 19.00u een eucharistieviering in de basiliek met pastoor Ronald van Bronswijk.
Op zondag 14 augustus vieren we om 10.00u de Eucharistie met met pastoor Ronald van Bronswijk. De mannen van ons Gregoriaans Koor verzorgen dan de Latijnse gezangen (Missa VIII 'De Angelis').

Op maandag 15 augustus vieren we het Hoogfeest van Maria Hemelvaart om 19.00u bij de Mariakapel aan het Helleke. Bij slecht weer, luiden om 18.30u de klokken en wijken we uit naar de basiliek. het Gemengd Koor verzorgd de zang tijdens deze Eucharistieviering.

In augustus bent u weer elke woensdag- en vrijdagochtend van harte welkom bij de eucharistieviering om 8.00u.
Elke zaterdagavond is er om 19.00u een viering. Kijk voor het soort viering en de voorganger in de agenda.
Elke vrijdagavond is de kerk tussen 19.00u en 21.00u geopend voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.


Mariakapel aan het Helleke

(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek
Hoewel velen in deze maanden op vakantie zijn, vieren we in de basiliek vrolijk verder! Vaak ook samen met hen die in Oosterhout op vakantie zijn. Ook zijn er elke zaterdagmiddag marktconcerten.

Op zondag 21 augustus is om 10.00u een feestelijke Hoogmis met emeritus-deken Bert van Leijsen. De mannen van ons Gregoriaans Koor verzorgen dan de Latijnse gezangen (Missa XI Orbis Factor) en onze organist Jan Willems bespeelt beide orgels.

Zaterdag 27 augustus is er om 19.00u een eucharistieviering in de basiliek met pastoor Ronald van Bronswijk.
Op zondag 28 augustus vieren we 10.00u de Eucharistie met emeritus-aalmoezenier Hanz Louws. Het Gemengd Koor zal dan de zang verzorgen en zingt de mooie Messe Brève in C van Charles Gounod.

In augustus bent u weer elke woensdag- en vrijdagochtend van harte welkom bij de eucharistieviering om 8.00u.
Elke zaterdagavond is er om 19.00u een viering. Kijk voor het soort viering en de voorganger in de agenda.
Elke vrijdagavond is de kerk tussen 19.00u en 21.00u geopend voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.(Foto: SjoerdFotografie)

(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek
Hoewel velen in deze maanden op vakantie zijn, vieren we in de basiliek vrolijk verder! Vaak ook samen met hen die in Oosterhout op vakantie zijn. Ook zijn er elke zaterdagmiddag marktconcerten.

Zaterdag 27 augustus is er om 19.00u een eucharistieviering in de basiliek met pastoor Ronald van Bronswijk.
Op zondag 28 augustus vieren we 10.00u de Eucharistie met emeritus-aalmoezenier Hanz Louws. Het Gemengd Koor zal dan de zang verzorgen en zingt de mooie Messe Brève in C van Charles Gounod.

Op zaterdag 3 september is er om 19.00u een viering van Woord & Communie.
Op zondag 4 september vieren we om 10.00u de eucharistie met emeritus-pastoor Anton Kamps. De Dames van het Gemengd Koor verzorgen dan de zang en zingen de Missa Tertia van Michael Haller.

In augustus bent u weer elke woensdag- en vrijdagochtend van harte welkom bij de eucharistieviering om 8.00u.
Elke zaterdagavond is er om 19.00u een viering. Kijk voor het soort viering en de voorganger in de agenda.
Elke vrijdagavond is de kerk tussen 19.00u en 21.00u geopend voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.(Foto: SjoerdFotografie)

Speeltafel van het Maarschalkerweerdorgel (1890)
(foto: Laurens Janus)

Marktconcerten in juli en augustus van 2016
Evenals de afgelopen jaren zullen tijdens de zomervakantie weer de Marktconcerten worden georganiseerd op het Maarschalkerweerd-orgel van de St. Jansbasiliek. Deze gratis inloopconcerten met een lichtvoetige programmering, die in de afgelopen jaren op een grote belangstelling en waardering mochten rekenen, vinden plaats op de zaterdagmiddag tussen 14.30 en 15.15 uur:

  • Zaterdag 9 juli: Hans Okkerse (Dordrecht) m.m.v. Manja Okkerse (viool)
  • Zaterdag 16 juli: Joost den Nooijer (Rotterdam)
  • Zaterdag 23 juli: Mark Christiaanse (Yerseke)
  • Zaterdag 30 juli: Rens Swart (Dongen)
  • Zaterdag 6 augustus: Rowan van der Westen (Raamsdonksveer)
  • Zaterdag 13 augustus: Kees Doornhein (Dordrecht)
  • Zaterdag 20 augustus: Géén marktconcert in de basiliek i.v.m. kermis, maar wèl om 15.00u in de OLV Abdij aan de Zandheuvel (Pels/Mutin-orgel) door Frans Bullens (Dongen) m.m.v. Bas Ramselaar (zang)
  • Zaterdag 27 augustus: Jan-Sjoerd van der Vaart (Oosterhout)
  • Zaterdag 3 september: Wout Kalkman (Oosterhout) m.m.v. Daniëlle Kalkman (fluit)

Pels/Mutin-orgel in de OLV Abdij, waarop het concert van 20 augustus plaatsvindt.

(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek
De vakanties zijn voorbij en het normale leven komt weert op gang. In de vakantie zoeken veel mensen rust en ervaren het leven intenser. Ook na de vakantie proberen wij dit elke zondag op een gelovige manier te doen. We nodigen iedereen uit om ook na de vakantie tot rust te komen onder de gewelven van onze eeuwenoude basiliek. Weet dat je welkom bent!

Zaterdag 10 september is er om 19.00u een eucharistieviering in de basiliek met pastoor Ronald van Bronswijk.
Op zondag 11 september vieren we 10.00u de Eucharistie met pastoor Ronald van Bronswijk. Het Gregoriaans Koor zal dan de zang verzorgen en zingt de mooie Missa Te Deum Laudamus van Lorenzo Perosi .

Op zaterdag 17 september is er om 19.00u een eucharistieviering met medewerking van de Thomas Cantorij.
Op zondag 18 september vieren we om 10.00u de eucharistie met emeritus-deken Bert van Leijsen. De viering staat in het teken van de Vredesweek. Het Gregoriaans koor zingt de mooie gregoriaanse gezangen van deze zondag.

In september bent u weer elke woensdag- en vrijdagochtend van harte welkom bij de eucharistieviering om 8.00u.
Elke zaterdagavond is er om 19.00u een viering, die wordt gedragen door de vrijwilligers van de voormalige Mariakerk. Kijk voor het soort viering en de voorganger in de agenda.
Elke vrijdagavond is de kerk tussen 19.00u en 21.00u geopend voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.(Foto: SjoerdFotografie)

Filosofie-lezing Richard Steenvoorde: Komt het nog wel goed?
Op woensdagavond 14 september zal dominicaan Richard Steenvoorde in de pastorie aan de Markt om 20.00u een lezing verzorgen. Het nieuws deze zomer was schokkend: geweld, terrorisme, en niet eens zo heel ver weg van ons vandaan. op plaatsen waar je tot voor kort rustig een kop koffie kon drinken, worden we geconfronteerd met extra beveiligingsmaatregelen.  En niemand lijkt een antwoord te hebben hoe het nu verder moet. Terwijl we ons weer naar ons werk of onze studie begeven, bekruipt ons een gevoel van onbehagen, van ontworteling. Komt het nog goed, kan het eigenlijk wel goed komen, en waarmee begint het dan? Wat kan ik doen?
Deze vragen zijn van alle tijden. Maar hebben we iets aan de antwoorden die vroeger gegeven zijn? In zijn lezing zal broeder Dominicaan Richard Steenvoorde OP onderzoeken of, en hoe, het denken van de Franse filosofe Simone Weil (1909-1943) ons bij onze vragen kan helpen.
Mr. Dr. Richard Steenvoorde OP (1973) is gepromoveerd in het internationaal recht en heeft een theologische graad van het Angelicum. Op dit moment woont hij in de Dominicaanse priorij in Oxford waar hij zich aan de universiteit specialiseert.

Plaats: pastorie Markt 17 Oosterhout Datum: 14 september Tijd: 20.00u Kosten: € 5,00 Opgave: info@thomasoosterhout.nl


De Franse filosofe Simone Weil (1909-1943)
Ignace Michiels, Kathedrale organist van Brugge, geeft Jublieumconcert op Maarschalkerweerdorgel
Dit jaar bestaat de Stichting Ludens 10 jaar. Zij zet zich in voor het behoud en laten horen van het monumetale Maarschalkerweerd-orgel (1890) van onze basiliek. Op zondagmiddag 25 september zal om 15.00 uur een speciaal Jubileumconcert plaatsvinden met aansluitend Vrienden-evenement. Te gast is Ignace Michiels, de organist van de Sint-Salvatorkathedraal te Brugge (B).

Ignace Michiels is niet alleen één van de meest vooraanstaande Belgische organisten van dit moment, maar hij probeert met de programmering van zijn orgelconcerten steeds een breed luisterpubliek te bereiken. Op verzoek van de Stichting Ludens zal hij tijdens dit Jubileumconcert uitsluitend werken spelen van Belgische orgelcomponisten. Dat wordt feest!

De toegangsprijs bedraagt €7,50. Jongeren en genodigden hebben gratis toegang. Via een beeldverbinding zullen de verrichtingen van de organist via een groot scherm voorin de kerk van dichtbij meebeleefd kunnen worden.

Maarschalkjerweerdorgel
(Foto: Rens Janus)
Vespers op zondag 2 oktober Schola Bavonensis
Op zondag 2 oktober verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00 weer een Latijnse Vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. Vanwege de oktobermaand, zal er tijdens de vierinng extra aandacht zijn voor Maria. Voor- en na de viering speelt basiliekorganist Jan Willems feestelijke muziek van Pieter Cornet (Salve Regina) en Léon Boëlmann (Suite Gothique). Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend. Voor wie wil, wordt dan wordt ook de Rozenkrans gebeden.

(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek
Zaterdag 24 september is er om 19.00u een viering van Woord&Communie met pastor Hennie van Hattum.
Op zondag 25 september vieren we 10.00u de Eucharistie met pastoor Ronald van Bronswijk. Het Gemengd Koor zingt de fraaie Messe in G-dur van Franz Schubert. Er is deze zondag ook kindernevendienst en na de viering is er koffie en thee voor alle aanwezigen.
Zondagmiddag 25 september is er om 15.00u een orgelconcert door Ignace Michiels, de organist van de Kathedraal in Brugge (zie verder).

Op zaterdag 1 oktober is er om 19.00u een viering van Woord&Communie.
Op zondag 2 oktober vieren we om 10.00u de eucharistie met emeritus-pastoor Anton Kamps. De Capella Catharina verzorgt de zang en zingt de Missa Salve Regina van Marinus de Jong en enkele Marialiederen vanwege de oktobermaand.
Om 17.00u zal de Schola Bavonensis de Gregoriaanse Vespers van deze zondag zingen (zie verder).

In oktober bent u weer elke woensdag- en vrijdagochtend van harte welkom bij de eucharistieviering om 8.00u.
Elke dinsdagavond in oktober wordt om 19.00u de Rozenkrans gebeden
Elke vrijdagavond is de kerk tussen 19.00u en 21.00u geopend voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.


Kaarsen bij Maria
(Foto: SjoerdFotografie)

(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek
Op zaterdag 8 oktober is er om 19.00u een viering van Woord & Communie.
Op zondag 9 oktober vieren we om 10.00u de eucharistie met emeritus-priester Hanz Louws. Ons Gregoriaans Koor zingt de mooie Latijnse gezangen voor deze zondag en enkele Marialiederen vanwege de oktobermaand.

In het weekend na Dierendag zal op zondagmiddag om 15.00u het verhaal van De Ark van Noach worden uitgevoerd door Ton Stevens (orgel) en Cees Rijnders (verteller). Dit bijbelverhaal wordt begeleid met fraaie lichtbeelden, die via een groot scherm worden vertoond, en wordt omlijst met muziek van de grootste muzikale bouwmeester aller tijden: Johann Sebastian Bach. Zie verder....

In oktober bent u weer elke woensdag- en vrijdagochtend van harte welkom bij de eucharistieviering om 8.00u.
Elke dinsdagavond in oktober wordt om 19.00u de Rozenkrans gebeden
Elke vrijdagavond is de kerk tussen 19.00u en 21.00u geopend voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.


Kaarsen bij Maria
(Foto: SjoerdFotografie)

Baruch Spinoza (1632-1677)

Geïnspireerd door Spinoza
Donderdag 13 oktober
om 20.00u spreekt Frans Jespers  voor het Thomasprogramma van de Catharinaparochie over 'Levenskunst volgens Spinoza'. Baruch Spinoza (1632-1677) is waarschijnlijk wel de beroemdste filosoof van Nederland. Zijn God/Natuur-begrip, mensbeeld, ethiek en politieke filosofie zijn nog steeds actueel en urgent. Spinoza’s denken kan prikkelende impulsen geven aan ons huidige debat over het probleem van het kwaad, het al dan niet bestaan van de ‘vrije’ wil, het wel of juist niet beperken van de vrijheid van denken en spreken en het individuele en collectieve belang van democratie.
Frans Jespers, oud-docent filosofie en ethiek, Avans Hogeschool, Breda voert de luisteraars in zeer begrijpelijk taal mee in de denkwijze van Spinoza. Na de lezing is er gelegenheid tot vragen en gesprek.

De lezing vindt plaats in de pastorie, Markt 17 in Oosterhout. De bijdrage in de kosten bedraagt € 5,00. U bent van harte welkom en kunt u opgeven via: info@thomasoosterhout.nl


Dr. Frans Jespers

(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek
Op zaterdag 15 oktober is er om 19.00u een Eucharistieviering.
Op zondag 16 oktober vieren we om 10.00u de eucharistie met pastoor Ronald van Bronswijk. De Dames van het Gemengd Koor zingen de mooie Messe Brève van de Franse componist Leo Délibes en en enkele Marialiederen vanwege de oktobermaand.

In oktober bent u weer elke woensdag- en vrijdagochtend van harte welkom bij de eucharistieviering om 8.00u.
Elke dinsdagavond in oktober wordt om 19.00u de Rozenkrans gebeden
Elke vrijdagavond is de kerk tussen 19.00u en 21.00u geopend voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je Welkom bent!


Kaarsen bij Maria
(Foto: SjoerdFotografie)

(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek
Op zaterdag 29 oktober is er om 19.00u een Viering van Woord en Communie.
Op zondag 30 oktober vieren we om 10.00u de eucharistie met emeritus-deken Bert van Leijsen. Ons Gregoriaans Koor zingt de mooie Latijnse gezangen van deze zondag en ook enkele Marialiederen vanwege de oktobermaand. Tijdens de viering is er ook kindernevendienst. Na afloop is iedereen welkom voor een kopje koffie of thee.

Op dinsdag 1 november vieren we om 19.00u de hoogmis van Allerheiligen samen met Pastoor Van Bronswijk. Ons Gemengd Koor zingt de feestelijke Messe Brève in C van Charles Gounod.

Op woensdag 2 november is het Allerzielen en gedenken we om 19.00u tijdens een eucharistieviering onze lieve doden. Ons Gemengd Koor verzorgt de zang en zingt de Missa pro Defunctis van Willem Ignatius Reyniers (1846-1908).

In oktober bent u weer elke woensdag- en vrijdagochtend van harte welkom bij de eucharistieviering om 8.00u.
Elke dinsdagavond in oktober wordt om 19.00u de Rozenkrans gebeden
Elke vrijdagavond is de kerk tussen 19.00u en 21.00u geopend voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.
Weet dat je Welkom bent!


Kaarsen bij Maria
(Foto: SjoerdFotografie)

(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek
Op zaterdag 5 november is er om 19.00u een Viering van Woord en Communie.
Op zondag 6 november vieren we om 10.00u de eucharistie met emeritus-pastoor Anton Kamps. Het thema is "Sterker dan de dood". Ons Gregoriaans Koor zingt de mooie Latijnse gezangen van deze 32e Zondag door het Jaar.

Om 15.00u is het inmiddels vrijwel uitverkochte jubileumconcert van Stichting Ludens, waarbij het Sacred Concert van Duke Ellington zal worden uitgevoerd. Zie voor meer informatie de website van Stichting Ludens.

In oktober bent u weer elke woensdag- en vrijdagochtend van harte welkom bij de eucharistieviering om 8.00u.
Elke vrijdagavond is de kerk tussen 19.00u en 21.00u geopend voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.
Weet dat je Welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)

(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek
Op zaterdag 12 november is er om 19.00u een Viering van Woord en Communie.
Op zondag 13 november vieren we om 10.00u de eucharistie met emeritus-pastoor Hanz Louws. Het thema is "Vertrouw op Gods nabijheid". Ons Gregoriaans Koor zingt de mooie Latijnse gezangen van deze 33e Zondag door het Jaar.
's-Middags om 15.00u zal mgr. Jan Liesen het Heilig Jaar plechtig afsluiten in de basiliek, waarbij de Heilige Deur symbolisch 'gesloten' wordt.

In november bent u weer elke woensdag- en vrijdagochtend van harte welkom bij de eucharistieviering om 8.00u.
Elke vrijdagavond is de kerk tussen 19.00u en 21.00u geopend voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.
Weet dat je Welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)

De verloren zoon
(Joep Nicolas, 1930)

Bisschop Liessen sloot de Heilige Deur, maar ‘De deur van ons hart blijft open’
‘Misericordia et Misera’, met deze woorden opent de apostolische brief van paus Franciscus. De paus presenteerde de brief op maandag 21 november, de dag na de afsluiting van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid. Met het document onderstreept paus Franciscus dat barmhartigheid essentieel is voor de Kerk. Het Heilig Jaar is nu ten einde, en de heilige deur is gesloten,” schrijft de paus. “Maar de deur van ons hart blijft wijd open”.

De paus schrijft over de ‘gebaren van barmhartigheid’ die hij gedurende het Heilig Jaar heeft gedaan. Hij bezocht onder meer ouderen, zieken, vluchtelingen en drugsverslaafden. “Tijdens het Heilig Jaar en in het bijzonder op deze ‘vrijdagen van barmhartigheid’ heb ik op een heel tastbare manier de goedheid ervaren die in onze wereld is. Tweeduizend jaar zijn voorbijgegaan, en nog steeds maken de werken van barmhartigheid Gods goedheid zichtbaar,” aldus de paus. “De lichamelijke en geestelijke werken van barmhartigheid zijn tot in onze dagen een bewijs van de immense positieve invloed van barmhartigheid als sociale waarde”.

Hoewel nu ook in Oosterhout de Heilige deur symbolisch gesloten is, hopen we ook in Oosterhout geïnspireerd blijven door Gods eindeloze barmhartigheid. Dat deze barmhartigheid ook in onze grote en kleine daden door mag blijven schijnen.

In Memoriam Frans Leijgraaf (1928-2016)
In de vroege ochtend van zondag 6 november overleed dhr. Frans Leijgraaf. In onze Basiliek was hij gedurende vele jaren een zeer trouwe parochiaan en bood zeer regelmatig pastorale assistentie. Tot op hoge leeftijd celebreerde hij regelmatig de mis in onze basiliek en was hij in de Oosterhoutse verzorgingshuizen actief als priester. Vorig jaar vierde hij nog in kleine kring zijn 60-jarig (!) Priesterfeest, maar zijn verslechterende lichamelijke gezondheid maakte dat hij steeds minder vaak in zijn geliefde basiliek kon komen. De basiliekgemeenschap is veel dank verschuldigd aan de inzet van deze beminnelijke priester en warme mens. Wij bevelen hem dan ook in uw gebeden aan.
Op zaterdag 12 november zal om 11.00u de plechtige uitvaartviering plaatsvinden in de basiliek, waarin emeritus-pastoor Anton Kamps zal voorgaan.


(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek
Op zaterdag 19 november vindt om 19.00u de parochiële Vormselviering plaats.In deze feestelijke viering zetten jonge mensen uit onze parchie een nieuwe stap in hun weg met God en met de Kerk. De feestelijke muziek wordt verzorgde door de Capella Catharina en RK Jongerenkoor YRDV uit Raamsdonksveer.

Op zondag 20 november vieren we om 10.00u de het Hoogfeest van Christus Koning met medewerking van het pastorale team. Ook gedenken we de H. Catharina van Alexandrië, die de patroonheilige van onze parochie is. De Capella Catharina zingt de Missa Octavi Toni van Orlando di Lasso en muziek van Gjeilo en Rutter.

In november bent u weer elke woensdag- en vrijdagochtend van harte welkom bij de eucharistieviering om 8.00u.
Elke vrijdagavond is de kerk tussen 19.00u en 21.00u geopend voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.
Weet dat je Welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)

(Foto: Jan Willems)

Advent in de Basiliek
Op zaterdag 26 november is er om 19.00u een Viering van Woord en Communie, waarin de Thomascantorij zal zingen. Na afloop is er gelegenheid elkaar te ontmoeten bij een kop koffie.

Op zondag 27 november vieren we om 10.00u de het Hoogmis van de Eerste Zondag van de Advent met pastoor Ronald van Bronswijk. Ons Gemengd Koor zingt de Missa Gloria Tibi Domini van Max Welcker (1878-1954). Tijdens de viering is er kindernevendienst en na afloop is er gelegenheid elkaar te ontmoeten onder het genot van een kop koffie of thee.
Zondagmiddag is er om 17.00u een Latijnse Vesperviering, gezongen door de Schola Bavonensis (zie hieronder).

In november bent u weer elke woensdag- en vrijdagochtend van harte welkom bij de eucharistieviering om 8.00u.
Elke vrijdagavond is de kerk tussen 19.00u en 21.00u geopend voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.
Weet dat je Welkom bent!


Annunciatie
(Reliëf van Niel Steenbergen)

Gregoriaanse Adventsvespers door Schola Bavonensis
Op zondag 27 november zingt de Schola Bavonensis om 17.00 weer een gregoriaanse Adventsvespers in de Sint-Jansbasiliek. Er klinken bekende adventsmelodiën, waaaronder het Rorate Coeli. De schola sluit met deze vesperviering aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. De lezing en de gebeden worden verzorgd door emeritus-pastoor Anton Kamps.
Voorafgaand aan de viering speelt basiliekorganist Jan Willems het adventskoraal 'Nun komm, der heiden Heiland' van Bach. Tijdens de viering klinkt ditzelfde koraal in een bewerking van Dietrich Buxtehude. Na de viering klinkt het meesleepende Fuge in a-moll van Bach. Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend.

Kinderen, jeugd en volwassenen geven kerstconcert in Basiliek
Op zondag 11 december zal om 15.00u het traditionele Ludens Kerstconcert plaatsvinden in de basiliek.
Het wordt verzorgd door het Gemengd Koor van de St. Jansbasiliek, Catharina's Kinderkoor, kinder- en jeugdkoor De Koepeltjes en het Laurentiuskoor uit Dongen, allemaal onder de bezielende leiding van Frans Bullens.
Zij worden daarbij ondersteund door een ensemble van koper- en houtblazers én vocale solisten.
Uiteraard speelt het bijzondere Maarschalkerweerd-orgel van de Basiliek weer een belangrijke rol in het concert.
Emeritus-pastoor Anton Kamps zal ter afwisseling op zijn geheel eigen wijze enkele korte gedachten wijden aan het naderende kerstfeest.
Daarnaast is er samenzang van bekende kerstliederen en is er uiteraard feestelijke orgelmuziek op het Maarschalkerweerdorgel. Dat alles op koopzondag en in de mooie, versierde St. Jansbasiliek. Kortom: een  spetterend kerstconcert voor jong en oud. Van harte aanbevolen!
De toegang is gratis.
Lees verder...

De basiliek in kerstsfeer
(Foto: SjoerdFotografie)

(Foto: Jan Willems)

Advent in de Basiliek
Op zaterdag 17 december is er om 19.00u een Eucharistieviering
Op zondag 18 december vieren we om 10.00u de eucharistie met emeritus-pastoor Hanz Louws. Het is dan de 4e Adventszondag, waarin Maria van de Engel Gabriël te horen krijgt dat zij zwanger is. Ons Gregoriaans Koor zingt de mooie Latijnse gezangen van deze zondag.

Op zondagmiddag 18 december om 15.00u verzorgt de Capella Catharina, samen met Jongerenkoor YRDV een Festival of lessons and Carols in de Sint-Paulusabdij, een mooie gelegenheid in de aanloop naar het naderende kerstfeest. De toegang is gratis! Lees meer...

De boeteviering van woensdag 21 december komt te vervallen. Tijdens de Nightfever op vrijdagavond 23 december is er ruimschoots gelegenheid voor een persoonlijk biechtgesprek, in de voorbereiding op Kerstmis.

In december bent u weer elke woensdag- en vrijdagochtend van harte welkom bij de eucharistieviering om 8.00u.
Elke vrijdagavond is de kerk tussen 19.00u en 21.00u geopend voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.
Weet dat je Welkom bent!


Annunciatie
(Reliëf van Niel Steenbergen)

(Foto: Jan Willems)

Advent in de Basiliek
Op zaterdag 10 december is er om 19.00u een Viering van Woord en Communie met pastor Hennie van Hattum. Tijdens deze viering wordt er ook aandacht besteed aan het Lichtfeest van de Heilige Lucia.

Op zondag 11 december vieren we om 10.00u de eucharistie met pastoor Ronald van Bronswijk. Het is dan zondag 'Gaudete' (vert. 'Wees verheugd'). Kerstmis komt namelijk steeds dichterbij! Ons dameskoor zingt dan de Missa Tertia van Michael Haller.
Op zondagmiddag om 15.00u is het traditionele Kerstconcert (zie hieronder).

In november en december bent u weer elke woensdag- en vrijdagochtend van harte welkom bij de eucharistieviering om 8.00u.
Elke vrijdagavond is de kerk tussen 19.00u en 21.00u geopend voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.
Weet dat je Welkom bent!


Annunciatie
(Reliëf van Niel Steenbergen)

Kerstkind met Maria & Josef
(Raam door Luc van Hoek, 1978)

Kerstavond in de basiliek
Dankzij de inzet van velen is de basiliek alweer helemaal in kerstsfeer! Op kerstavond zijn er 4 vieringen in onze mooie basiliek.

Om 17.30u is het traditionele kerstspel voor en door kinderen uit onze parochie. Alle kinderen, ook de allerkleinsten zijn welkom! Extra bijzonder is dat Catharina's Kinderkoor o.l.v. Ilse van Wuijckhuisje de zang van bekende kersliedjes zal verzorgen.

Om 19.00u is er een feestelijke Eucharistieviering, voorgegaan door pastoor Ronald van Bronswijk. De Thomascantorij zal de zang verzorgen. Jan-Sjoerd van der Vaart zal het geheel op orgel begeleiden.

Op 21.00u is er een Kerstvertelling met pastoraal werkster Hennie van Hattum.

Om 23.00u is de plechtige traditionele Nachtmis, waarin ons Gemengd Koor zal zingen. Zij zingen de Messe in d-moll voor koor, solisten en orkest van Mozart. Zij worden daarin begeleidt door een instrumentaal ensemble, met enkele bekende docentengezichten van H19. Uiteraard klinken ook bekende kerstliederen. Beide orgels worden tijdens deze viering bespeeld door basiliekorganist Jan Willems.

Weet dat je welkom bent!


De basiliek in kerstsfeer

(foto: SjoerdFotografie)

Geboorte in Bethlehem
(Reliëf van Niel Steenbergen)

Eerste en Tweede Kerstdag in de basiliek

Op zondagochtend 25 december vieren om 10.00u we het Hoogfeest van Kerstmis. Tijdens deze viering zingt de Capella Catharina de "Missa Brevis Sancti Joannis de Deo" van Josef Haydn en vele bekende kerstliederen. Daarnaast klinken al vanaf 9.45u vele bekende kerstliederen en Engelse Carols. Er is tijdens deze feestelijke viering ook kindernevendienst.

Op Tweede Kerstdag vieren we om 10.00u het Feest van de Heilige Stefanus. Ons Gregoriaans Koor verzorgd dan de mooie gregoriaanse gezangen van deze feestdag. Daarnaast zingen we natuurlijk ook kerstliederen.

De kerk blijft op beide dagen nog een uurtje open om de kerststal te bezoeken of om gewoon een kaarsje op te steken.

Weet dat je welkom bent!


Op 1e kerstdag zingt de Capella Catharina
(foto: SjoerdFotografie)

Kerstkind met Maria & Josef
(Raam door Luc van Hoek, 1978)

Kerstmis & Nieuwjaar in de Basiliek

Bijna 2000 mensen wisten in de afgelopen kerstdagen de basiliek weer te vinden, dankzij de vele vrijwillers stond en staat alles er piekfijn bij. Maar kerstmis is nog niet voorbij...we gaan nog even verder tot Driekoningen.

Op zondag 1 januari luiden om 10.00u we het Nieuwe Jaar in met een mooie eucharistieviering, waarin Maria, de Moeder van God, centraal staat. Hanz Louws is de priester die hierin voorgaat. Ons Gregoriaans Koor verzorgt de muziek.

Op zondag 8 januari vieren we om 10.00u het Hoogfeest van de Openbaring des Heren (Driekoningen). In deze viering zingen De Capella Catharina, het Gemengd Koor en de Thomascantorij samen. We nemen ook afscheid van Pastoor Ronald van Bronswijk en pastoraal werkster Hennie van Hattum.

In januari is er steeds op woensdag en vrijdagochtend om 8.00u een viering van Woord- en Communie in de basiliek met Pastor Ed de Kever.
Op vrijdagavond (koopavond) zal de basiliek -net als bij de Night-Fever) steeds van 19.00u tot 21.00u geopend zijn voor een kaarsje, voor de stilte en voor gebed.

Weet dat je welkom bent!


Nieuwsarchief 2017

Kerstkind met Maria & Josef
(Raam door Luc van Hoek, 1978)

ZALIG NIEUWJAAR!

Namens de gemeenschap van de Basiliek, wensen wij u alleen een Zalig Nieuwjaar en alle goeds voor 2017.
We begonnen 2017 met een mooie Eucharistieviering, waarin we om Gods Zegen vroegen voor dit nieuwe jaar, een jaar waarin veel te gebeuren staat. De oude pastoor gaat en er komt een nieuwe pastoor. En we hopen dat de mensen van de kerken die in 2016 gesloten zijn, verder hun plek weten te vinden in de Basiliek.

Hoopvol was het dat bijna 2000 mensen in de afgelopen kerstdagen de basiliek weer wisten te vinden, dankzij de vele vrijwillers stond en staat alles er piekfijn bij. Maar kerstmis is nog niet voorbij...we gaan nog even verder tot Driekoningen.

Op zondag 8 januari vieren we om 10.00u het Hoogfeest van de Openbaring des Heren (Driekoningen). In deze viering zingen De Capella Catharina, het Gemengd Koor en de Thomascantorij samen. We nemen ook afscheid van Pastoor Ronald van Bronswijk en pastoraal werkster Hennie van Hattum.

In januari is er steeds op woensdag en vrijdagochtend om 8.00u een viering van Woord- en Communie in de basiliek met Pastor Ed de Kever.
Op vrijdagavond (koopavond) zal de basiliek -net als bij de Night-Fever) steeds van 19.00u tot 21.00u geopend zijn voor een kaarsje, voor de stilte en voor gebed.

Weet dat je welkom bent!


Driekoningen 2017 in de basiliek: Nieuw Begin & Afscheid
Op zaterdag 7 januari is er om 19.00u een viering van Woord- en Communie met H. Berflo.

Op zondag 8 januari vieren we om 10.00u het Feest van de Openbaring des Heren (Driekoningen). In de Oosterse Kerken wordt op deze zondag eigenlijk pas Kerstmis gevierd. In deze viering zingen De Capella Catharina, het Gemengd Koor en de Thomascantorij dan ook samen nog één keer bekende Kerstliederen. De vaste gezangen komen uit de "Missa Brevis Sancti Joannis de Deo" van Josef Haydn.

We nemen in deze viering ook afscheid van Pastoor Ronald dan Bronswijk en pastoraal werkster Hennie van Hattum. We willen hen als parochiegemeenschap in deze viering bedanken voor al het goede werk dat zij voor de Catharinaparochie hebben gedaan in de afgelopen jaren, die niet altijd gemakkelijk waren.

Weet dat je welkom bent!

De basiliek in kerstsfeer
(foto: SjoerdFotografie)

Gregoriaanse Vespers door Schola Bavonensis
Op zondag 15 januari zingt de Schola Bavonensis om 17.00 weer een gregoriaanse vesperviering in de Sint-Jansbasiliek. Zij zingen de gezangen die horen bij het Feest van de Doop van de Heer. De schola sluit met deze vesperviering aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. Emeritus-pastoor Anton Kamps zal ons voorgaan in de lezing en de gebeden.
Voorafgaand aan de viering speelt basiliekorganist Jan Willems het koraal 'Schmücke dich, o liebe Seele' van Bach. Tijdens de viering klinkt het bezonken "Cromhorne sur la Taille" van François Couperin (1668-1733). Na de viering klinkt de feestelijke Grande Dialogue en Ut-Majeur van Louis Marchand (1669-1732). Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend.


(Foto: Jan Willems)

ZALIG NIEUWJAAR!
Namens de gemeenschap van de Basiliek, wensen wij u alleen een Zalig Nieuwjaar en alle goeds voor 2017.
We begonnen 2017 met een mooie Eucharistieviering, waarin we om Gods Zegen vroegen voor dit nieuwe jaar, een jaar waarin veel te gebeuren staat. De oude pastoor ging en er komt een nieuwe pastoor. En we hopen dat de mensen van de kerken die in 2016 gesloten zijn, verder hun plek weten te vinden in de Basiliek.

Op zondag 15 januari vieren we om 10.00u het Feest van de Doop van de Heer. Voorganger is priester Hanz Louws. De Dames van het Gemengd Koor zingen de mooie Messe Brève van de Franse componist Leo Délibes.
Om 17.00u worden de Latijnse Vespers gezongen door de Schola Bavonensis (zie verderop).

In januari is er steeds op woensdag en vrijdagochtend om 8.00u een viering van Woord- en Communie in de basiliek met Pastor Ed de Kever.
Op vrijdagavond (koopavond) zal de basiliek -net als bij de Night-Fever) steeds van 19.00u tot 21.00u geopend zijn voor een kaarsje, voor de stilte en voor gebed.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)

Gemengd Koor Sint-Jan
(foto: Laurens Janus)

Mannen zingen Latijnse Mis van Nederlandse bodem
Komende zondag 22 januari zullen tijdens de hoogmis van 10.00u, naast de gebruikelijke gregoriaanse gezangen, een aantal delen uit de Missa in honorem Sancti Jacobi van Jan Nieland (1903-1963) gezongen worden. Nieland was als organist onder meer verbonden aan het Concertgebouw in Amsterdam en behoorde tot de voorhoede van het Nederlandse muziekleven van de eerste helft van de 20e eeuw.

Nielands’ composities kenmerken zich door een groot gevoel voor melodie en fraaie harmonieën, in tegenstelling tot veel ‘saaie’ muziek van tijdgenoten. Deze compositie voor 3 gelijke stemmen en orgel komt uit 1930 en wordt zelden meer uitgevoerd, omdat de bezetting voor driestemmig mannenkoor in onze tijd zelden meer gehaald wordt. Jammer, want het is zeer goede muziek, die in de vergetelheid dreigt te raken. Komende zondag zingen de mannen van het Gemengd Koor van de basiliek dan ook samen met gastzangers uit Dongen en een aantal jonge mannen van het jongerenkoor YRDV uit Raamsdonksveer. Naast een aantal delen uit voornoemde mis, klinkt muziek van Lorenzo Perosi en uiteraard het eeuwenoude Gregoriaans.  U bent van harte welkom!


Jan Nieland (10903-1963)

Han Akkermans wordt de nieuwe pastoor
Op zondag 5 februari wordt tijdens de hoogmis van 10.00u Han Akkermans geïnstalleerd als onze nieuwe pastoor. Onze bisschop Jan Liesen zal voorgaan in deze feestelijke eucharistieviering. De Capella Catharina, het Gemengd Koor Sint-Jan en de Thomascantorij en enkele leden van de andere koren in de parochie zingen samen "Missa Brevis Sancti Joannis de Deo" van Josef Haydn.

Als opvolger van pastoor Van Bronswijk heeft bisschop Liesen pastoor Han Akkermans gevraagd en hij heeft hier ja op gezegd. Pastoor Akkermans (61) is in meerdere parochies pastoor geweest, ten laatste in de Sint Norbertusparochie te Roosendaal. Sommigen zullen hem kennen als mediapriester bij de KRO, waarvoor hij vanuit Halsteren een tijd lang de mediavieringen vanuit ons bisdom verzorgde. Oosterhout is voor hem bekend terrein, omdat hij vele jaren als Benedictijn geleefd in de Sint-Paulusabdij. Hij wordt met ingang van 1 februari 2017 benoemd als pastoor van de H. Catharinaparochie. Tot die tijd zal mgr. H. Lommers de bestuurlijke eindverantwoordelijkheid blijven dragen als parochieadministrator.

Diaken Egbert Bornhijm wordt door het bisdom voor een dag per week beschikbaar gesteld om samen met pastoor Akkermans de overgang te maken naar de nieuwe situatie. Gepensioneerd pastoraal werkster Ineke Leemput is als vrijwilligster beschikbaar voor de voorbereiding op de Eerste Heilige Communie.  We hopen op uw aller inzet om, samen met de nieuwe pastoor, verder te bouwen aan het pastoraat in onze parochie.

(foto: BN De Stem)
(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de basiliek

Op zaterdag 11 februari is er om 19.00u een viering van Woord & Communie met Gerrie van Bree .

Op zondag 12 februari is er om 10.00u een feestelijke Eucharistieviering met onze nieuwe pastoor Han Akkermans. Ons Gregoriaans Koor zal de Latijnse gezangen van de 6e Zondag door het Jaar zingen.
's-Middags is er om 17.00u weer een Latijnse Vesperviering, gezongen door de Schola Bavonensis (zie verderop).

In februari is er steeds op woensdag en vrijdagochtend om 8.00u een viering van Woord- en Communie in de basiliek met Pastor Ed de Kever.
Op vrijdagavond (koopavond) zal de basiliek -net als bij de Night-Fever- steeds van 19.00u tot 21.00u geopend zijn voor een kaarsje, voor de stilte en voor gebed.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)

Gregoriaanse Vespers door Schola Bavonensis
Op zondag 12 februari zingt de Schola Bavonensis om 17.00 weer een gregoriaanse vesperviering in de Sint-Jansbasiliek. Zij zingen de gezangen die horen bij de Zesde Zondag door het Jaar. De schola sluit met deze vesperviering aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. Emeritus-pastoor Anton Kamps zal ons voorgaan in de lezing en de gebeden.
Voorafgaand aan de viering speelt basiliekorganist Jan Willems het koraal 'Wir glauben all an einen' Gott, Schöpfer' van Johann Ludwig Krebs (1713-1780). Tijdens de viering klinkt Bach's bezonken "Liebster Jesu, wir sind hier". Na de viering klinkt de meeslepende Fuga over "Wir glauben all an einen' Gott, Vater" van Bach. Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend.


(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de basiliek tijdens Carnaval

Op zaterdag 25 februari is om 11.00u de traditionele feestelijke Carnavalsviering in de basiliek, in samenwerking met OCS De Smulnarren. Pastoor Akkermans zal deze viering leiden, samen met Prins Mienus XIV van Kaaijendonk.
De viering van zaterdagavond 19.00u vervalt i.v.m. de Carnaval.

Op zondag 26 februari is er om 10.00u een feestelijke Eucharistieviering met pastoor Han Akkermans. Het Gemengd Koor zingt de fraaie Messe in G-dur van Franz Schubert en enkele fraaie motetten. Er is deze zondag ook kindernevendienst.

Op woensdag 1 maart begint de Vastentijd met de viering van Aswoensdag. Om 19.00u is de parochiële Eucharistieviering, waarin u een askruisje kunt halen.

In februari en maart is er steeds op woensdag en vrijdagochtend om 8.00u een viering van Woord- en Communie in de basiliek met Pastor Ed de Kever.
Op vrijdagavond (koopavond) zal de basiliek -net als bij de Night-Fever- steeds van 19.00u tot 21.00u geopend zijn voor een kaarsje, voor de stilte en voor gebed.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)


(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de basiliek in de Vastentijd
Na een daverende Carnaval, is nu de Vastentijd aangebroken. Gedurende deze veertig dagen voor Pasen, bereiden we ons voor op het Paasfeest.
De liturgie is ingetogener en we proberen ons geloof te verdiepen door een intensere omgang met Gods Woord en de Sacramenten.

Op zaterdag 4 maart is er om 19.00u een viering van Woord & Communie met Gerrie van Bree .
Op zondag 5 maart vieren we om 10.00u de Eucharistie met emeritus-pastoor Anton Kamps. Ons Gregoriaans Koor zingt de gezangen die horen bij deze Eerste zondag van de Veertigdagentijd.

Op zaterdag 11 maart is er om 19.00u een viering van Woord & Communie met J. Maas.
Op zondag 12 maart vieren we om 10.00u de hoogmis met pastoor Han Akkermans. De Capella Catharina zingt de verstillende nieuw-ingestudeerde Berliner Messe van Arvo Pärt en motetten van Mozart (De Profundis) en Lotti (Miserere).

Op zaterdag 18 maart is er om 19.00u een viering van Woord & Communie met H. Berflo en zingt de Thomascantorij.
Op zondag 19 maart vieren we om 10.00u de Eucharistie met onze pastoor Han Akkermans. De Dames van ons Gemengd Koor zingen dan een fraaie mis van de Haarlemse componist en organist Albert de Klerk: de Missa Duodecim Serpaphim.
Om 17.00u vieren we met een aantal van onze jongeren een Latijnse Vesperviering in de basiliek (zie verderop).

In maart is er steeds op woensdag en vrijdagochtend om 8.00u een viering van Woord- en Communie in de basiliek met Pastor Ed de Kever.
Op vrijdagavond (koopavond) zal de basiliek steeds van 19.00u tot 21.00u geopend zijn voor een kaarsje, voor de stilte en voor gebed.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)

Zondag 12 maart Ludens filmconcert "King of Kings" in de basiliek!

Op zondag 12 maart wordt om 15.00u de filmklassieker "The King of Kings" vertoond, een passieverhaal uit 1927 van C.B. DeMille, een zogenoemde 'stomme film', zonder geluid. Deze film wordt live van muziek voorzien door organist Geert Bierling uit Rotterdam. Het Maarschalkerweerd orgel zal daarbij als bioscooporgel fungeren, om deze film over het leven en lijden van Christus extra 'luister' bij te zetten.
Geert Bierling is organist van Concertgebouw De Doelen en heeft veel ervaring in het begeleiden van stomme films. Een mooie film voor de Veertigdagentijd op weg naar Pasen!

Tijd: 15.00 uur
Toegang: 7,50,-
Kaarten verkrijgbaar via www.theaterdebussel.nl en aan de kassa bij de ingang van de basiliek


Maarschalkjerweerdorgel
(Foto: Rens Janus)

Gregoriaanse Vespers door Schola Bavonensis
Op zondag 19 maart verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00u een Latijnse vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. De muziek zal in het teken staan van de Vastentijd. Emeritus-pastoor Anton Kamps zal ons voorgaan in de lezing en de gebeden.
Voor de viering speelt basiliekorganist Jan Willems het langzame deel uit de Vijfde Triosonate van Bach. Tijdens de viering klinkt van Bach het lijdenstijdkoraal "O Haupt vol Blutt und Wunden". Tot besluit klinkt het ingetogen 'Herzlich tut mich verlangen' van Johannes Brahms.
Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend.


(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de basiliek in de Vastentijd
Na een daverende Carnaval, is nu de Vastentijd aangebroken. Gedurende deze veertig dagen voor Pasen, bereiden we ons voor op het Paasfeest.
De liturgie is ingetogener en we proberen ons geloof te verdiepen door een intensere omgang met Gods Woord en de Sacramenten.

Op zaterdag 18 maart is er om 19.00u een viering van Woord & Communie met H. Berflo en zingt de Thomascantorij.
Op zondag 19 maart vieren we om 10.00u de Eucharistie met onze pastoor Han Akkermans. De Dames van ons Gemengd Koor zingen dan een fraaie mis van de Haarlemse componist en organist Albert de Klerk: de Missa Duodecim Serpaphim.
Om 17.00u vieren we met een aantal van onze jongeren een Latijnse Vesperviering in de basiliek (zie verderop).

In maart is er steeds op woensdag en vrijdagochtend om 8.00u een viering van Woord- en Communie in de basiliek met Pastor Ed de Kever.
Op vrijdagavond (koopavond) zal de basiliek steeds van 19.00u tot 21.00u geopend zijn voor een kaarsje, voor de stilte en voor gebed.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)


(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de basiliek in de Vastentijd
Gedurende deze veertig dagen voor Pasen, bereiden we ons voor op het Paasfeest.
De liturgie is ingetogener en we proberen ons geloof te verdiepen door een intensere omgang met Gods Woord en de Sacramenten.

Op zaterdag 1 april vervalt i.v.m. de uitvoering van het Stabat Mater van Karl Jenkins.
Op zondag 2 april vieren we om 10.00u de Eucharistie met onze pastoor Han Akkermans. De Heren van het Gregoriaans Koor verzorgen de mooie Latijnse gezangen van deze Vijfde Zondag van de Veertigdagentijd.

In maart is er steeds op woensdag en vrijdagochtend om 8.00u een viering van Woord- en Communie in de basiliek met Pastor Ed de Kever.
Op vrijdagavond (koopavond) zal de basiliek steeds van 19.00u tot 21.00u geopend zijn voor een kaarsje, voor de stilte en voor gebed.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)


Kruisdood
(Reliëf door Niel Steenbergen)

Goede Week & Pasen in de Basiliek
Op dinsdag 11 april is om 19.00u de parochiële Boeteviering met mogelijkheid tot Biecht. Alle parochianen worden van harte uitgenodigd om voorafgaand aan het Hoogfeest van Pasen het Sacrament van Boete en Verzoening te ontvangen.

Op woensdag 12 april zingt Schola Cantorum om 21.00u zingt de Donkere Metten van Witte Donderdag.

Op Witte Donderdag 13 april vieren we om 19.00u als parochie de instelling van het sacrament van de Eucharistie, het heilig Avondmaal. De Capella Catharina zingt ondermeer het beroemde Miserere van Allegri (zie verderop). Het Gemengd Koor zingt passiemuziek.
Aansluitend om 21.00u zingt de Schola Cantorum de Donkere Metten van Goede Vrijdag.

Op Goede Vrijdag 14 april herdenken we om 19.00u het lijden en sterven van Jezus. Het Gemengd Koor zingt passiemuziek.
Aansluitend om 21.00u zingt de Schola Cantorum de Donkere Metten van Stille Zaterdag.

Op zaterdag 15 april vieren we om 22.00u de Paaswake, vol symboliek en feestvreugde. In een donkere kerk, wordt een paasvuur ontstoken, waaraan we de nieuwe Paaskaars ontsteken. De klokken worden geluid en we vieren met jubelzangen de Opstanding van Christus. Speciaal voor deze parochiële viering is een koor samengesteld van zangers en zangeressen uit de hele parochie.

Op zondag 16 april vieren we om 10.00u het Hoogfeest van Pasen. Ons Gemengd Koor pakt uit met de Amandusmis van Fr. Johanson, voor 4-stemmig koor, orgel en harp. Daarnaast klinken feestelijke Paasmotetten en Paasliederen. Er is ook Kindernevendienst.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.


Kruisiging
(Detail hoofdaltaar)

Laatste avondmaal
(Detail hoofdaltaar)

Miserere van Allegri tijdens viering van Witte Donderdag
Tijdens de viering van Witte Donderdag op 13 april vieren we om 19.00u de instelling van de Eucharistie.
Net zoals Jezus de laatste avond van zijn leven aan tafel ging met zijn leerlingen, vieren ook wij met elkaar op deze avond onze verbondenheid met hem in het delen van de gaven van brood en wijn.
Aan het einde van de viering gaan we over naar de voorbereiding op Goede Vrijdag. Het altaar wordt dan geheel ontkleed en de hosties worden in het rustaltaar geplaatst. Tijdens deze ceremonie zingt de Capella Catharina het prachtige Miserere van Gregorio Allegri (1582-1652) . Allegri schreef dit werk, op de tekst van psalm 51, voor het koor van de Sixtijnse Kapel in Rome. Muziek voor dit koor mocht destijds nergens anders uitgevoerd of uitgegeven worden. De jonge Mozart echter bezocht de Sixtijnse kapel met zijn vader en hoorde het koor dit Miserere zingen. Hij vond het zo prachtig, dat hij thuisgekomen het hele werk uit zijn hoofd heeft opgeschreven. Zo is het alsnog over de gehele wereld beroemd geworden. Naast Allegri klinkt werk van Palestrina en Bruckner (Christus factus est). Ton Stevens bespeelt de beide orgels met o.a. werken van Bach en Archer.

Weet dat je welkom bent!


Voetwassing
(Reliëf door Niel Steenbergen)

Oecumenische PaasZangviering in de Basiliek op 22 april
Na de goedbezochte oecumenische zangvieringen van afgelopen jaren organiseren de Catharinaparochie en de Protestante Gemeente Oosterhout ook dit jaar weer een oecumenische zangviering.

Deze zangviering zal worden gehouden op zaterdagavond 22 april om 19.00 uur in de Basiliek Sint Jan. De samenzang - besta10ande uit bekende liederen uit de protestantse en Rooms-Katholieke liturgie - wordt afgewisseld door lezingen en meditatie, verzorgd door emeritus-pastoor Anton Kamps vanuit de Catharinaparochie en door dominee André Vlieger vanuit de Protestante Gemeente Oosterhout. 
De samenzang zal worden begeleid op het Maarschalkerweerdorgel door de organisten Jan Willems en Jan-Sjoerd van der Vaart. Naast begeleiding van de samenzang zullen zij voor en na de viering ook enkele goed in het gehoor liggende orgelsoli vertolken. Verdere muzikale medewerking wordt verleend door Ilse van Wuijckhuijse (sopraan). Na afloop kunt u elkaar ontmoeten onder het genot van een kopje koffie.

Uiteraard is de toegang gratis. We hopen op uw aller aanwezigheid.


Maarschalkjerweerdorgel
(Foto: Rens Janus)
Frans Bullens 'in actie'

Zondag 23 April: Down in Town: De Jostiband in Concert in de Basiliek
Oosterhout is een maand lang het decor van Down in Town, een serie evenementen die aandacht vraagt voor mensen met een verstandelijke beperking. Want zij maken net als u en ik deel uit van onze samenleving en leveren daaraan op hun manier ook een bijdrage.

Down in Town begint op zondagmiddag 23 april om 13.30 uur met een daverende opening op de Markt van Oosterhout, met aansluitend een concert om 15.15u van de Jostiband in de Sint Jansbasiliek. Kaarten á €8,00 te koop via theater de Bussel, www.theaterdebussel.nl). Een primeur is dat de Jostiband samen zal spelen met ons orgel! Samen met organist Frans Bullens brengen zij u een feestelijk programma.

Daarna zijn er tot en met 20 mei vele evenementen, van theatervoorstellingen en exposities tot en met muziek- en kookprogramma’s. Het hele programma vindt u op de website van Ieder-Eén, een stichting die is opgericht door inwoners van Oosterhout om de integratie te bevorderen van mensen met een beperking. www.stichting-iedereen.nl


Opstanding
(Reliëf door Niel Steenbergen)

ZALIG PASEN: Paastijd in de Basiliek
Christus is verrezen! Met een zeer drukbezochte viering op Paasmorgen (de boekjes waren ruim voor aanvang al op) zijn we het Paasfeest begonnen, het belangrijkste feest van ons geloof. Daarom het blijft nog 7 weken feest in de Basiliek!

Op maandag 17 april is het Tweede Paasdag en vieren we om 10.00u de eucharistie met Pastoor Akkermans. De mannen van het Gemengd Koor zingen dan Gregoriaanse Paasgezangen.

Op zaterdagavond 22 april is er om 19.00u een Oecumenische Paaszangviering (zie hieronder), waarmee we als christenen in Oosterhout samen het Paasmysterie willen bezingen.
Op zondag 23 april vieren we om 10.00u de eucharistie met emeritus-pastoor Anton Kamps en zingt ons Gregoriaans Koor de gezangen van Beloken Pasen. Op deze zondag staat de apostel Thomas centraal, die eerst wil zien en dán pas kan geloven.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


Opstanding
(Detail hoofdaltaar)

Jostiband speelde voor stampvolle basiliek

Down in Town: De Jostiband zette Basiliek op zijn kop
Oosterhout is een maand lang het decor van Down in Town, een serie evenementen die aandacht vraagt voor mensen met een verstandelijke beperking. Want zij maken net als u en ik deel uit van onze samenleving en leveren daaraan op hun manier ook een bijdrage. Ook als parochie maken we vanuit onze katholieke overtuiging graag ruimte voor deze mensen!

Down in Town begon op zondagmiddag 23 april om 13.30 uur met een daverende opening op de Markt van Oosterhout, met aansluitend een concert om 15.15u van de Jostiband in de Sint Jansbasiliek. Een primeur is was de Jostiband samen speelde met ons koororgel, bespeeld door 'huisdirigent' Frans Bullens! Eigenlijk treed de band op zondagen nooit op, omdat zij deze dag als rustdag zien. Maar omdat het concert in onze kerk was, maakten zij een uitzondering. Nadat de Jostiband enkele kerkelijke liederen hadden laten horen, mocht Theo van de Jostiband mee naar het grote Maarschalkerweerdorgel van de basiliek. Samen met Frans Bullens speelde hij een daverend stuk, tot groot enthousiasme van het pubiek en van Theo zelf (zie foto).

Tot en met 20 mei vele evenementen, van theatervoorstellingen en exposities tot en met muziek- en kookprogramma’s. Het hele programma vindt u op de website van Ieder-Eén, een stichting die is opgericht door inwoners van Oosterhout om de integratie te bevorderen van mensen met een beperking. www.stichting-iedereen.nl. Op zaterdagen is de tentoonstelling in de basiliek te bewonderen van 13.30u tot 15.30u.


Theo van de Jostiband speelde op ons grote orgel, samen met Frans Bullens

Gregoriaanse Vespers door Schola Bavonensis
Op zondag 7 mei verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00u een Latijnse vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. De muziek zal in het teken staan van de Vierde Zondag van Pasen (Roepingenzondag). Emeritus-pastoor Anton Kamps zal ons voorgaan in de lezing en de gebeden.
Vanwege de Meimaand zal er ook extra aandacht zijn voor Maria. Voor- en na de viering speelt basiliekorganist Jan Willems feestelijke muziek van d'Aquin (O Filii et Filiae), Bach (Meine Seele erhebt den Herren) en Widor (Toccata). Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend.
Voor wie wil, wordt vanaf 16.30u ook de Rozenkrans gebeden.


Opstanding
(Reliëf door Niel Steenbergen)

ZALIG PASEN: Paastijd in de Basiliek
Christus is verrezen! Met een zeer drukbezochte viering op Paasmorgen zijn we het Paasfeest begonnen, het belangrijkste feest van ons geloof. Daarom het blijft nog 7 weken feest in de Basiliek!

Op zaterdagavond 29 april is er om 19.00u een Viering van Woord & Communie met pastor Ed de Kever en medewerking van de Thomascantorij.
Op zondag 30 april vieren we om 10.00u de Hoogmis met pastoor Han Akkermans. De Dames van ons Gemengd Koor verzorgen de zang en zingen de Missa Quarta van Carl Jaspers (1835-1882). Ook is voor het eerst ons gerestaureerde Harmonium te horen in het Panis Angelicus van Franck. Er is ook kindernevendienst en na de viering is er gelegenheid elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie.

Op zaterdagavond 6 mei is er om 19.00u een Viering van Woord & Communie met diaken Egbert Bornhijm.
Op zondag 7 mei - Roepingenzondag- vieren we om 10.00u de Eucharistie met emeritus-pastoor Anton Kamps. Ons Gregoriaans Koor verzorgt de Latijnse gezangen van de 4e Zondag van Pasen.
Om 17.00u zijn er weer Latijnse vespers, gezongen door de Schola Bavonensis (zie verderop).

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


Opstanding
(Detail hoofdaltaar)

Opstanding
(Detail hoofdaltaar)

ZALIG PASEN: Paastijd in de Basiliek
Christus is verrezen! Met een zeer drukbezochte viering op Paasmorgen zijn we het Paasfeest begonnen, het belangrijkste feest van ons geloof. Daarom het blijft nog 7 weken feest in de Basiliek!

Op zaterdagavond 13 mei is er om 19.00u een Viering van Woord & Communie met H. Berflo en medewerking van het Dameskoor Thomas.
Op zondag 14 mei is het Moederdag. We vieren dan om 10.00u de Hoogmis met emeritus-pastoor Bert van Leijsen. De Capella Catharina zingt de Missa Salve Regina van de Oosterhoutse componist Marinus de Jong en enkele fraaie motetten voor de Meimaand.

Op zaterdagavond 20 mei is er om 19.00u een Viering van Woord & Communie met diaken Egbert Bornhijm.
Op zondag 21 mei vieren we om 10.00u de Eucharistie met emeritus-aalmoezenier Hanz Louws. Ons Gregoriaans Koor zingt de Missa Te Deum Laudamus van Don Lorenzo Perosi en zingt de Latijnse gezangen van de 6e Zondag van Pasen.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.
Op dinsdagavond in de meimaand wordt om 19.00u het Rozenhoedje gebeden.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


Kaarsen bij Maria
(Foto: SjoerdFotografie)


Opstanding
(Detail hoofdaltaar)

ZALIG PASEN: Paastijd in de Basiliek
Christus is verrezen! Met een zeer drukbezochte viering op Paasmorgen zijn we het Paasfeest begonnen, het belangrijkste feest van ons geloof. Daarom het blijft nog 7 weken feest in de Basiliek!

Op zaterdagavond 20 mei is er om 19.00u een Viering van Woord & Communie met diaken Egbert Bornhijm.
Op zondag 21 mei vieren we om 10.00u de Eucharistie met emeritus-aalmoezenier Hanz Louws. Ons Gregoriaans Koor zingt de Missa Te Deum Laudamus van Don Lorenzo Perosi en zingt de Latijnse gezangen van de 6e Zondag van Pasen.

Op donderdag 25 mei vieren we om 10.00u het hoogfeest van Hemelvaart met een feestelijke hoogmis met pastoor Han Akkermans. Ons Gemengd Koor zingt de Mèsse Brève in C van Gounod.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.
Op dinsdagavond in de meimaand wordt om 19.00u het Rozenhoedje gebeden.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


Kaarsen bij Maria
(Foto: SjoerdFotografie)


Hemelvaart

(Reliëf door Niel Steenbergen)

Hemelvaart en Pinksteren in de Basiliek
In de komende weken zijn er een aantal grote feesten in de kerk.
Komende donderdag 25 mei vieren we om 10.00u het hoogfeest van Hemelvaart met een feestelijke hoogmis met pastoor Han Akkermans. Ons Gemengd Koor zingt de Mèsse Brève in C van Gounod.

Op zondag 28 mei er is de hoogmis om 10.00u met pastoor Han Akkermans en emeritus-pastoor Jan van Riel. In deze viering nemen we ook afscheid van pastor Ed de Kever (zie verderop). Het Gemengd Koor zingt samen met de Thomascantorij en leden van het koor van Den Hout de 'Missa Brevis in hon. Sancti Joannis de Deo' van Josef Haydn. Er is dan ook Kindernevendienst.
Om 15.00u is er een prachtig concert waarbij koormuziek en alle toetsinstrumenten van onze basiliek te horen zijn (zie verderop)


Op 4zondag 4 juni vieren we om 10.00u het Hoogfeest van Pinksteren samen met emeritus-pastoor Anton Kamps. De Capella Catharina zingt dan de vrolijke Missa Brevis in C (orgelsolomesse) van Mozart en Pinkstermotetten van Lauridsen en uit de Notre-Dame van Parijs. Er is ook Kindernevendienst.
Om 17.00u zingt de Schola Bavonensis de plechtige Latijnse Vespers van Pinksteren (zie verder). De kerk is al om 16.30u geopend.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.
Op dinsdagavond in de meimaand wordt om 19.00u het Rozenhoedje gebeden.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


Kaarsen bij Maria
(Foto: SjoerdFotografie)

Ludens-orgelconcert zondag 28 mei om 15.00u: Every keyboard you can get
De St. Jansbasiliek bezit op dit moment maar liefst vier toetsinstrumenten! Het Verschueren-koororgel (1977), het grote Maarschalkerweerdorgel (1890), een piano en -sinds kort- een drukwindharmonium uit 1860. Dit bijzondere Franse instrument is klein van formaat, maar vult met gemak de hele basiliek. Het werd onlangs gerestaureerd.
Op zondag 28 mei zijn deze instrumenten om 15.00u voor het eerst alle vier tijdens één concert te horen. Daarvoor hebben we drie ervaren toetsenisten in huis: Frans Bullens, Ton Stevens en Jan Willems. Samen met een projectkoor zullen zij muziek van Rossini (Messe Solenelle), Franck (Psalm 150), Andriessen (Pater Noster) laten horen.
De sopraan Luisa Kop en de mezzo-sopraan Ilse van Wuijckhuijse zullen bij het grote orgel muziek zingen van Andriessen (Magne res) en Nino Rota (Salve Regina). Uiteraard zijn de instrumenten ook solistisch te horen, ondermeer Francks bekende 'Prelude, fugue et variation' dat op orgel grote bekendheid geniet. Het origineel was echter voor...harmonium en piano!

Een bijzonder concert met goed in het gehoor liggende werken, dat de liefhebber van koormuziek en kamermuziek niet mag missen!
Het concert begint om 15.00 uur. De toegangsprijs bedraagt slechts € 7,50.

Afscheid Pastor Ed de Kever
In de hoogmis van 10.00u op zondag 28 mei zullen we als parochiegemeenschap in de basiliek afscheid van pastoraal werker Ed de Kever. Vele jaren was Ed de Kever werkzaam in onze parochie en velen hebben hem van dichtbij meegemaakt, bij mooi momenten en bij droevige momenten in hun leven. Vanwege flinke pech met zijn gezondheid, is Ed genoodzaakt zijn werk in onze parochie te beëindigen. Voor het officiële kanselbericht, klikt u op het plaatje rechts.
De gezamelijke koren zullen zingen bij dit afscheid en na de viering bent u welkom op de pastorie, om Pastor Ed de Kever persoonlijk de hand te drukken. Er is ook kindernevendienst.

Namens het bestuur en het pastoresteam bent u van harte welkom!

Pinksterreliëf Niel Steenbergen:
De Heilige Geest daalt neer in de gedaante van een duif.

Pasen & Pinksteren in de Basiliek
In de komende weken zijn er een aantal grote feesten in de kerk.

Op zondag 28 mei er is de hoogmis om 10.00u met pastoor Han Akkermans en emeritus-pastoor Jan van Riel. In deze viering nemen we ook afscheid van pastor Ed de Kever (zie verderop). Het Gemengd Koor zingt samen met de Thomascantorij en leden van het koor van Den Hout de 'Missa Brevis in hon. Sancti Joannis de Deo' van Josef Haydn. Er is dan ook Kindernevendienst.
Om 15.00u is er een prachtig concert waarbij koormuziek en alle toetsinstrumenten van onze basiliek te horen zijn (zie verderop)


Op zondag 4 juni vieren we om 10.00u het Hoogfeest van Pinksteren samen met emeritus-pastoor Anton Kamps. De Capella Catharina zingt dan de vrolijke Missa Brevis in C (orgelsolomesse) van Mozart en Pinkstermotetten van Lauridsen en uit de Notre-Dame van Parijs. Er is deze viering ook kindernevendienst.
Om 17.00u zingt de Schola Bavonensis de plechtige Latijnse Vespers van Pinksteren (zie verder). De kerk is al om 16.30u geopend.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.
Op dinsdagavond in de meimaand wordt om 19.00u het Rozenhoedje gebeden.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


Kaarsen bij Maria
(Foto: SjoerdFotografie)

Pinksterreliëf Niel Steenbergen:
De Heilige Geest daalt neer in de gedaante van een duif.

Pinksteren in de Basiliek
In de komende weken zijn er een aantal grote feesten in de kerk: Pinksteren, Drievuldigheidszondag en Sacramentsdag.

Op zaterdagavond 3 juni is er om 19.00u een viering.
Op zondag 4 juni vieren we om 10.00u het Hoogfeest van Pinksteren samen met emeritus-pastoor Anton Kamps. De jeugdige Capella Catharina zingt dan de vrolijke Missa Brevis in C (orgelsolomesse) van Mozart en Pinkstermotetten van Lauridsen, Rutter en uit de Notre-Dame van Parijs.
Om 17.00u zingt de Schola Bavonensis de plechtige Latijnse Vespers van Pinksteren (zie verder). De kerk is al om 16.30u geopend.

Op maandag 5 juni is het Tweede Pinksterdag en vieren we om 10.00u de eucharistie met emeritus-pastoor Bert van Leijsen. Ons Gregroiaans Koor zingt dan de Latijnse Pinkstergezangen en de Missa Quarta van Jaspers.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.
Van woensdag t/m zaterdag is de kerk van 14.00u tot 16.00u open voor bezichtiging en bezinning.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


Kaarsen bij Maria
(Foto: SjoerdFotografie)

Pinkstervespers door Schola Bavonensis
Op zondag 4 juni op het Hoogfeest van Pinksteren verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00 een Latijnse Vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. De vespers staan in het teken van het Pinksterfeest. Voor- en na de viering speelt basiliekorganist Jan Willems feestelijke muziek van Duruflé (Veni Creator), Gustav Nees (Veni sancte Spiritus) en Pierné (Prélude). Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend.


Ruim 50 jongeren gaan zingen en spelen in de basiliek
(foto: Ton Stevens)

Jong en Klassiek: Jongeren zingen en spelen rondom Maarschalkerweerdorgel
Op maandagavond 12 juni a.s. om 20.00 uur organiseren we in de basiliek samen met de Stichting Ludens een concert met jongeren rondom het Maarschalkerweerd-orgel van de St. Jansbasiliek te Oosterhout. Het belooft een groots evenement te worden: orgel-, orkest- en koormuziek verzorgd door het Schoolkoor- en orkest van het Stedelijk Gymnasium te Breda en het Jongerenkoor YRDV te Raamsdonksveer, beiden onder leiding van Frans van Dun, Jan Willems en Frans Bullens. De jongeren zingen werk van Mozart (5 delen uit beroemde Requiem), Fauré (Cantique de Jean Racine), Jenkins (Stabat Mater), Andriessen (Pater Noster) en Händel (Hallelujah) en Rachmaninov (Vespers). Daarnaast zal het Maarschalkerweerdorgel solistisch te horen zijn wanneer de 13-jarige (!) Anna van Doorn Bach gaat spelen.
De toegangsprijs bedraagt Euro 5,-. De opbrengst na aftrek van kosten gaat naar de instandhouding van het 125 jaar oude Maarschalkerweerdorgel.

Klassieke (kerk)muziek uitgevoerd door jongeren??? Ja dat kan, en ze vinden het helemaal geweldig om in de Basiliek en rondom het Maarschalkerweerdorgel op te treden! Houdt u van mooie muziek of wilt u de instandhouding van het Maarschalkerweerdorgel ondersteunen: komt u allen naar dit mooie Benefietconcert op 12 juni a.s.
Zie voor meer info de facebookpagina!


(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek
In de komende weken zijn er een aantal grote feesten in de kerk: Drievuldigheidszondag en Sacramentsdag.

Op zaterdagavond 10 juni is er om 19.00u een viering.
Op zondag 11 juni vieren we om 10.00u het Feest van de Heilige Drievuldigheid samen met emeritus-pastoor Bert van Leijsen. Ons Gemengd Koor zingt dan de Amandusmis van de Deens componist Fr. Johansson en het Ave Verum van Mozart.

Op maandag 12 juni is er 's-avonds om 20.00u een bijzonder concert in de basiliek: "Jong en Klassiek", waarover verderop meer.

Op zaterdagavond 17 juni is er om 19.00u een eucharistieviering.
Op zondag 18 juni vieren we om 10.00u het Sacramentsdag, waarbij we met een feestelijke eucharistieviering de Instelling van de Eucharistie herdenken. Onze pastoor Han Akkermans is de voorganger in deze viering en ons Gregoriaans Koor zingt dan de Latijnse Gezangen van Sacramentsdag.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.
Van woensdag t/m zaterdag is de kerk van 14.00u tot 16.00u open voor bezichtiging en bezinning.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)


(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek

Op zaterdagavond 17 juni is er om 19.00u een eucharistieviering.
Op zondag 18 juni vieren we om 10.00u het Sacramentsdag, waarbij we met een feestelijke eucharistieviering de Instelling van de Eucharistie herdenken. Onze pastoor Han Akkermans is de voorganger in deze viering en ons Gregoriaans Koor zingt dan de Latijnse Gezangen van Sacramentsdag.

Op zaterdag 24 juni zal voor de laatste keer een viering om 19.00u. Gerrie van Bree zal hierin voorgaan en de Thomascantorij o.l.v. Mien Ernst verzorgt voor de laatste maal de zang.
Op zondag 25 juni vieren we om 10.00u het Patroonsfeest van onze basiliek: het feest van Sint-Jan-Geboorte. Het Gemengd Koor zingt (met solisten) de Missa Brevis in d-moll van Mozart. Er is ook kindernevendienst. Na de mis is er een feestelijk samenzijn in de pastorie(tuin).

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.
Van woensdag t/m zaterdag is de kerk van 14.00u tot 16.00u open voor bezichtiging en bezinning.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


Laatste avondmaal
(Detail hoofdaltaar)


(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek

Op zondag 16 juli vieren we om 10.00u de Hoogmis met onze pastoor Han Akkermans. De jeugdige Capella Catharina zingt de Missa Brevis van Palestrina en motetten van Mendelssohn en Jenkins.

Op zondag 23 juli vieren we om 10.00u de eucharistie met emeritus-pastoor Hanz Louws. Het Gregoriaans koor zingt de fraaie Latijnse gezangen van de 16e Zondag door het Jaar.

Op zondag 30 juli vieren we om 10.00u de eucharistie met pastoor Han Akkermans. De heren van het Gregoriaans Koor zingen de Latijnse gezangen van de 17e Zondag door het Jaar. Vanwege de vakantietijd is er deze zondag géén kindernievendienst.
Uiteraard zijn gezinnen met kinderen wel van harte welkom om naar de kerk te komen: kinderen kunnen in de speciale kinderhoekin de kerk terecht waar kleurplaten, boekjes etc. aanwezig zijn.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.
Van woensdag t/m zaterdag is de kerk van 14.00u tot 16.00u open voor bezichtiging en bezinning.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)


(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek
Hoewel velen in deze maanden op vakantie zijn, vieren we in de basiliek vrolijk verder! Vaak ook samen met hen die in Oosterhout op vakantie zijn. Ook zijn er elke zaterdagmiddag marktconcerten.

Op zondag 13 augustus is om 10.00u de Hoogmis met emeritus-pastoor Bert van Leijsen. De mannen van ons Gregoriaans Koor verzorgen dan de Latijnse gezangen van de 19e Zondag door het Jaar. Sopraan Ilse van Wuijckhuijse zingt -vooruitlopend op 15 augustus- het Ave Maria van de Maastrichtse componist Hans Leenders.

Op dinsdag 15 augustus vieren we het Hoogfeest van Maria Hemelvaart om 19.00u bij de Mariakapel aan het Helleke. Bij slecht weer, luiden om 18.30u de klokken en wijken we uit naar de basiliek. het Gemengd Koor verzorgd de zang tijdens deze Eucharistieviering met bekende Marialiederen, gregoriaans en uiteraard een mooi Ave Maria!

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.
Van woensdag t/m zaterdag is de kerk van 14.00u tot 16.00u open voor bezichtiging en bezinning.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je welkom bent!


Mariakapel aan het Helleke


(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek
Hoewel velen in deze maanden op vakantie zijn, vieren we in de basiliek vrolijk verder! Vaak ook samen met hen die in Oosterhout op vakantie zijn. Ook zijn er elke zaterdagmiddag marktconcerten.

Op zondag 20 augustus is om 10.00u de Hoogmis met emeritus-pastoor Anton Kamps. De Dames van het Gemengd Koor zingen de mooie Messe Brève van de Franse componist Leo Délibes.

Op zondag 27 augustus vieren we om 10.00u de Eucharistie met pastoor Han Akkermans. Ons Gregoriaans Koor zingt de mooie Latijnse gezangen van de 21e Zondag door het Jaar.

Op zondag 3 september vieren we om 10.00u de hoogmis met emeritus-pastoor Anton Kamps. Ons Gregoriaans Koor zingt de mooie Latijnse gezangen van de 22e Zondag door het Jaar en de Missa 'Te Deum Laudamus' van de Italiaanse componist Lorenzo Perosi. De scholen zij weer begonnen, dus tijdens deze viering is er ook Kindernevendienst.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.
Van woensdag t/m zaterdag is de kerk van 14.00u tot 16.00u open voor bezichtiging en bezinning.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)

Afscheid Pastor Ed de Kever
In de hoogmis van 10.00u op zondag 28 mei hebben we als parochiegemeenschap in de basiliek afscheid genomen van pastoraal werker Ed de Kever. Vele jaren was Ed de Kever werkzaam in onze parochie en velen hebben hem van dichtbij meegemaakt, bij mooi momenten en bij droevige momenten in hun leven. Vanwege flinke pech met zijn gezondheid, is Ed genoodzaakt zijn werk in onze parochie te beëindigen. Voor het officiële kanselbericht, klikt u op het plaatje rechts.
De gezamelijke koren zongen bij de drukbezochte viering en na de viering maakten velen van de gelegenheid gebruik om Pastor Ed de Kever persoonlijk de hand te drukken.


(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek

Op zondag 3 september vieren we om 10.00u de hoogmis met emeritus-pastoor Anton Kamps. Ons Gregoriaans Koor zingt de mooie Latijnse gezangen van de 22e Zondag door het Jaar en de Missa 'Te Deum Laudamus' van de Italiaanse componist Lorenzo Perosi. De scholen zij weer begonnen, dus tijdens deze viering is er ook Kindernevendienst.

Op zondag 10 september vieren we om 10.00u de eucharistie met Pastoor Han Akkermans. Ons Gemengd Koor zingt de feestelijke Messe Brève in C van Charles Gounod.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.
Van woensdag t/m zaterdag is de kerk van 14.00u tot 16.00u open voor bezichtiging en bezinning.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)

Back to church: Kerkproeverij op 10 september
Neem eens iemand mee naar de kerk! Waarom niet? Voor veel mensen is het lang geleden dat zij naar de kerk zijn geweest. Sommigen zouden wel weer eens willen gaan, maar misschien is de drempel wat hoog geworden. Het gaat wellicht gemakkelijker als zij met een bekende meegaan. Daarom wordt op zondag 10 september in heel Nederland een speciale actie gehouden om mensen uit te nodigen weer eens naar de kerk te gaan. Ook onze parochie neemt aan dit initiatief deel. Nodig daarom gerust uw familie, buren, vrienden of bekenden uit.

Dit project is in Engeland begonnen onder de naam ‘Back to Church’. Daar is de actie een groot succes geworden. ‘Samen naar de kerk gaan geeft de gemeenschap een positieve impuls’ aldus de bedenker. In Nederland wordt dit initiatief ondersteund door de Raad van Kerken en ook de Rooms-Katholieke Bisschoppenconferentie wil op zondag 10 september mensen graag opnieuw verwelkomen in de kerk en zij nodigt de parochies en de parochianen van harte uit deel te nemen aan dit project. De bisschoppen hopen dat dit veel mensen een kans biedt om de kennismaking met de Kerk en het geloof te hernieuwen.

Laat uw verlegenheid varen en nodig gerust iemand uit om mee te gaan naar de kerk om het geloof (weer eens) te “proeven”. Want waarom zou je datgene wat voor jou waardevol is alleen voor jezelf houden? Iedereen is welkom!

Gregoriaanse Vespers door Schola Bavonensis
Op zondag 24 september verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00u een Latijnse vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. De muziek zal in het teken staan van de 25e Zondag door het Jaar. Emeritus-pastoor Anton Kamps zal ons voorgaan in de lezing en de gebeden.
Voorafgaand aan de viering speelt basiliekorganist Jan Willems het mooie Cantabilé van César Franck (1822-1890). Tijdens de viering klinkt Bach's bezonken "O Mensch, bewein dein Sünde groß". Na de viering klinkt de meeslepende “Final” van Jaak-Nikolaas Lemmens (1823-1881). Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend


(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek

Op zondag 17 september vieren we om 10.00u de hoogmis met emeritus-aalmoezenier Hanz Louws. Ons Gregoriaans Koor zal de mooie Latijnse gezangen van deze zondag ten gehore brengen.

Op zondag 24 september vieren we om 10.00u de eucharistie met pastoor Han Akkermans. De Capella Catharina zingt de Windhaager Messe van Anton Bruckner en motetten van Maurice Duruflé. Tijdens deze viering is er ook Kindernevendienst.
Om 17.00u zingt de Schola Bavonensis de plechtige Latijnse Vespers (zie verder). De kerk is al om 16.30u geopend.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.
Van woensdag t/m zaterdag is de kerk van 14.00u tot 16.00u open voor bezichtiging en bezinning.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)


(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek

Op zondag 1 oktober vieren we om 10.00u de hoogmis met emeritus-pastoor Anton Kamps. Ook de jongeren die zich voorbereiden op het H. Vormsel zullen in deze viering een rol vervullen. Ons Gemengd Koor zal een nieuwe mis ten gehore brengen van de Poolse componist J. Franszceski.

Op zondag 8 oktober vieren we om 10.00u een bijzondere Latijnse Hoogmis 'Missa Domenica' met pastoor Han Akkermans en Hanz Louws (concelebrant). De Schola Cantorum en de vrouwenschola 'Cum Jubilo' (Watou, België)' zingen samen met het Schoolkoor van het Stedelijk Gymnasium uit Breda de Gregoriaanse gezangen. Alle gebeden en gezangen zijn in het Latijn (uiteraard met vertaling). De uitvoering van de mis is geïnspireerd op de Missa in Mysterium van Herman Finkers, die afgelopen Kerst door de KRO werd uitgezonden.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.
Van woensdag t/m zaterdag is de kerk van 14.00u tot 16.00u open voor bezichtiging en bezinning.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)


(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek

Op zondag 8 oktober vieren we om 10.00u een bijzondere Latijnse Hoogmis 'Missa Domenica' met pastoor Han Akkermans en Hanz Louws (concelebrant). De Schola Cantorum en de vrouwenschola 'Cum Jubilo' (Watou, België)' zingen samen met het Schoolkoor van het Stedelijk Gymnasium uit Breda de Gregoriaanse gezangen. Alle gebeden en gezangen zijn in het Latijn (uiteraard met vertaling). De uitvoering van de mis is geïnspireerd op de Missa in Mysterium van Herman Finkers, die afgelopen Kerst door de KRO werd uitgezonden.

Op zondag 15 oktober vieren we om 10.00u de Hoogmis met pastoor Han Akkermans. Ook onze vormelingen zijn bij de viering aanwezig. Ons Dameskoor verzorgt de zang en zingt de feestelijke Messe Brève van Léo Delibes. Daarnaast klinkt muziek van de Oosterhoutse componist Marinus de Jong.


Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.
In oktober zal elke dinsdagavond om 19.00u de Rozenkrans gebeden worden.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)


(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek
Op zondag 29 oktober is er om 10.00u een feestelijke Hoogmis met pastoor Han Akkermans. In deze eucharistieviering wordt ook Thijs Beenakkers gedoopt. De Capella Catharina zingt de prachtige Missa Salve Regina van de Oosterhoutse componist Marinus de Jong en verder muziek van Rutter en Liszt. Tijdens deze viering is er ook Kindernevendienst.
Op zondagmiddag is er om 17.00u weer een Latijns Gezongen vesperviering (zie onder) door de Schola Bavonensis.

Op woensdag 1 november vieren we om 19.00u de hoogmis van Allerheiligen samen met pastoor Han Akkermans. Ons Gemengd Koor zingt de feestelijke Missa in hon. beata Maria Virginae van de Poolse componist J. Franszceski.

Op donderdag 2 november is het Allerzielen en gedenken we om 19.00u tijdens een eucharistieviering onze lieve doden. Ons Gemengd Koor verzorgt de zang en zingt de Missa pro Defunctis van Willem Ignatius Reyniers (1846-1908).

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.
In oktober zal elke dinsdagavond om 19.00u de Rozenkrans gebeden worden.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)

Vespers op zondag 29 oktober Schola Bavonensis
Op zondag 29 oktober verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00 weer een Latijnse Vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. Emeritus-pastoor Anton Kamps zal ons voorgaan in de lezing en de gebeden.
Vanwege de oktobermaand, zal er tijdens de viering extra aandacht zijn voor Maria. Voor- en na de viering speelt basiliekorganist Jan Willems feestelijke muziek van Dupré (Ave Maris Stella) Pieter Cornet (Salve Regina) en Léon Boëlmann (Suite Gothique). Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend.

(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek
Op zondag 12 november vieren we om 10.00u de Eucharistie met emeritus-pastoor Bert van Leijsen. In deze viering zingt het Dameskoor de Missa Tertia van Michael Haller en muziek van Gabriël Fauré.

Op zondag 19 november is er om 10.00u een feestelijke Hoogmis met pastoor Han Akkermans. Ook onze vormelingen zijn bij de viering aanwezig. Ons Gregoriaans Koor verzorgt de zang.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)


(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek
Op zondag 12 november vieren we om 10.00u de Eucharistie met emeritus-pastoor Bert van Leijsen. In deze viering zingt het Dameskoor de Missa Tertia van Michael Haller en muziek van Gabriël Fauré.

Op zondag 19 november is er om 10.00u een feestelijke Hoogmis met pastoor Han Akkermans. Ook onze vormelingen zijn bij de viering aanwezig. Ons Gregoriaans Koor verzorgt de zang.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)


(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek

Op zaterdag 18 november viert ons Gemengd Koor om 10.30u het Caeciliafeest met een gezongen heilige Mis in de basiliek. Voorganger is onze pastoor Han Akkermans.
Op zondag 19 november is er om 10.00u een feestelijke Hoogmis met pastoor Han Akkermans. Ook onze vormelingen zijn bij de viering aanwezig. Ons Gregoriaans Koor verzorgt de zang en Luisa Kop (sopraan) is cantor.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)


(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek

Op zondag 26 november vieren vieren we om 10.00u de het Hoogfeest van Christus Koning samen met onze Pastoor Han Akkermans. Ook gedenken we de H. Catharina van Alexandrië, die de patroonheilige van onze parochie is. Ons Gemengd Koor verzorgt de zang en zingt de feestelijke Messe Brève in C van Charles Gounod. Er is tijdens deze feestelijke viering ook kindernevendienst.

Op zondag 3 december vieren we om 10.00u de Hoogmis van de Eerste Zondag van de Advent met Emeritus-Pastoor Hanz Louws. Ons Gregoriaans Koor zingt de mooie Latijnse gezangen die horen bij deze zondag en sopraan Luisa Kop is cantor.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)


(Foto: Jan Willems)

Advent in de Basiliek

Op zondag 10 dcember vieren we om 10.00u de Eucharistie van de Tweede Zondag van de Advent met Emeritus-Pastoor Hanz Louws. Ons Dameskoor zingt de Missa "Duo Serpahim" van Albert de Klerk (1917-1998).
Op zondagmiddag om 15.00u is er een Festival of Lessons Carols, het jaarlijkse gratis kerstconcert van de Stichting Ludens door de Capella Catharina en RK Jongerenkoor YRDV (zie verder).

Op vrijdag 15 december vindt tussen 19.00u tot 22.00u het grootschalige evenement Nightfever Light plaats (toelichting: zie verder).

Op zondag 17 december vieren we om 10.00u de eucharistie met pastoor Han Akkermans. Ons gregeoriaans koor zingt de fraaie Latijnse gezangen van deze zondag, waaronder de mooie openingszang Gaudete ('verblijdt u' ), waaraan deze 3e Adventszondag zijn naam ontleent.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je welkom bent!


Annunciatie
(Reliëf van Niel Steenbergen)

Ludens-kerstconcert op zondag 10 december: a Festival of Lessons and Carols
Op zondagmiddag 10 december (aanvang: 15.00 uur) voert Capella Catharina, samen het Raamsdonksveerse jongerenkoor YRDV en de organisten Frans Bullens, Ton Stevens en Jan Willems geheel in Anglicaanse stijl een Festival of Lessons & Carols uit.

Een Festival of Lessons and Carols vertelt het bijbelverhaal van de zondeval van Adam en Eva tot aan de geboorte van Christus in negen episoden uit de bijbel, afgewisseld met bijpassende koorzang, samenzang en orgelmuziek. Via het beeldscherm kunt u de verrichtingen van de organisten goed volgen. In 2015 werd reeds eerder een Festival of Lessons & Carols met veel succes in de Basiliek uitgevoerd. Wellicht wel begin van een nieuwe traditie: in elk geval van harte aanbevolen dit bijzondere kerstconcert!

De toegang is gratis; na afloop is er een collecte.

(Foto: SjoerdFotografie)

(Foto: Jan Willems)

Advent in de Basiliek

Op vrijdag 15 december vindt tussen 19.00u tot 22.00u het grootschalige evenement Nightfever Light plaats (toelichting: zie verder).

Op zondag 17 december vieren we om 10.00u de eucharistie met pastoor Han Akkermans. Ons gregeoriaans koor zingt de fraaie Latijnse gezangen van deze zondag, waaronder de mooie openingszang Gaudete ('verblijdt u' ), waaraan deze 3e Adventszondag zijn naam ontleent.

Op dinsdag 19 december is om 19.00u de parochiële boeteviering, ter voorbereiding op Kerst, met aansluitend gelegenheid tot persoonlijke
biecht bij de pastoor.

Op zondag 24 december vieren we tijdens de hoogmis van 10.00u met pastoor Akkermans de vierde Adventszondag en klinken er voor het laatst adventsliederen.
Vanaf 17.30u staat alles in het teken van de 3 vieringen van kerstavond (zie hieronder voor het volledige overzicht van de kerstvieringen).

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je welkom bent!


Annunciatie
(Reliëf van Niel Steenbergen)


(Foto: Jan Willems)

Advent in de Basiliek

Op vrijdag 15 december vindt tussen 19.00u tot 22.00u het grootschalige evenement Nightfever Light plaats (toelichting: zie verder).

Op zondag 17 december vieren we om 10.00u de eucharistie met pastoor Han Akkermans. Ons gregeoriaans koor zingt de fraaie Latijnse gezangen van deze zondag, waaronder de mooie openingszang Gaudete ('verblijdt u' ), waaraan deze 3e Adventszondag zijn naam ontleent.

Op dinsdag 19 december is om 19.00u de parochiële boeteviering, ter voorbereiding op Kerst, met aansluitend gelegenheid tot persoonlijke
biecht bij de pastoor.

Op zondag 24 december vieren we tijdens de hoogmis van 10.00u met pastoor Akkermans de vierde Adventszondag en klinken er voor het laatst adventsliederen.
Vanaf 17.30u staat alles in het teken van de 3 vieringen van kerstavond (zie hieronder voor het volledige overzicht van de kerstvieringen).

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je welkom bent!


Annunciatie
(Reliëf van Niel Steenbergen)

Kerstspel in de Sint-Jansbasiliek op zaterdag 23 december 19.00 uur
Het is al jaren een goed gebruik van de kinderkoren, De Flierefluiters en Zingende Nootjes, om met kerst een viering te verzorgen. Een viering waarin het prachtige verhaal over de geboorte van Jezus verteld wordt afgewisseld met liedjes.
Op zaterdag 23 december om 19.00 uur (!) zullen de Flierefluiters en Zingende Nootjes het kerstverhaal opluisteren met mooie kerstliedjes. Voor jong en oud, een genot om naar te luisteren en mee te zingen. Dus kom allemaal en geniet met ons mee: Wij zijn er, u toch ook?
Namens de Flierefluiters en Zingende Nootjes wensen wij U hele fijne kerstdagen en een schitterend 2018


(Foto: Jan Willems)

Advent in de Basiliek
Op zondag 24 december vieren we tijdens de hoogmis van 10.00u met pastoor Akkermans de vierde Adventszondag en klinken er voor het laatst adventsliederen. Mezzo-sopraan Ilse van Wuijkchuijse is cantor en zal ook het mooie Ave Maria van Cuypers zingen.

Vanaf 17.30u staat alles in het teken van de 3 vieringen van kerstavond (zie hieronder voor het volledige overzicht van de kerstvieringen).

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je welkom bent!


Annunciatie
(Reliëf van Niel Steenbergen)


Kerstkind met Maria & Josef
(Raam door Luc van Hoek, 1978)

Kerstavond 24 december in de basiliek
Dankzij de inzet van velen is de basiliek alweer helemaal in kerstsfeer, inlcusief een gloednieuwe kersstal! Op kerstavond zijn er 3 vieringen in onze mooie basiliek.

Om 17.30u is het traditionele kerstspel voor en door kinderen uit onze parochie. Alle kinderen, ook de allerkleinsten zijn welkom! Extra bijzonder is dat Catharina's Kinderkoor de zang van bekende kersliedjes zal verzorgen.

Om 19.00u is er een feestelijke Eucharistieviering, voorgegaan door pastoor Han Akkermans. Er is samenzang van bekende kerstliederen en mezzo-sopraan Ilse van Wuijckhuijse (bij veel Oosterhouters bekend als Amalia van Solms van Catharinadal) zal een aantal solowerken zingen (Minuit Chretien van Adoplhe Adam & Wiegenlied van Max Reger) en de ervaren organist Ton Kos zal de beide orgels bespelen.

Om 23.00u is de plechtige traditionele Nachtmis met pastoor Han Akkermans, waarin ons Gemengd Koor zal zingen. Zij zingen de Messe in G-Dur voor koor, solisten en orkest van Franz Schubert. Zij worden daarin begeleidt door een instrumentaal ensemble, met enkele bekende docentengezichten van H19. Uiteraard klinken ook bekende kerstliederen. Beide orgels worden tijdens deze viering bespeeld door basiliekorganist Jan Willems. Voorafgaand aan de mis, wordt u ontvangen met prachtig beiaardspel van onze Pieter Maassen.

Weet dat je welkom bent!


De basiliek in kerstsfeer

(Foto: SjoerdFotografie)

Geboorte in Bethlehem
(Reliëf van Niel Steenbergen)

Eerste en Tweede Kerstdag in de basiliek

Op maandagochtend 25 december vieren om 10.00u we het Hoogfeest van Kerstmis. Tijdens deze viering zingt de Capella Catharina de "Missa Brevis in C" voor koor, solisten en orkest van W.A. Mozart. Zij worden daarbij begeleidt door het Catharina Ensemble (met enkele bekende gezichten van H19). Daarnaast klinken al vanaf 9.45u vele bekende kerstliederen en Engelse Carols. Er is tijdens deze feestelijke viering ook kindernevendienst.

Op Tweede Kerstdag vieren we om 10.00u het Feest van de Heilige Stefanus. Ons Gregoriaans Koor verzorgd dan de mooie gregoriaanse gezangen van deze feestdag. Daarnaast zingen we natuurlijk ook kerstliederen.

De kerk blijft op beide dagen nog een uurtje open om de kerststal te bezoeken of om gewoon een kaarsje op te steken.

Weet dat je welkom bent!


Op 1e Kerstdag zingt de Capella Catharina
(Foto: SjoerdFotografie)

Kerstkind met Maria & Josef
(Raam door Luc van Hoek, 1978)

Kerstmis & Nieuwjaar in de Basiliek

Ruim 2000 mensen wisten in de afgelopen kerstdagen de basiliek weer te vinden, dankzij de vele vrijwillers stond en staat alles er piekfijn bij. Maar kerstmis is nog niet voorbij...we gaan nog even verder met de Kersttijd die duurt tot Driekoningen.

Op zondag 31 december vieren we om 10.00u de eucharistie met pastoor Han Akkermans. We vieren dan het Feest van de Heilige Familie. Ons Gemengd Koor zingt de Messe Brève van Charles Gounod en kerstliederen.
Om 17.00u sluiten we het oude jaar af met de plechtige Latijnse Vespers, met medewerking van pastoor Akkermans en de Schola Bavonensis (zie verder).

Op maandag 1 januari luiden om 10.00u we het Nieuwe Jaar in met een mooie eucharistieviering, waarin Maria, de Moeder van God, centraal staat. Pastoor Han Akkermans is de priester die hierin voorgaat. Ons Gregoriaans Koor verzorgt de muziek. Na de afloop is er kkoffie en thee, zodat we elkaar een Zalig Nieuwjaar kunnen wensen.

Op zondag 7 januari vieren we om 10.00u het Hoogfeest van de Openbaring des Heren (Driekoningen). Pastoor Akkermans gaat voor in deze eucharistieviering. Er is tijdens deze feestelijke viering ook kindernevendienst. In deze viering zingt ons Parochiëel Gemengd Koor, samengesteld uit zangers van alle kerkkoren uit onze Catharinaparochie.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je welkom bent!


De basiliek in kerstsfeer
(Foto: SjoerdFotografie)

Latijnse Oudejaarsvespers bij kaarslicht
Op ZONDAG 31 december om 17.00u zingt de Schola Bavonensis onder leiding van Jan Willems in de Sint-Jansbasiliek een gregoriaanse vesperviering bij kaarslicht. De Schola Bavonensis is een mannenkoor dat sterk geworteld is in de monastieke tradities van de benedictijnen. In benedictijner kloosters wordt het feest van Kerstmis langer gevierd dan in de wereld daarbuiten. Op de achtste dag (het octaaf) wordt nog een keer uitgebreid stil gestaan bij het mysterie van de komst van God als een klein kind in een kribbe. Pastoor Han Akkermans -zelf oud-benedictijn- zal voorgaan in deze vesperviering.
De kerk zal zo veel mogelijk met kaarsen verlicht worden. Ook de beide orgels worden bespeeld met werk van Buxtehude (In Dulci Jubilo), Bach (Das alte Jahr vergangen ist) en Balbastre (Noël).
De toegang is gratis, de verwarmde kerk is geopend vanaf 16.30u.

 

Nieuwsarchief 2018


Kerstkind met Maria & Josef
(Raam door Luc van Hoek, 1978)

Nieuwjaar & Driekoningen

Op maandag 1 januari luiden om 10.00u we het Nieuwe Jaar in met een mooie eucharistieviering, waarin Maria, de Moeder van God, centraal staat. Pastoor Han Akkermans is de priester die hierin voorgaat. Ons Gregoriaans Koor verzorgt de muziek. Na de afloop is er kkoffie en thee, zodat we elkaar een Zalig Nieuwjaar kunnen wensen.

Op zondag 7 januari vieren we om 10.00u het Hoogfeest van de Openbaring des Heren (Driekoningen). Pastoor Akkermans gaat voor in deze eucharistieviering. Er is tijdens deze feestelijke viering ook kindernevendienst. In deze viering zingt ons Parochiëel Gemengd Koor, samengesteld uit zangers van alle kerkkoren uit onze Catharinaparochie.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je welkom bent!a,amdus


De basiliek in kerstsfeer
(Foto: SjoerdFotografie)


Jongerenbijeenkomst Quo Vadis op zaterdag 13 januari
Zaterdag 13 januari is er weer een jongerenbijeenkomst en zal Diaken Stefan Lange het hebben over de oecumene.
Wat is het, hoe moeten we ermee omgaan en wat kan het voor betekenen?
Voor het programma begint is er eerst gezamenlijk eten! Wil je graag mee-eten? Laat het even weten via rkj.quovadis@gmail.com.
Je kan op de pastorie (Markt 17) al binnenlopen vanaf 18.30u. Het eten begint om 19.00 en het programma zal rond 20:30 beginnen.

Wees welkom en tot dan!

(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek
Namens het pastoresteam en de vrijwilligers van de Catharinaparochie wensen wij u allen een Zalig Nieuwjaar.
De kerststal is inmiddels weer opgeruimd, maar er staat weer genoeg moois voor de deur in het nieuwe jaar.

Op zondag 14 januari vieren we om 10.30u het feest van de Doop van de Heer. Pastoor Akkermans gaat voor in deze Eucharistieviering, die tevens op de KRO te zien zal zijn. Vandaar dat de viering dus ook om 10.30u (!!!) aanvangt. In deze viering zingt het beroemde Sacramentskoor uit Breda o.l.v. Henri de Graauw.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)


(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek
Namens het pastoresteam en de vrijwilligers van de Catharinaparochie wensen wij u allen een Zalig Nieuwjaar.
De kerststal is inmiddels weer opgeruimd, maar er staat weer genoeg moois voor de deur in het nieuwe jaar.

Op zondag 21 vieren we om 10.00u het de eucharistie met Pastoor Akkermans. In deze viering zingen de Dames van ons Gemengd Koor de feestelijke Messe Brève van de Franse operacomponist Leo Délibes.

Op zondag 28 januari vieren we om 10.00u de hoogmis met Pastoor Akkermans. In deze viering zingt de Capella Catharina de beroemde Messe in Fis van Charles-Marie Widor, een première voor Oosterhout! Daarnaast klinken motetten van Da Victoria en van Duruflé.
Op zondagmiddag is er om 17.00u weer een Latijnse Vesperviering door de Schola Bavonensis (zie verder).

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)

Vespers op zondag 28 januari Schola Bavonensis
Op zondag 28 januari verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00 weer een Latijnse Vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. Emeritus-pastoor Anton Kamps zal ons voorgaan in de lezing en de gebeden.
Voor- en na de viering speelt basiliekorganist Jan Willems feestelijke muziek van Johann Caspar Simon (Praeludium und Fuge ex D), Sweelinck (Echo Fantasia) en Marcel Rouher (Toccata). Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend.

(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek
Op zondag 4 februari vieren we om 10.00u het de eucharistie met emeritus-pastoor Anton Kamps. In deze viering zingt ons Gregoriaans Koor de mooie Latijnse gezangen van de 5e Zondag door het Jaar.

Op zaterdag 10 februari is om 11.00u de traditionele Carnavalsviering die wordt georganiseerd in samenwerking met OCS De Smulnarren. Bijzonder is dat dit jaar De Capella Catharina en ons Maarschalkerweerdorgel te horen zijn in deze feestelijke Kaaiendonkse bijeenkomst.

Op zondag 11 februari vieren we om 10.00u de hoogmis met Pastoor Akkermans. In deze viering zingt ons Gemengd Koor de Sint-Amandusmis van de Deense componist Adr. Fr. Johannson. Van de componist is helaas weinig bekend, maar deze mis getuigt van de enorme muzikale vindingrijkheid van deze jong gestorven Scandinavische componist. Onze dirigent Frans Bullens -kenner van het muzikale oeuvre van Johannson- bewerkte de orkestpartituur van de mis voor orgel en piano. Organist Jan Willems en pianist Ton Kos zullen de mis muzikaal begeleiden.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)


(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de basiliek in de Vastentijd
Na een daverende Carnaval, is nu de Vastentijd aangebroken. Gedurende deze veertig dagen voor Pasen, bereiden we ons voor op het Paasfeest.
De liturgie is ingetogener en we proberen ons geloof te verdiepen door een intensere omgang met Gods Woord en de Sacramenten.

Op zondag 25 februari vieren we om 10.00u de Eucharistie met onze pastoor Han Akkermans. De Dames van ons Gemengd Koor verzorgen de muziek. Na de viering nemen we tijdens het koffiedrinken afscheid van Mariet van Goch als vice-voorzittter van het parochiebestuur. Er is deze zondag ook kindernevendienst.

Op zondag 4 maart vieren we de hoogmis om 10.00u emeritus-pastoor Hanz Louws. Ons Gemengd Koor o.l.v. Frans Bullens zal de muziek verzorgen en zingt de Missa Gloria Tibi Domine van Max Welcker.
Op zondagmiddag zal er om 17.00u weer een Latijnse Vesperviering zijn, gezongen door de jeugdige Schola Bavonensis (zie verder).

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)

Vespers op zondag 4 maart door de Schola Bavonensis
Op zondag 4 maart verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00 weer een Latijnse Vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. De muziek zal in het teken staan van de Vastentijd. Emeritus-pastoor Anton Kamps zal ons voorgaan in de lezing en de gebeden.
Voor de viering speelt basiliekorganist Jan Willems het langzame deel uit de Vijfde Triosonate van Bach. Tijdens de viering klinkt van Bach het lijdenstijdkoraal "O Haupt vol Blutt und Wunden". Tot besluit klinkt het ingetogen 'Herzlich tut mich verlangen' van Johannes Brahms.
Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend.

(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de basiliek in de Vastentijd
Na een daverende Carnaval, is nu de Vastentijd aangebroken. Gedurende deze veertig dagen voor Pasen, bereiden we ons voor op het Paasfeest.
De liturgie is ingetogener en we proberen ons geloof te verdiepen door een intensere omgang met Gods Woord en de Sacramenten.

Van vrijdag 9 maart t/m zondag 11 maart staat de basiliek in het teken van Shelter: onze monumentale kerk wil vooral een "schuilplaats" zijn voor velen die dat nodig hebben. Zie de agenda en het persbericht hieronder voor meer informatie.

Op zondag 11 maart vieren we om 10.00u de Eucharistie met emeritus-pastoor Anton Kamps. De Capella Catharina zingt de verstillende Berliner Messe van Arvo Pärt en mooie motetten van Palestrina en Farrant. Na de viering kunt u de belevingstour meemaken in het kader van het Shelter-project (zie verderop).

Op zondag 18 maart vieren we om 10.00u de Eucharistie met Pastoor Han Akkermans. De mannen van ons Gregoriaans Koor zingt de mooie mediatieve Latijnse gezangen van de 5e Zondag van de Veertigdagentijd.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)

Shelter: Wat betekent schuilen voor jou?
Over deze vraag hebben een tiental studenten van de Hogeschool voor de Kunsten uit Tilburg zich gebogen en hier zijn zes installaties van gemaakt die in de Basiliek een plek hebben gekregen. Voor Dansnest is dit is het vertrekpunt geweest om er een belevingsroute bij te maken. Stichting Ludens, bedacht er een muzikaal concept bij, dat met meerdere instrumenten vanuit diverse plekken in de Basiliek ten gehore zal worden gebracht.
Op zondagmorgen 11 maart zal er tijdens de Eucharistieviering in de Basiliek door de voorganger Anton Kamps een koppeling gemaakt worden van de lezingen naar het thema Shelter. De Capella Catharina zal ook haar medewerking aan deze viering verlenen. Voor meer info zie www.h19.nl en www.stichtingludens.nl

Dit evenement zal op 9, 10 en 11 maart 2018 in de Sint Jansbasiliek te zien zijn. De tijdstippen van de belevingsroutes zijn als volgt:

- Vrijdag 9 maart: 19.30 uur
- Zaterdag 10 maart: 15.30 en 17.30 uur
- Zondag 11 maart: 11.30 uur


De basiliek is al vele eeuwen een schuilplaats voor mensen in tijden van vreugde en verdriet.

(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de basiliek in de Vastentijd
Na een daverende Carnaval, is nu de Vastentijd aangebroken. Gedurende deze veertig dagen voor Pasen, bereiden we ons voor op het Paasfeest.
De liturgie is ingetogener en we proberen ons geloof te verdiepen door een intensere omgang met Gods Woord en de Sacramenten.

Op zondag 25 maart is het Palmzondag en vieren we om 10.00u de Eucharistie met Pastoor Han Akkermans. Ons Gemengd Koor zingt de Missa Gloria Tibi Domine van Max. Welcker. Ook de Eerste Communiecanten zullen aanwezig zijn. Er is deze zondag ook kindernevendienst.
Om 14.30u is het grote Passieconcert van de Capella Catharina, samen met Stiching Ludens (zie hieronder).

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)

Aangrijpend Passieconcert in de Basiliek op zondag 25 maart
In 2018 is er geen Matthäus Passion in de Oosterhoutse Sint Jansbasiliek. Als alternatief wordt u op zondagmiddag 25 maart (Palmzondag, aanvang: 14.30 uur) een aangrijpend Passieconcert aangeboden m.m.v. onze eigen Capella Catharina o.l.v. Jan Willems, diverse vocale en instrumentale solisten en de organisten Jan Willems en Ton Stevens. Prachtige oude muziek door een jonge musici!

Op het programma staan o.a. het indrukwekkende Christus factus est van Bruckner, Super Flumina van Palestrina, Aus Liebe van Bach en muziek van Monteverdi. Ook het Stabat Mater zal niet ontbreken, in composities van Karl Jenkins en Phillip Stopford. Op het Maarschalkerweerdorgel klinken orgelwerken o.a. van Bach, Brahms en Dupré (Crucifixion uit de Symfonie Passion). Ook hoort u een première tijdens dit concert, wanneer de heren van het koor het aangrijpende Popule Meus, zoals dat is getoonzet door de Trappisten uit Zundert. Het concert wordt besloten met wonderschone Miserere van Allegri.

De toegang bedraagt slechts €7,50. Voor jongeren en studenten is de toegang gratis.


De jeugdige Capella Catharina.
(SjoerdFotografie)

Kruisdood
(Reliëf door Niel Steenbergen)

Goede Week & Pasen in de Basiliek
Op dinsdag 27 maart is om 19.00u de parochiële Boeteviering met mogelijkheid tot Biecht. Alle parochianen worden van harte uitgenodigd om voorafgaand aan het Hoogfeest van Pasen het Sacrament van Boete en Verzoening te ontvangen.

Op woensdag 28 maart zingt de Schola Cantorum om 21.15u de Donkere Metten van Witte Donderdag.

Op Witte Donderdag 29 maart vieren we om 19.00u als parochie de instelling van het sacrament van de Eucharistie, het heilig Avondmaal. De Capella Catharina zingt ondermeer het beroemde Miserere van Allegri (zie verderop) en de Berliner Messe van Arvo Pärt.
Aansluitend om 21.15u zingt de Schola Cantorum de Donkere Metten van Goede Vrijdag.

Op Goede Vrijdag 30 maart bidden we in de basiliek om 15.00u de Kruisweg samen met pastoor Akkermans.
Om 19.00u zullen we het lijden en sterven van Jezus gedenken in de officiële liturgie van Goede Vrijdag. Ons Gemengd Koor zingt daarbij passiemuziek.
Aansluitend om 21.15u zingt de Schola Cantorum de Donkere Metten van Stille Zaterdag.

Op zaterdag 31 maart vieren we om 22.00u de Paaswake, vol symboliek en feestvreugde. In een donkere kerk, wordt een paasvuur ontstoken, waaraan we de nieuwe Paaskaars ontsteken. De klokken worden geluid en we vieren met jubelzangen de Opstanding van Christus. Speciaal voor deze parochiële viering is een koor samengesteld van zangers en zangeressen uit de hele parochie.

Op zondag 1 april vieren we om 10.00u het Hoogfeest van Pasen. Ons Gemengd Koor pakt uit met de Missa Brevis in d-moll van W.A. Mozart, voor 4-stemmig koor, solisten, orgel en instrumentalisten. Daarnaast klinken feestelijke Paasmotetten en Paasliederen. Er is ook Kindernevendienst.

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.


Kruisiging
(Detail hoofdaltaar)

Laatste avondmaal
(Detail hoofdaltaar)

Miserere van Allegri tijdens viering van Witte Donderdag
Tijdens de viering van Witte Donderdag op 29 maart vieren we om 19.00u de instelling van de Eucharistie.
Net zoals Jezus de laatste avond van zijn leven aan tafel ging met zijn leerlingen, vieren ook wij met elkaar op deze avond onze verbondenheid met hem in het delen van de gaven van brood en wijn.
Aan het einde van de viering gaan we over naar de voorbereiding op Goede Vrijdag. Het altaar wordt dan geheel ontkleed en de hosties worden in het rustaltaar geplaatst. Tijdens deze ceremonie zingt de Capella Catharina het prachtige Miserere van Gregorio Allegri (1582-1652) . Allegri schreef dit werk, op de tekst van psalm 51, voor het koor van de Sixtijnse Kapel in Rome. Muziek voor dit koor mocht destijds nergens anders uitgevoerd of uitgegeven worden. De jonge Mozart echter bezocht de Sixtijnse kapel met zijn vader en hoorde het koor dit Miserere zingen. Hij vond het zo prachtig, dat hij thuisgekomen het hele werk uit zijn hoofd heeft opgeschreven. Zo is het alsnog over de gehele wereld beroemd geworden. Naast Allegri klinkt werk van Pärt en Bruckner (Christus factus est). Ton Stevens bespeelt de beide orgels met o.a. werken van Bach en Archer.

Weet dat je welkom bent!


Voetwassing
(Reliëf door Niel Steenbergen)

Opstanding
(Reliëf door Niel Steenbergen)

ZALIG PASEN: Paastijd in de Basiliek
Christus is verrezen! Met een zeer drukbezochte viering op Paasmorgen zijn we het Paasfeest begonnen, het belangrijkste feest van ons geloof. Daarom het blijft nog 7 weken feest in de Basiliek!

Op zondag 8 april is het Beloken Pasen en vieren we om 10.00u de Eucharistie met emeritus-pastoor Anton Kamps. De Dames van ons Gemengd Koor zingen de Missa Tertia van Michael Haller. Op deze zondag staat de apostel Thomas centraal, die eerst wil zien en dán pas kan geloven. Maar dan tot de kern van geloven komt: Mijn Heer en mijn God!

Op zondag 15 april is het Zondag Jubilate en vieren we om 10.00u de eucharistie met emeritus-aalmoezenier Hanz Louws. Ons Gregoriaans Koor zingt de mooie Latijnse gezangen, waaronder de Introïtus "Jubilate Deo" waaraan deze zondag zijn naam ontleent.
Op zondagmiddag is er om 15.00u een concert van Stichting Ludens, speciaal verzorgd door 3 kinderkoren!

Op zondag 22 april is het Roepingenzondag en vieren we om 10.00u de eucharistie met onze pastoor Han Akkermans. De Capella Catharina zingt de Missa Brevis in C van Mozart en daarnaast o.a. het beroemde Hallelujah van Händel
Op zondagmiddag zijn er om 17.00u weer Latijnse Vespers door de Schola Bavonensis (zie verder).

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


Opstanding

(Detail hoofdaltaar)
Kinderkoor Tinter
Triple J-concert op zondagmiddag 15 april: drie jeugdkoren rondom Maarschalkerweerd-orgel
“Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”, moet de Stichting Ludens hebben gedacht toen zij op het idee kwam om maar liefst drie jeugdkoren uit Oosterhout, Dongen en Raamsdonksveer uit te nodigen om een concert te verzorgen rondom het Maarschalkerweerdorgel van de St. Jansbasiliek te Oosterhout. Dit concert zal plaatsvinden op zondagmiddag 15 april om 15.00 uur.
(toegang: € 5,- jongeren/studenten gratis).
De deelnemende koren zijn het kinderkoor Sint-Catharina (Oosterhout), het kinderkoor Tinter (Raamsdonksveer), en het kinder- en jeugdkoor De Koepeltjes/Stars (Dongen) onder de gezamenlijke leiding van de dirigenten Floris Hovers en Frans Bullens. Naast de koren werkt een instrumentaal ensemble op fluit, gitaar, viool en cello mee en organist Ton Stevens zal het Maarschalkerweerorgel bespelen.
Op het programma staat vrolijke koormuziek in diverse stijlen en uit verschillende windstreken omlijst door bijpassende (orgel)muziek. Aanstekelijke muziek verzorgd door jonge zangers: een Triple J-concert dat u niet mag missen!
voor meer info, zie www.stichtingludens.nl
Catharina's Kinderkoor
(Foto: Rens Janus)
Gregoriaanse Vespers door Schola Bavonensis
Op zondag 22 april verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00u een Latijnse vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. De muziek zal in het teken staan van de Vierde Zondag van Pasen (Roepingenzondag). Emeritus-pastoor Anton Kamps zal ons voorgaan in de lezing en de gebeden.
Voor- en na de viering speelt basiliekorganist Jan Willems feestelijke muziek van d'Aquin (O Filii et Filiae), Bach (Schmücke Dich, o liebe Seele) en Franz Schmidt (Präludium in D "Hallelujah"). Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend.

Opstanding
(Reliëf door Niel Steenbergen)

ZALIG PASEN: Paastijd in de Basiliek
Christus is verrezen! Met een zeer drukbezochte viering op Paasmorgen zijn we het Paasfeest begonnen, het belangrijkste feest van ons geloof. Daarom het blijft nog 7 weken feest in de Basiliek!

Op zondag 29 april is het Zondag Cantate en vieren we om 10.00u de eucharistie met pastoor Han Akkermans. Ons Gemengd Koor zingt de Missa in hon. Beata Maria Virgine van Joh. Franzeski en het Cantate Dominum van Hassler, het Latijnse gezang waaraan deze zondag zijn naam ontleent.

Op zondag 6 mei vieren we om 10.00u de eucharistie met emeritus-pastoor Anton Kamps. Ons Gregoriaans Koor zingt de mooie Latijnse gezangen die bij deze zondag horen. Ook is er aandacht voor Maria, in verband met de Meimaand.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans (bij diens afwezigheid bnetreft het een Woord- en Communieviering met Diaken Stefan Lange).
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


Opstanding

(Detail hoofdaltaar)

Kaarsen bij Maria
Foto: © Sjoerd van Dijk (2012)

Hemelvaart en Pinksteren in de Basiliek
In de komende weken zijn er een aantal grote feesten in de kerk. Komende donderdag 10 mei vieren we om 10.0ou Hemelvaart. Pastoor Han Akkermans gaat voor tijdens deze hoogmis en het Parochiëeel Gemengd Koor zingt. Ook de beide orgels worden bespeeld.

Op zondag 13 mei hebben we om 10.30u (!) weer een mediaviering. Onze pastoor Han Akkermans gaat voor in deze eucharistieviering en de Capella Catharina zingt de Missa Salve Regina van de Oosterhoutse componist Marinus de Jong. Vanwege de meimaand en moederdag, zal er extra aandacht voor Maria zijn in deze viering.

Op 20 mei vieren we om 10.00u het Hoogfeest van Pinksteren met pastoor Han Akkermans. De Capella Catharina zingt dan de Messe en Fis (voor 2 orgels en 2 koren!) van de Parijse componist Charles-Marie Widor en de beroemde Psalm 150 van Cesar Franck.
Er is dan ook Kindernevendienst.
Om 17.00u zingt de Schola Bavonensis de plechtige Latijnse Vespers van Pinksteren (zie verder). De kerk is al om 16.30u geopend.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans (bij diens afwezigheid bnetreft het een Woord- en Communieviering met Diaken Stefan Lange).
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

In de meimaand wordt bovendien elke dinsdagavond en donderdagavond om 19.00u de Rosenkrans gebeden.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


Hemelvaart

(Reliëf door Niel Steenbergen)
Pinksterreliëf Niel Steenbergen:
De Heilige Geest daalt neer in de gedaante van een duif.

Pinksteren in de Basiliek
Op 20 mei vieren we om 10.00u het Hoogfeest van Pinksteren met pastoor Han Akkermans. De Capella Catharina zingt dan de Messe en Fis (voor 2 orgels en 2 koren!) van de Parijse componist Charles-Marie Widor en de beroemde Psalm 150 van Cesar Franck.
Er is dan ook Kindernevendienst.
Om 17.00u zingt de Schola Bavonensis de plechtige Latijnse Vespers van Pinksteren (zie verder). De kerk is al om 16.30u geopend.

Op maandag 21 mei op Tweede Pinksterdag is er om 10.00u een Eucharistieviering met pastoor Han Akkermans. Ons Gregoriaans Koor zingt de gregoriaanse gezangen van Pinksteren en de Missa Quarta van Carl Jaspers.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans (bij diens afwezigheid betreft het een Woord- en Communieviering met Diaken Stefan Lange).
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

In de meimaand wordt bovendien elke dinsdagavond en donderdagavond om 19.00u de Rosenkrans gebeden.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


Kaarsen bij Maria
Foto: © Sjoerd van Dijk (2012)

Pinkstervespers door Schola Bavonensis
Op zondag 20 mei op zingt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00 de Latijnse Vespers van Sacramentsdag. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. De vespers staan in het teken van het Pinksterfeest. Emeritus-pastoor Anton Kamps zal ons voorgaan in de lezing en de gebeden.
Voor- en na de viering speelt basiliekorganist Jan Willems feestelijke muziek van Duruflé (Veni Creator), Gustav Nees (Veni sancte Spiritus) en Pierné (Prélude). Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend
.


Laatste avondmaal
(Detail hoofdaltaar)

Vieringen in de Basiliek
Op zondag 3 juni is het Sacramentsdag en vieren we om 10.00u de eucharistie met pastoor Han Akkermans en diaken Stefan Lange. Een grote groep kinderen uit onze parochie zal op deze zondag de Eerste Heilige Communie ontvangen. De kinderkoren van onze parochie zullen de muziek verzorgen. Vanwege het grote aantal Eerste Communicanten, zal er om 12.00u nóg een eucharistieviering zijn met pastoor Han Akkermans, diaken Stefan Lange en de kinderkoren.

Om 17.00u zingt de Schola Bavonensis de plechtige Latijnse Vespers van Sacramentsdag (zie verder). De kerk is al om 16.30u geopend.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans (bij diens afwezigheid betreft het een Woord- en Communieviering met Diaken Stefan Lange).
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Op zondag 10 juni vieren we om 10.00u de eucharistie met emeritus-pastoor Anton Kamps. Ons Gregoriaans Koor zingt de Latijnse gezangen die horen bij de 10e Zondag door het Jaar.

In de meimaand wordt bovendien elke dinsdagavond en donderdagavond om 19.00u de Rosenkrans gebeden.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


Kaarsen bij Maria
Foto: © Sjoerd van Dijk (2012)

Latijnse Vespers op Sacramentsdag door Schola Bavonensis
Op zondag 3 juni vieren we in Nederland Feest van het Allerheiligste Sacrament. Op deze Sacramentsdag verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00 een Latijnse Vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. Emeritus-pastoor Anton Kamps zal ons voorgaan in de lezing en de gebeden.
Voor- en na de viering speelt basiliekorganist Jan Willems feestelijke èn ingetogen muziek van Flor Peeters (Abdijvrede), Malcolm Archer (Pange Lingua) en Bach (Fuga in a-moll) . Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend
.

Jong en Klassiek: Jongeren zingen en spelen rondom Maarschalkerweerdorgel
Op dinsdagavond 12 juni a.s. om 20.00 uur organiseren we in de basiliek samen met de Stichting Ludens een concert met jongeren rondom het Maarschalkerweerd-orgel van de St. Jansbasiliek te Oosterhout. Het belooft een groots evenement te worden: orgel-, orkest- en koormuziek verzorgd door het Schoolkoor- en orkest van het Stedelijk Gymnasium te Breda en het Jongerenkoor YRDV te Raamsdonksveer, beiden onder leiding van Frans van Dun, Jan Willems en Frans Bullens. De jongeren zingen werk van Mozart (5 delen uit beroemde Requiem), Fauré (Cantique de Jean Racine), Jenkins (Ave Verum), Gretchaninov (Missa Festiva) en Händel (Hallelujah). Er is een strijkersensemble, dat werk van Pachelbel (o.a. de beroemde Canon in D) en John Williams (Schindler's List) ten gehore brengt.
Daarnaast zal het Maarschalkerweerdorgel solistisch te horen zijn wanneer de 14-jarige (!) Anna van Doorn Bach gaat spelen.
De toegangsprijs bedraagt Euro 5,-. De opbrengst na aftrek van kosten gaat naar de instandhouding van het 125 jaar oude Maarschalkerweerdorgel.

Klassieke (kerk)muziek uitgevoerd door jongeren??? Ja dat kan, en ze vinden het helemaal geweldig om in de Basiliek en rondom het Maarschalkerweerdorgel op te treden! Houdt u van mooie muziek of wilt u de instandhouding van het Maarschalkerweerdorgel ondersteunen: komt u allen naar dit mooie Benefietconcert op dinsdag 12 juni a.s.
www.stichtingludens.nlRuim 50 jongeren gaan zingen en spelen in de basiliek
(foto: Ton Stevens)

Laatste avondmaal
(Detail hoofdaltaar)

Vieringen in de Basiliek
Op zondag 17 juni vieren we om 10.00u de hoogmis met pastoor Han Akkermans. Tijdens deze feestelijke viering wordt Otis gedoopt, zoon van Sjoerd en Yvette van Dijk. De Capella Catharina zingt de Missa Festiva van de Russische componist Alexender Gretchaninov en motetten van Mendelssohn, Rutter en Duruflé.

Op zondag 24 juni vieren we het Feest van Sint-Jan, patroonheilige van onze Basiliek (en van Oosteind) met onze Pastoor Han Akkermans en pastoraal werkster Ineke Leemput. Ons Gemengd Koor zingt de Missa in honorem S. Joanni de Deo van Josef Haydn. Er is deze zondag ook Kindernevendienst.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans (bij diens afwezigheid betreft het een Woord- en Communieviering met Diaken Stefan Lange).

Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.
Tot oktober is de kerk van woensdag t/m zaterdag geopend van 14.00u - 16.00u.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie

Laatste avondmaal
(Detail hoofdaltaar)

Vieringen in de Basiliek
Op zondag 1 juli vieren we om 10.00u de hoogmis met emeritus-pastoor Anton Kamps. De orgels zullen deze zondag worden bespeeld door Ton Kos en Ilse Willems-van Wuijckhuijse zal zingen.

Op zondag 8 juli is er om 10.30u weer een mediaviering. Pastoor Han Akkermans voorgaan in deze eucharistieviering. Ons Gemengd Koor zingt de Sint-Amandusmis van de Deense componist Fr. Johansson, in een arrangement voor harmonium en piano en een aantal fraaie motetten.

Elke woensdag- en vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans (bij diens afwezigheid betreft het een Woord- en Communieviering met Diaken Stefan Lange).

Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.
Tot oktober is de kerk van woensdag t/m zaterdag geopend van 14.00u - 16.00u.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)

Laatste avondmaal
(Detail hoofdaltaar)

Vieringen in de Basiliek
Op zondag 12 augustus vieren we om 10.00u de hoogmis met pastoor Han Akkermans. Ons Gregoriaans koor verzorgt dan de muziek en zingt de mooie Latijnse gezangen van deze zondag.

Op woensdag 15 augustus vieren we om 19.00u het Hoogfeest van Maria Hemelvaart. Ons Gemengd Koor verzorgd de zang tijdens deze Eucharistieviering met bekende Marialiederen, gregoriaans en uiteraard een mooi Ave Maria!

Op zondag 19 augustus vieren we om 10.00u de eucharistie met pastoor Han Akkermans. De orgels zullen deze zondag worden bespeeld door Ton Kos en Ilse Willems-van Wuijckhuijse zal zingen.

Elke vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans (bij diens afwezigheid betreft het een Woord- en Communieviering met Diaken Stefan Lange).

Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.
Van mei tot oktober is de kerk van woensdag t/m zaterdag geopend van 14.00u - 16.00u.
In de maanden juli en augustus is er elke zaterdag om 14.30u een marktconcert. Zie voor meer informatie: www.stichtingludens.nl

Weet dat je welkom bent!


Kaarsen bij Maria
(Foto: SjoerdFotografie)

Laatste avondmaal
(Detail hoofdaltaar)

Vieringen in de Basiliek
Op zondag 2 september vieren we om 10.00u de hoogmis met emeritus-deken Bert van Leijsen. De dames van ons Gemengd Koor zingen dan de Missa Tertia van Michaël Haller.

Op zondag 9 september vieren we om 10.00 de eucharistie met emeritus-deken Bert van Leijsen. Ons gregoriaans koor verzorgt de zang en zingt de Missa Quarta in hon. Sancta Cecilia van Carl Jaspers en de gregoriaanse gezangen die horen bij deze zondag.
Om 17.00u zijn er -ter afslutiing van de openstelling op deze Monumentendag- Latijnse vespers in de basiliek (zie hieronder).

Op zondag 16 september vieren we om 10.00 de eucharistie met Pastoor Han Akkermans. Ons gregoriaans koor zingt, aangevuld met een aantal heren van de Capella Catharina, de Missa Te Deum Laudamus voor mannenkoor van de Italiaanse componist Lorenzo Perosi en de gregoriaanse gezangen die horen bij deze zondag.

Elke vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans (bij diens afwezigheid betreft het een Woord- en Communieviering met Diaken Stefan Lange).

Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.
Op zaterdag 1 september is om 14.30u het laatste marktconcert van deze zomer. Zie voor meer informatie: www.stichtingludens.nl

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)

Latijnse Vespers op Monuntendag door Schola Bavonensis
Op zondag 9 september zingt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00u de Latijnse vespers in onze basiliek. Zij zingen de gezangen die horen bij de 23e Zondag door het Jaar. De schola sluit met deze vesperviering aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. Diaken Stefan Lange zal ons voorgaan in de lezing en de gebeden.
Voorafgaand aan de viering speelt basiliekorganist Jan Willems de meditatieve ‘Arabesque’ van Louis Vierne. Tijdens de viering klinkt Bachs bezonken "Ich ruf’ zu Dir, Herr Jesu Christ". Na de viering klinkt de meeslepende Praeludium in e-moll van Nicolaus Bruhns (1665-1697). Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek, die deze gehele middag geopend zal zijn. De toegang is gratis.


Laatste avondmaal
(Detail hoofdaltaar)

Vieringen in de Basiliek
Op zondag 23 september is het Startzondag en is er om 10.00u één Eucharistieviering voor de hele Catharinaparochie met onze eigen pastoor Han Akkermans in de basiliek. Het Gemengd Koor van de basiliek, de Capella Catharina en leden van andere koren in de parochie vormen samen een groot Parochiëel koor onder leiding van Frans Bullens. Zij zingen de feestelijke Orgelsolomesse "Missa Brevis Sancti Joannis de Deo" van Josef Haydn. Tijdens deze viering is er Kindernevendienst. Na de viering is er koffie.

Op zondag 30 september vieren we om 10.00u de eucharistie met pastoor Akkermans, Stefan Lange (diaken) en Ineke Leemput (pastoraal werkster). De vormelingen die in november gevormd zullen worden, zullen bij deze viering aanwezig zijn. Ons Dameskoor zingt de feestelijke Messe Brève van de Franse componist Léon Délibes.


(Foto: SjoerdFotografie)

Laatste avondmaal
(Detail hoofdaltaar)

Vieringen in de Basiliek

Op zondag 7 oktober vieren we om 10.00u de eucharistie met pastoor Akkermans, Stefan Lange (diaken) en Ineke Leemput (pastoraal werkster). De vormelingen die in november gevormd zullen worden, zullen ook bij deze viering aanwezig zijn. Het Gregoriaans Koor zingt de mooie Latijnse gezangen die horen bij deze zondag, en vanwege de oktobermaand natuurlijk een mooi Ave Maria.

Op zondag 14 oktober vieren we om 10.00u de eucharistie met emeritus-pastoor Bert van Leijsen. Ons Gregoriaans koor verzorgt dan de gregoriaanse zang.

Elke vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans (bij diens afwezigheid betreft het een Woord- en Communieviering met Diaken Stefan Lange).

In oktober (= rozenkransmaand) wordt in de basiliek elke dinsdag en donderdagavond om 19.00u de rozenkrans gebeden.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


Kaarsen bij Maria
(Foto: SjoerdFotografie)

Laatste avondmaal
(Detail hoofdaltaar)

Vieringen in de Basiliek

Op zondag 21 oktober vieren we om 10.00u de eucharistie met pastoor Akkermans. Ons Gemengd Koor zingt de Messe Brève in C van Charles Gounod en het mooie motet "Iam Lucis orto sidere" van Bruckner.
Om 17.00u zal er een Latijnse Vesperviering zijn, gezongen door de jeugdige Schola Bavonensis (zie verder).

Op zondag 28 oktober vieren we om 10.00u de hoogmis met onze pastoor Han Akkermans. De Capella Catharina zingt dan de Missa Festiva van Gretchaninov en werk van Camille Saint-Saëns (Ave Maria) en Antony Baldwin (Prayer of Saint-Richard of Chichester). Tijdens deze viering is er Kindernevendienst. Na de viering is er koffie.

Elke vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans (bij diens afwezigheid betreft het een Woord- en Communieviering met Diaken Stefan Lange).

In oktober (= rozenkransmaand) wordt in de basiliek elke dinsdag en donderdagavond om 19.00u de rozenkrans gebeden.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


Kaarsen bij Maria
(Foto: SjoerdFotografie)
Vespers op zondag 21 oktober Schola Bavonensis
Op zondag 21 oktober verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00 weer een Latijnse Vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. Emeritus-pastoor Anton Kamps zal ons voorgaan in de lezing en de gebeden.
Vanwege de oktobermaand, zal er tijdens de viering extra aandacht zijn voor Maria. Voor- en na de viering speelt basiliekorganist Jan Willems muziek van César Franck (Prélude, Fugue et Variation), Marcel Dupré (Ave Maris Stella) en Léon Boëlmann (Toccata). Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend.

Laatste avondmaal
(Detail hoofdaltaar)

Vieringen in de Basiliek

Op donderdag 1 november vieren we om 19.00u de hoogmis van Allerheiligen samen met pastoor Han Akkermans. Ons Gemengd Koor zingt de feestelijke Missa in hon. beata Maria Virginae van de Poolse componist J. Franszceski.

Op vrijdag 2 november is het Allerzielen en gedenken we om 19.00u tijdens een eucharistieviering onze lieve doden. Ons Gemengd Koor verzorgt de zang en zingt de Missa pro Defunctis van Willem Ignatius Reyniers (1846-1908).

Op zondag 4 november vieren we om 10.00u de hoogmis met emeritus-pastoor Anton Kamps. De jongeren die eind november het sacrament van het H. Vormsel gaan ontvangen, zullen deze viering ook een rol vervullen. De muziek wordt verzrogd door ons Gregoriaans Koor, dat de mooie Latijnse gezangen van deze zondag zal vertolken.

Elke vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans (bij diens afwezigheid betreft het een Woord- en Communieviering met Diaken Stefan Lange).

In oktober (= rozenkransmaand) wordt in de basiliek elke dinsdag en donderdagavond om 19.00u de rozenkrans gebeden.
Elke vrijdagavond is de kerk van 19.00u tot 21.00u open voor stilte en gebed.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)
Vespers op zondag 11 november Schola Bavonensis
Op zondag 2 december verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00 weer een Latijnse Vesperviering. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. Emeritus-pastoor Anton Kamps zal ons voorgaan in de lezing en de gebeden.
Voor- en na de viering speelt basiliekorganist Jan Willems muziek van Lefébure-Wély (Elevation), Bach (Vor deinen Thron) en Alexandre Guilmant (Marche Religieuse). Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend.

Laatste avondmaal
(Detail hoofdaltaar)

Vieringen in de Basiliek

Op zondag 18 november vieren we om 10.00u de eucharistie met pastoor Akkermans. Ons Gemengd Koor zingt de Messe Brève in C van Charles Gounod en mooie muziek van Thomas Tallis en Lorenzo Perosi. De jongeren die eind november het sacrament van het H. Vormsel gaan ontvangen, zullen deze viering ook een rol vervullen. Darnaast viert ons koor haar Ceciliafeest op deze zondag. Van harte welkom!
Om 15.00u is er nóg een muzikaal feestje in de basiliek, want dan wordt het tweede Sacred Concert van Duke Ellington uitgevoerd. Voor meer informatie (wees er snel bij, want de kaarten zijn bijna uitverkocht!): zie www.theaterdebussel.nl of www.stichingludens.nl.

Op zondag 25 november is er om 10.30u weer een mediaviering met Pastoor Han Akkermans. We vieren deze zondag het Hoogfeest van Christus Koning. Ons Parochiëel Gemengd Catharinakoor o.l.v. Frans Bullens zal de zang verzorgen en Jan Willems zal beide orgels bespelen.

Elke vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans (bij diens afwezigheid betreft het een Woord- en Communieviering met Diaken Stefan Lange).

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)
Vespers op zondag 2 december door de Schola Bavonensis
Op zondag 2 december verzorgt de jeugdige Schola Bavonensis om 17.00 weer een Latijnse Vesperviering. Deze vespers zullen in het teken staan van de Advent. De schola sluit hiermee aan bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven. Emeritus-pastoor Anton Kamps zal ons voorgaan in de lezing en de gebeden.
Voor- en na de viering speelt basiliekorganist Jan Willems muziek van Buxtehude en Bach (Nun komm der heiden Heiland) en Theodore Dubois (Thème Provençal Varié). Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. U bent dan ook van harte welkom in de eeuwenoude ruimte van de basiliek. De toegang is gratis en de kerk is al vanaf 16.30 uur geopend.

(Foto: Jan Willems)

Advent in de Basiliek
Op zondag 2 december vieren we om 10.00u de eucharistie met emeritus-pastoor Anton Kamps. Het is dan de 1e Adventszondag, we ons gaan voorbereiden op Kerstmis. Ons Gregoriaans Koor zingt de mooie Latijnse gezangen van deze zondag. Er is deze zondag ook Kindernevendienst.
Op zondagmiddag 2 december zijn er om 17.00u weer Latijnse Vespers door de jeugdige Schola Bavonensis (zie verder...)

Op zondag 9 december vieren we om 10.00u de hoogmis met onze eigen pastoor Han Akkermans. De gezangen van de Tweede Adventszondag worden gezongen door ons Gregoriaans koor.
Om 15.00u zal het gratis toegangkelijke traditionele Ludens kerstconcert gehouden worden, waarbij de kinderkoren en de Gemengde Koren van van de basiliek en uit Dongen te horen zijn, begeleidt door een blazersensemble en onze twee orgels. Klik hier voor meer info.

Elke vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans (bij diens afwezigheid betreft het een Woord- en Communieviering met Diaken Stefan Lange).

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.
Weet dat je Welkom bent!


Annunciatie
(Reliëf van Niel Steenbergen)

(Foto: Jan Willems)

Advent in de Basiliek
Op zondag 16 december vieren we om 10.00u de eucharistie met pastoor Han Akkermans. Het is dan de Zondag Gaudete, waarin we vieren dat Kerst steeds dichterbij komt. De dames van ons Gemengd Koor hebben voor deze gelegenheid een nieuwe mis ingestudeerd: de prachtige Missa Brevis van Jan Nieland (1903-1963).

Op vrijdag 21 december zet de basiliek van 19.00u tot 22.00u haar deuren op voor Nightfever Light. Zie verderop voor meer informatie of check de website van dit evenement!

Op zondag 23 december vieren we om 10.00u de hoogmis met pastoor Han Akkermans. De gezangen van de Vierde Adventszondag worden gezongen door ons Gregoriaans koor. Een hoofdrol is weggegelegd voor Maria, die te horen krijgt dat zij zwanger is van de Verlosser.

Elke vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans (bij diens afwezigheid betreft het een Woord- en Communieviering met Diaken Stefan Lange).

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.
Weet dat je Welkom bent!


Annunciatie
(Reliëf van Niel Steenbergen)

(Foto: Jan Willems)

Advent in de Basiliek

Op vrijdag 21 december zet de basiliek van 19.00u tot 22.00u haar deuren op voor Nightfever Light. Zie verderop voor meer informatie of check de website van dit evenement!

Op zondag 23 december vieren we om 10.00u de hoogmis met pastoor Han Akkermans. De gezangen van de Vierde Adventszondag worden gezongen door ons Gregoriaans koor. Een hoofdrol is weggegelegd voor Maria, die te horen krijgt dat zij zwanger is van de Verlosser.

Elke vrijdagochtend is er om 9.00u een H. Mis met pastoor Akkermans (bij diens afwezigheid betreft het een Woord- en Communieviering met Diaken Stefan Lange).

Voor een overzicht van alle vieringen, kijkt u in de agenda.
Weet dat je Welkom bent!


Annunciatie
(Reliëf van Niel Steenbergen)

Kerstkind met Maria & Josef
(Raam door Luc van Hoek, 1978)

Kerstavond 24 december in de basiliek
Dankzij de inzet van velen is de basiliek alweer helemaal in kerstsfeer, inlcusief een gloednieuwe kersstal! Op kerstavond zijn er 3 vieringen in onze mooie basiliek.

Om 17.30u is het traditionele kerstspel voor en door kinderen uit onze parochie. Alle kinderen, ook de allerkleinsten zijn welkom! Ook zullen er veel bekende kersliedjes gezongen worden onder leiding van zangeres Ilse van Wuijckhuijse..

Om 19.00u is er een feestelijke Eucharistieviering, voorgegaan door pastoor Han Akkermans. Er is samenzang van bekende kerstliederen en mezzo-sopraan Ilse van Wuijckhuijse (bij veel Oosterhouters bekend als Amalia van Solms van Catharinadal) zal een aantal solowerken zingen (Minuit Chretien van Adoplhe Adam & Wiegenlied van Max Reger) en de ervaren organist Ton Kos zal de beide orgels bespelen.

Om 23.00u is de plechtige traditionele Nachtmis met pastoor Han Akkermans, waarin ons Gemengd Koor zal zingen. Zij zingen de Messe in G-Dur voor koor, solisten en orkest van Franz Schubert. Zij worden daarin begeleidt door een instrumentaal ensemble, met enkele bekende docentengezichten van H19. Uiteraard klinken ook bekende kerstliederen. Beide orgels worden tijdens deze viering bespeeld door basiliekorganist Jan Willems. Voorafgaand aan de mis, wordt u ontvangen met prachtig beiaardspel van onze Pieter Maassen.

Weet dat je welkom bent!


De basiliek in kerstsfeer

(Foto: SjoerdFotografie)

Geboorte in Bethlehem
(Reliëf van Niel Steenbergen)

Eerste en Tweede Kerstdag in de basiliek

Op dinsdagochtend 25 december vieren om 10.00u we het Hoogfeest van Kerstmis met pastoor Han Akkermans.
Tijdens deze viering zingt de Capella Catharina de "Missa Brevis in hon. Sancti Joannis de Deo" voor koor, solisten en orkest van Josef Haydn. Zij worden daarbij begeleidt door het Catharina Ensemble (met enkele bekende gezichten van H19). Daarnaast klinken al vanaf 9.45u vele bekende kerstliederen en Engelse Carols. Er is tijdens deze feestelijke viering ook kindernevendienst.

Op Tweede Kerstdag 26 december vieren we om 10.00u het Feest van de Heilige Stefanus. Ons Gregoriaans Koor verzorgd dan de mooie gregoriaanse gezangen van deze feestdag. Daarnaast zingen we natuurlijk ook kerstliederen.

De kerk blijft op beide dagen nog een uurtje open om de kerststal te bezoeken of om gewoon een kaarsje op te steken.

Weet dat je welkom bent!Op 1e Kerstdag zingt de Capella Catharina
(Foto: Caspar van Aggelen)

Kerstkind met Maria & Josef
(Raam door Luc van Hoek, 1978)

Kerstmis & Nieuwjaar in de Basiliek

Bijna 2000 mensen wisten in de afgelopen kerstdagen de basiliek weer te vinden, dankzij de vele vrijwillers stond en staat alles er piekfijn bij. Maar kerstmis is nog niet voorbij...we gaan nog even verder tot Driekoningen.

Op zondag 30 december vieren we om 10.00u het Feest van de Heilige Familie samen met pastoor Han Akkermans. Ons Gemengd Koor zingt kerstliederen en de Messe in G van Franz Schubert.

Op maandag 31 december sluiten we om 17.00u we het oude jaar af met de plechtige Latijnse Vespers, met medewerking van pastoor Akkermans en de Schola Bavonensis (zie verder).

Op dinsdag 1 januari luiden om 10.00u we het Nieuwe Jaar in met een mooie Eucharistieviering, waarin Maria, de Moeder van God, centraal staat. Pastoor Akkermans is de priester die hierin voorgaat. Ons Gregoriaans Koor verzorgt de muziek en zingt daarnaast de feestelijke Missa Te Deum Laudamus van Lorenzo Perosi.

Op zondag 6 januari vieren we om 10.00u het Hoogfeest van de Openbaring des Heren (Driekoningen). In deze viering zingen De Capella Catharina zingt de Missa Festiva van Alexander Gretchaninoff (1864-1956) en kerstrepertoire met het accent op het feest van Driekoningen. Er is tijdens deze viering ook Kindernevendienst. Na de viering is er koffie en thee, zodat we elkaar een Zalig Nieuwjaar kunnen wensen.

Ook in januari is er steeds op vrijdagochtend om 9.00u een eucharistieviering met Pastoor Han Akkermans (bij diens afwezigheid is er een Woord- en Communie met diaken Stefan Lange).
Weet dat je welkom bent!

Latijnse Oudejaarsvespers bij kaarslicht
Op maandag 31 december zingt de Schola Bavonensis onder leiding van Jan Willems om 17.00uur in de Sint-Jansbasiliek een Gregoriaanse Vesperviering bij kaarslicht. Ook de beide orgels zullen bespeeld worden in werk van Bach, Balbastre en Daquin. De toegang is gratis. De Schola Bavonensis is een jeugdig mannenkoor dat sterk geworteld is in de monastieke traditie van de benedictijnen.
In benedictijner kloosters wordt het feest van Kerstmis langer gevierd dan in de wereld daarbuiten. Bij de belangrijkste kerkelijke feesten zoals in dit geval Kerstmis, wordt er acht dagen lang (het octaaf) uitgebreid stil gestaan bij het mysterie van de komst van God als een klein Kind in een kribbe. Op 31 december, dus tijdens het octaaf, zingt de schola daarom de ‘Tweede Vespers van Kerstmis’. De voorganger is pastoor Han Akkermans, vroeger zelf Benedictijner monnik van onze Oosterhoutse Sint-Paulusabdij. De kerk zal zo veel mogelijk met kaarsen verlicht worden. Een mooi gelegenheid om op een meditatieve manier het jaar af te sluiten!
Ook de beide orgels worden bespeeld met werk van Buxtehude (In Dulci Jubilo), Bach (Das alte Jahr vergangen ist) en Balbastre (Noël).
De toegang is gratis, de verwarmde en sfeervol verlichte kerk is geopend vanaf 16.30u.

Mediavieringen KRO in 2018 vanuit de Basiliek
Op verzoek van bisschop Liesen zal in de loop van 2018 de Zondagsmis in de Basiliek enkele  malen worden uitgezonden op de landelijke televisie. Het is voor onze parochie een mooie kans om door deze vieringen het geloof met velen te delen en dienstbaar te zijn aan mensen die niet in staat zijn naar de kerk te komen. Van de betrokkenen parochianen wordt op die zondagen extra inzet gevraagd.
Het gaat in 2018 om vijf vieringen, die op de betreffende zondagen om 10.30 uur beginnen. 

De eerste uitzending (14 januari 2018 met het Sacramentskoor) is terug te zien op NPO gemist.
De tweede uitending (13 mei 2018 met de Capella Catharina) is nu te zien op NPO gemist.
De derde uitzending (8 juli 2018 met ons Gemengd Koor) is nu te zien op NPO gemist.
De vierde uitzending (26 augustus 2018 met onze Kinderkoren) is nu te zien op NPO gemist.
De vijfde uitzending (25 november met het Parochiëel Gemengd Koor) is nu te zien op NPO gemist.

De eerstvolgende uitzending is op zondag 13 januari 2019 om 10.30u. Het Sacramentskoor uit Breda zal dan de zang verzorgen.

Nieuwsarchief 2019


Kerstkind met Maria & Josef
(Raam door Luc van Hoek, 1978)

ZALIG NIEUWJAAR
Bijna 2000 mensen wisten in de afgelopen kerstdagen de basiliek weer te vinden, dankzij de vele vrijwillers stond en staat alles er piekfijn bij. Maar kerstmis is nog niet voorbij...we gaan nog even verder tot Driekoningen.

Op dinsdag 1 januari luiden om 10.00u we het Nieuwe Jaar in met een mooie Eucharistieviering, waarin Maria, de Moeder van God, centraal staat. Pastoor Akkermans is de priester die hierin voorgaat. Ons Gregoriaans Koor verzorgt de muziek en zingt daarnaast de feestelijke Missa Te Deum Laudamus van Lorenzo Perosi.

Op zondag 6 januari vieren we om 10.00u het Hoogfeest van de Openbaring des Heren (Driekoningen). In deze viering zingen De Capella Catharina zingt de Missa Festiva van Alexander Gretchaninoff (1864-1956) en kerstrepertoire met het accent op het feest van Driekoningen. Er is tijdens deze viering ook Kindernevendienst. Na de viering is er koffie en thee, zodat we elkaar een Zalig Nieuwjaar kunnen wensen.

Ook in januari is er steeds op vrijdagochtend om 9.00u een eucharistieviering met Pastoor Han Akkermans (bij diens afwezigheid is er een Woord- en Communie met diaken Stefan Lange).
Weet dat je welkom bent!


(Foto: Jan Willems)

Vieringen in de Basiliek
Namens het musici van de Catharinaparochie wensen wij u allen een Zalig Nieuwjaar.

Op zondag 13 januari vieren we om 10.30u het feest van de Doop van de Heer. Pastoor Akkermans gaat voor in deze Eucharistieviering, die tevens op de KRO te zien zal zijn. Vandaar dat de viering dus ook om 10.30u (!!!) aanvangt. In deze viering zingt het beroemde Sacramentskoor uit Breda o.l.v. Henri de Graauw o.a. de Missa Diatonica van Hendrik Andriessen.

Op zondag 20 januari vieren we om 10.00u de eucharistie met pastoor Akkermans. Catharina's Mannenkoor zal dan de zang verzorgen en zingt ondermeer de Missa in honorem Sancti Jacobi van Jan Nieland (1903-1963). De Eerste Communicanten zullen ook aanwezig zijn en er is kindernevendienst.

Op zondag 27 januari vieren we om 10.00u de eucharistie met pastoor Akkermans. De Dames van het Gemengd Koor zingen tijdens deze viering de Messe Brève van Léo Delibes (1836-1891).

Elke vrijdagochtend is er om 9.00u een gesproken H. Mis met pastoor Akkermans.

Voor een overzicht van de muzikale invulling van alle vieringen, kijkt u in de agenda.

Weet dat je welkom bent!


(Foto: SjoerdFotografie)