PROJECT ‘PEROSI’ - zangers (m/m) gezocht

In de maand september onderneemt de CatharinaParochie een bijzonder evenement: de ‘Messe à tre voci d’uomo’, of in beter Nederlands: ‘dedriestemmigevanperosi’. Voor buitenstaanders zal het waarschijnlijk niets te betekenen hebben maar voor koorzangers, en dan vooral de mannelijke afdeling, is deze ‘driestemmigevanperosi’ een waar begrip. Op zondag 28 september om 10.00u is het resultaat te beluisteren...

Don Lorenzo Perosi was een Italiaanse componist en priester en leefde van 1872 tot 1956. Schreef natuurlijk veel kerkmuziek en oratoria. Perosi kon prachtige en meeslepende melodieën componeren en zijn muziek was erg geliefd op de kerkkoren van toen. Van zijn hand zijn alleen al 30 miscomposities bekend. In de tijd dat Perosi zijn composities schreef was het voor vrouwen overigens niet toegestaan om in een koor (mee) te zingen. Dat prachtige gezang van de hoge vrouwenstemmen zou allemaal maar afleiden en de religieuze gevoelens in verwarring brengen. Een uitvloeisel van streng en puriteins denken van de 19de eeuw. Het gevolg was dat er nogal wat composities verschenen voor alleen mannenkoor. En als nu iemand als Perosi een mis voor mannenkoor schreef dan spatte de Italiaanse lyriek, warmte en devotionaliteit er van alle kanten af. Kortom: Perosi was een begrip in Katholiek zingend mannelijk Nederland en de rest van de wereld!
En dat brengt ons op de kern van het verhaal: Perosi schreef ook een mis...
voor drie mannenstemmen
!!!

Inderdaad, de ‘driestemmige van Perosi’. Die mis hoor je tegenwoordig nog maar zelden. Daarom de hoogste tijd om deze compositie tot leven te brengen, niet in een concert maar waar ze thuis hoort: in de Eucharistieviering op zondag!
Om te zorgen dat we een mooi bezetting hebben met voldoende mannenbroeders nodigen we alle mannelijke koorzangers uit heel Oosterhout en kerkdorpen daarvoor uit. Alle mannen die dit voor één keer leuk vinden zijn welkom om met dit project mee te zingen! We vormen dus samen eenmalig één groot Oosterhouts mannenkoor. Samen met wat gregoriaans, een beetje samenzang én Perosi wordt dat een hele mooie viering!
Op 28 september, op de 26ste zondag d.h.j.  gaat dit plaatsvinden, om 10.00 uur in de basiliek van St. Jan. Zoals de plannen er nu liggen gaan we op 3 zaterdagochtenden repeteren, van 10.30 uur tot 12.00 uur. Voor degenen die goed beslagen ten ijs willen komen zijn oefencd’s beschikbaar zodat je thuis rustig kunt studeren. De noten hoeven dus geen probleem te zijn. De data zijn: zaterdag 13, 20 en 27 september van 10.30 uur tot 12.00 uur. De repetities worden gehouden in de Mariakerk aan de Wilheminalaan. De laatste repetitie, die van 27 september wordt evenwel in de Basiliek gehouden. Het mannenkoor zal onder leiding staan van Frans Bullens. Organist is Jan Willems.

Opgeven kan bij het secretariaat van de Catherinaparochie: info@catharina-parochie.nl
Of telefonisch, tussen 9.00 uur en 12.00 uur: 0162-453574
Je kunt natuurlijk ook altijd de heren Bullens en Willems persoonlijk aan de muzikale jas trekken…