Trappistenbieren proeven in de Basiliek!

Aanstaande vrijdag 13 september nodigt pastoor Ronald van Bronswijk alle Oosterhouters vanaf 19.00u uit in de basiliek voor een open avond rondom het thema trappistenbier. De toegang is gratis. Met deze avond vieren we dat de basiliek inmiddels precies een jaar elke vrijdagavond tussen 19.00u en 21.00u haar deuren open zet voor iedereen.

In het centrum van Oosterhout staat een kerk, een Basiliek zelfs. Een door-en-door Oosterhouts gebouw, met een lange politieke en religieuze geschiedenis. Op zondag wordt er – al eeuwen – de eucharistie gevierd. Maar de Basiliek kan veel meer betekenen voor Oosterhout en omgeving! De Basiliek wil open zijn en een plaats krijgen in het Oosterhoutse leven van alle dag. Elke vrijdagavond, ‘koopavond’ is de Basiliek open van 19.00u tot 21.00u. U kunt er binnenlopen uit nieuwsgierigheid of voor de rust en de sfeer. Een keer in de maand is er een bijzondere activiteit in de Basiliek op vrijdagavond. Vrijdag 13 september gaan we dus bier proeven!

De aanleiding voor dit idee vormt de aloude traditie tussen kerk en kroeg: kerkgangers die na de mis gezellig een biertje gaan drinken in het café. Veel zangers van de koren uit de Basiliek zijn ook tegenwoordig nog minstens zo vaak in het café als in de kerk te vinden...
En dan is er het fameuze trappistenbier: dit wordt zelfs alleen in kloosters gebrouwen. Monniken, die hun leven enerzijds hebben gewijd aan God en aan de Stilte, staan anderzijds aan de wieg van de bourgondische biercultuur van de zuidelijke Nederlanden. Pastoor van Bronswijk zal nader op deze schijnbare tegenstelling ingaan.


Pastoor Ronald van Bronswijk
Foto: Jeroen Jongenelen

Onder leiding van Philip van Opstal van Café De Beurs, kunt u vervolgens kennismaken met een aantal mooie trappistenbieren. Tevens zal er een film van de Trappisten uit Berkel-Enschot worden getoond, over het productieproces van het trappistenbier. Om 21.00u sluiten we de proeverij in de basiliek af.

Na afloop kunt u (op eigen kosten) nog veel meer abdijbieren proeven in Café De Beurs. We hebben in Oosterhout immers niet alleen een basiliek, maar ook een biercafé, met een van de grootste assortimenten speciaalbier van Nederland! En ze liggen op een steenworp afstand van elkaar: ideaal! Om de oude traditie tussen kerk en kroeg te onderstrepen, zal pastoor van Bronswijk vanaf 21.00u zelf ook bij de nazit in Café De Beurs aanwezig zijn, om met u na te praten en het glas te heffen.

Na deze feestelijke aftrap voor de vrijdagvondopenstellingen van het nieuwe schooljaar, zal vrijdagavond 4 oktober in het teken staan van Dierendag. U bent dan met uw huisdieren van harte welkom in de basiliek, waarbij u Pastoor Van Bronswijk om de dierenzegen voor uw huisdier kunt vragen. In november ontvangen we Sinterklaas in de basiliek en in december is er weer een Night Fever. Alle andere vrijdagen is de basiliek gewoon open voor een kaarsje, voor een moment van stilte en voor gebed. Weet dat je welkom bent!

Philip van Opstal
Eigenaar Café De Beurs